Specijalna bolnica bez lekovite vode

23.11.2009. 16:56 | | specijalna, bolnica

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger 0 komentara
kupatila

Opština Sokobanja godišnje gubi više od sedam miliona dinara, zato što Specijalna bolnica "Sokobanja" ne plaća naknadu za korišćenje lekovitih voda. Pravo korišćenja lekovitih voda u Srbiji regulisano je zakonom o banjama i na osnovu tog zakona svi koji koriste lekovite vode dužni su da lokalnoj samoupravi plaćaju odreðenu naknadu. Meðutim, u lokalnoj samoupravi tvrde to nije slučaj, pa je zbog toga Specijalni bolnici obustavljena distribucija lekovite vode.

Opština Sokobanja godišnje gubi više od sedam miliona dinara, zato što Specijalna bolnica "Sokobanja" ne plaća naknadu za korišćenje lekovitih voda. Pravo korišćenja lekovitih voda u Srbiji regulisano je zakonom o banjama. Na osnovu tog zakona svi koji koriste lekovite vode dužni su da lokalnoj samoupravi na čijoj se teritoriji nalazi banja plaćaju odreðenu naknadu. Meðutim u Sokobanji, tvrde u lokalnoj samoupravi, to nije slučaj, pa zbog toga opština godišnje gubi više od sedam miliona dinara.

Najveći korisnik lekovite banjske vode u Sokobanji je Specijalna bolnica za lečenje nespecifičnih plućnih bolesti "Soko Banja" kroz koju godišnje proðe više hiljada pacijenata, a za čije lečenje se koriste termalne radioaktiven vode. Prema zakonu o banjama za korišćenje tih voda bolnica je u obavezi da lokalnoj samoupravi plaća godišnju nadoknadu.

Meðutim od 2007. godine, prema rečima nadležnih u opštinskoj upravi, u gradski budžet nije uplaćen ni jedan jedini dinar.

S druge strane, u Specijalnoj bolnici "Sokobanja" tvrde da zbog toga što država nije odredila visinu naknade za korišćenje lekovitih voda, i ne postoji zakonska regulativa, plaćenje je do sada bila stvar dogovora sa lokalnom samoupravom. Ove godine, tvrde, nije ni potpisan ugovor na osnovu kojeg plaćali naknadu.

Ove navode demantuju u Opštini Sokobanja i kažu da zbog toga što bolnica ne plaća vodu godišenj gube više od 7 miliona dinara. Da bi rešili problem u lokalnoj samoupravi raspisali su tender kojim je jasno propisano ko i pod kojim uslovima će ubuduće moći da koristi banjsku vodu.

Kako Specijalna bolnica "Sokobanja" ovu naknadu nije platila, nadležni iz Opštine odlučili su da bolnici uskrate pravo na dalje korišćenje lekovitih voda. Voda je isključena 20. novembra 2009. a bolnica je dodatnim pumpama iscrpila ostatak voda koji se u cevima nalazio. Uslovi koje bolnica prema Opštini treba da izmiri je da se projavi na konkurs lokalne samouprave i da plati naknadu za korišćenje lekovite vode u periodu od 2006. godine do danas.

Na rukovodstvu Specijalne bolnice "Sokobanja" je da se dogovori sa Opštinom Sokobanja oko rešavanja aktuelnog spora. Brz i konkretan dogovor išao bi u prilog i Opštini i bolnici kao i brojnim bolesnicima koji se u toj bolnici leče.
 


izvor: B92, 2.avugust 2009.
 

 
PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger

Predlažemo da pogledate

 • Dr Vesna
  03.06.2019. Timočke

  Odlična popunjenost smeštajnih kapaciteta

  Specijalna bolnica "Sokobanja" , ustanova je koja je poznata po indikacijama za respiratornu rehabilitaciju širom Srbije i bivših SFRJ republika. Ova ustanova koja je nosioc zdravstvenog turizma u Sokobanji…

 • medicinski dani
  09.08.2018. SB SB

  Jubilej Specijalne bolnice i VIII Medicinski dani u Sokobanji od 19-21. oktobra

    Trodnevni stručni skup ''VIII Sokobanjski medicinski dani'' održaće se u Specijalnoj bolnici za nespecifične plućne bolesti u Sokobanji. Preliminarnim programom stručnog skupa predviđeno je održavanje seminara za 19, 20…

 • specijalna bolnica sokobanja
  16.07.2018. SB

  Bolji uslovi za pacijente u SB "SB"

    Zdravstveni turizam, kao osnovna grana turizma u Sokobanji, ima čvrst oslonac u Specijalnoj bolnici „Sokobanja”, sa prosečno 9.000 pacijenata godišnje, pet objekata i ukupno 530 ležajeva. Ove godine njeni kapaciteti…

 • specijalna bolnica sokobanja
  30.11.2009.

  Bolnica i dalje bez lekovite vode

  Zbog neizmirenih dugovanja, Opština Sokobanja isključila je lekovitu vodu Specijalnoj bolnici "Soko Banja", koju koristi u inhalatorijumu za rehabilitaciju pacijenata. U Bolnici tvrde da je isključenje pumpi nezakonit…