Vanredna situacija zbog obilnih kišnih padavina

13.06.2023. 10:18 | Salex | vanredna, situacija, poplave, poplava

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger 0 komentara
Poplavljeni Amam foto: Srdjan Stankovic

Opštinsko odeljenje za vanredne situacije u Sokobanji proglasilo je vanrednu situaciju zbog intenzivnih kišnih padavina koje su izazvale ozbiljna oštećenja na infrastrukturi u celoj opštini.

Više od 50 domaćinstava i oko 200 ljudi u Sokobanji se nalazi u opasnosti. Kuće su preplavljene u podrumskim i prizemnim delovima, a kanalizacija nije mogla da izdrži veliku količinu vode, što je dovelo do plavljenja puteva prvog i drugog reda, kao i dela grada.

Putni pravci Aleksinac-Sokobanja, Sokobanja-Knjaževac i Sokobanja-Boljevac su takođe ugroženi i oštećeni. Putevi drugog reda su poplavljeni i van funkcije već više od 10 sati. Pet putnih pravaca koji povezuju mostove i dalje su veoma ugroženi, s obzirom da su mostovi oštećeni. Takođe, nekategorisani seoski makadamski putevi pretrpeli su ogromne štete.

Naseljena mesta Šarbanovac, Beli Potok, Nikolinac i Dugo Polje su trenutno izolovana. U cilju efikasnog upravljanja situacijom i koordinacije svih relevantnih subjekata i resursa, vanredna situacija je proglašena kako bi se smanjili rizici i sanirale posledice koje su izazvane obilnim padavinama na teritoriji opštine Sokobanja.

poplavljena Moravica   Popravljena Palilula    Nikola Dragicevic
foto: Srđan Stanković, Dušan Purić, Sanela Milutinovic, Nikola Dragicevic

Predsednik opštine, Miodrag Nikolić, izjavio je da je tokom dana bilo kritično u nekim selima duž reke Moravice, kao i da su delovi grada blizu reke bili ugroženi. Na sreću, većina poplavljenih prostorija su sada sanirane i nijedan stanovnik nije morao biti evakuisan.

Nikolić je takođe izrazio zabrinutost zbog poplave koja je ugrozila opštinsku deponiju koja se nalazi između Sokobanje i Bovanskog jezera.

Trenutno su za saobraćaj zatvorena dva mosta na lokalnim putevima. Ekipe sektora za vanredne situacije su na terenu i dežuraju zbog najavljenih padavina. Molimo građane da se prilagode novonastaloj situaciji i uslovima. Pratite dalje informacije putem zvaničnih kanala i budite obazrivi tokom kretanja po oštećenim putevima. Naša zajednička bezbednost je od najvećeg značaja.

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger

Video

Predlažemo da pogledate

 • Nabujala reka Moravica
  17.06.2023. Salex

  Važno obaveštenje: Uticaj obilnih padavina u Sokobanji

  Obaveštavamo vas o posledicama nedavnih obilnih padavina na teritoriji opštine Sokobanja. Trenutno je na snazi odluka o vanrednoj situaciji, doneta u ponedeljak, 12. juna, zbog kojih je saobraćaj izuzetno otežan. Najkritičnija…

 • 22.07.2020. Stefan Sofronijević

  Vanredna situacija u Sokobanji

  Epidemija Korona virusa, odnosno kovida-19, i dalje ne jenjava. Zaraza koja se širi čitavom Srbijom stigla je i do Zaječarskog okruga. Shodno tome, Štab za vanredne situacije doneo je 17. jula odluku o uvođenju vanrednog stanja…

 • Rtanj - foto Mladen Antić
  01.08.2018. Štab

  Štab za vanredne situacije doneo odluku o saniranju posledica nevremena

  Posledice izazvane jakim nevremenom, koje je u petak pogodilo sela u istočnom delu sokobanjske opštine, bile su povod za održavanje vanredne sednice Štaba za vanredne situacije 30. jula. Osim što je nanelo veliku…