Andrićev boravak u Sokobanji

23.01.2023. 12:01 | Ivo | andrić, ivo

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger 0 komentara

Sokobanja je mesto koje je Ivo Andrić volio i koje mu je bilo utočište. Prvi put je došao u Sokobanju 1942. godine, bežeći od nemačke policije, a kasnije je redovno dolazio bar jednom godišnje. U hotelu "Moravica" gde je boravio, danas postoji spomen-soba u kojoj se čuvaju fotografije, dokumenta, lični predmeti pisca i rukopisi.

Ivo Andrić

 

Andrić je baš u Sokobanji započeo rad na romanu "Na Drini ćuprija" i njegov boravak ovde je privukao mnoge znamenite ličnosti iz sveta diplomatije i književnosti. On je voleo da se druži s običnim ljudima, osobljem hotela i svi su ga poštovali zbog njegove skromnosti.

Sokobanja sa Ozrenom je za Andrića bila predeo u koji je često dolazio i nalazio mir i osveženje. "Dani provedeni u ovim krajevima spadaju u lepša i bolja sećanja mog života", rekao je jednom pisac. Andrićev boravak u Sokobanji je ostavio trajan utisak na mesto i njegove stanovnike, a danas postoji mnogo priča o njemu i njegovom vremenu provedenom ovde.

Hotel "Moravica" i danas je popularno mesto za odmor i uživanje u prirodi, a posetioci mogu da posete i spomen-sobu Ive Andrića i da se upoznaju sa njegovim životom i radom.

Međutim, Andrićev boravak u Sokobanji nije bio uvek idiličan. Tokom Drugog svetskog rata, kada je prvi put došao u ovaj grad, bio je prinuđen da se skriva od nemačke policije. Iako je uspeo da se skloni i nađe utočište u Sokobanji, ratne okolnosti su uticale na njegovo mentalno i fizičko stanje.

Ipak, Andrić se nije dao obeshrabriti i nastavio je da piše tokom svog boravka u Sokobanji. Njegov rad je bio podržan od strane lokalnih stanovnika, koji su ga smatrali za jednog od svojih. Njegova veza sa Sokobanjom je bila tako jaka da je u jednoj od svojih knjiga, "Na Drini ćuprija", opisao grad i njegove stanovnike sa velikim poštovanjem i ljubavlju.

Andrićev boravak u Sokobanji je ostao zapisan u istoriji ovog grada i njegove kulture. Danas, posetioci mogu da posete spomen-sobu u hotelu "Moravica" i da se upoznaju sa njegovim životom i radom. Hotel "Moravica" i danas je popularno mesto za odmor, a posetioci mogu da uživaju u prirodi i da se opuste uz lepote koje Sokobanja ima da ponudi.

Ukratko, Ivo Andrić je bio jedan od najznačajnijih pisaca svog vremena i njegov boravak u Sokobanji je ostao zapisan u istoriji ovog grada. Njegov rad i njegova veza sa ovim gradom su još uvek živa i mogu se videti kroz spomen-sobu u hotelu "Moravica" i kroz njegove knjige koje su se bazirale na ovom mestu.

 

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger

Video

Predlažemo da pogledate

 • 22.05.2023. Salex

  Ovde je provodio 20 dana godišnje

  Ivo Andrić , jedan od najpoznatijih pisaca sa prostora bivše Jugoslavije, ostavio je neizbrisiv trag u svetskoj književnosti. Njegova dela su prevedena na mnoge jezike, a njegove reči i dalje opčinjavaju čitaoce širom sveta. I…

 • Ivo Andrić
  11.01.2023. Odmor

  Omiljeno Andrićevo odmaralište

  Sokobanja je poznato odmaralište na istoku Srbije, koje se nalazi između Ozrena i Rtnja. Reka Sokobanjska Moravica protiče kroz grad, a postoji i izletište Lepterija pored nje. U blizini se također nalazi srednjovjekovni grad Soko Grad.…

 • Ivo Andrić
  04.01.2023. Andrić

  Ivo Andrić u Sokobanji

  Nobelovac Ivo Andrić bio je poznat po tome što je pažljivo birao gde će da odmara, a jedno mesto u koje se često vraćao bila je Sokobanja, gde je napisao knjigu „ Na Drini ćuprija “. U Sokobanji se meštani i…