Sokobanjski vašar ovog vikenda

17.08.2018. 10:45 | Vašar | vašar

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger 0 komentara
vašar u Sokobanji


Ovog vikenda u Sokobanji biće organizovan vašar povodom praznika Preobraženja gospodnjeg, koji će trajati tri dana – od 18. do 20. avgusta. U dane vikenda vašar će biti održan u centru grada dok će u ponedeljak biti prebačen na vašarište „Podina”.

Za dane narednog vikenda u ulici Mitropolita Mihaila na potezu od škole do Doma zdravlja, u ulici 27. marta, od škole do Autobuske stanice, u Nemanjinoj, od Doma zdravlja do ulice Alekse Makišiće i od pošte u ovoj ulici do raskrsnice kod stare benzinske pumpe, biće održan vašar.

JKP „Napredak”, koje je organizator ovog dešavanja, zamolilo je sve meštane i goste da iz navedenih ulica uklone svoja vozila, u periodu od petka do nedelje. Vlasnici trgovinskih radnji u okolini obavešteni su da na vreme obezbede potrebnu robu, dok je za namirnice koje stizu svakodnevno, poput hleba i mleka, predviđeno dopremanje u ranim jutarnjim časovima manjim vozilima.

Ovaj vašar se već tradicionalno organizuje u Sokobanji u vreme Preobraženja gospodnjeg, jer je i crkva u centru Sokobanje posvećena ovom velikom pravoslavnom prazniku. Crkvu Preobraženja gospodnjeg podigao je Mitropolit Mihailo još davne 1892. godine kao zadužbinu, a naziv je dobila po danu njegovog rođenja - 19. avgusta na ovaj veliki pravoslavni praznik. Zna se da je crkva sagrađena po nacrtima italijanskih majstora dok je glavni arhitekta bio Svetozar Ivačković. U dobro očuvanoj arhivi ove crkve nalazi se i poklon kneza Miloša – Jevanđelje iz 1836. godine.

 

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger