Sokobanja na vodi

11.01.2019. 19:42 | M | moravica, kej, priobalje

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger 4 komentara
Prvonagrađeno rešenje konkursa koje potpisuje Branislav Ilić


Iako reka Moravica, koja protiče kroz Sokobanju nikad neće biti velika kao Dunav ili Morava, ona ipak ima svoje potencijale i Sokobanja se može nadati da u nekoj bližoj budućnosti dobije svoj "waterfront".

U Sokobanji je ovog leta održan arhitektonsko-urbanistički konkurs, koji je raspisala Opština Sokobanja i nagrađena su najbolja rešenja. Raspisivanjem ovog konkursa, lokalna samouprava u Sokobanji je pokazala pravi profesionalizam jer se za ovakve projekte u manjim sredinama ne raspisuju konkursi, već projekat za idejno rešenje dostavi lokalni arihitekta. Na ovom konkursku trebalo je uraditi idejno rešenje za "Uređenje priobalja reke Moravice" na površini  od oko 57 hektara koje nije uređeno i stoji ne iskorišćeno ili je opsednuto divljom gradnjoim.

Ovaj konkurs, osim učesnicima iz lokalne sredine bio je veoma interesantan i učesnisima iz druugih gradova Srbije. Prva dva mesta na konkursu osvojili su timovi iz Beograda.

Dispozicija rešenja priobalja reke Moravica u Sokobanji

Prvo mesto osvijio je tim Vizija 2030 Emilijan Josimović, a tim je predvodio arhitekta Bratislav Ilić, dok je drugo mesto osvojila ekipa koju su predvodili profesori i arhitekte Miroslav Petrović Balbudžić i Mihajlo Timotijević.

Za Bratislava Ilića, predvodnika pobedničkog tima, ova nagrada ima posebnu sentimetalnu vrednos jer je Ilić poreklom iz Sokobanje a poslednjih dvadeset godina živi i radi u Beogradu.

Članovi Ilićevog tima su njegovi prijatelji arhitekte koji rade u inostranstvu i to na tri različita kontinenta, Americi, Kini i Srbiji, Švajcarskoj i Norveškoj.

Rad Ilićevog tima nosio je i zanimljivo ime pod kojim je i ocenjen - Emilijan Josimović. Josimović je poznat po tome što je davne 1867. godine uradio prvi urbanistički plan grada Beograda, trasiranjem Knez Mihajlove ulice povezao je varoš i kulu (plan varoši u šancu), kao student učestvovao je u izgradnji kanala u Begeju a radio je i na izgradnji prve železničke pruge u Mađarskoj, predavao je na Liceju i Velikoj školi u Beogradu i držao je časove  matematike, praktične geometrije i građanske arhitekture. Preminio je 25.maja 1897. godine u Sokobanji.

Pobednički rad pokazuje u kom pravcu bi Sokobanja mogla da se razvija koristeći svoje prirodne potencijale i bogatu prošlost i tradiciju. Primera radi Kopaonik i Zlatibor postali su turističke destinacije u proteklih trideset godina, dok Sokobanja ima turističku tradiciju dugu 150 godina. Vizija pobedničkog tima pokazuje kako bi obala reke Moravice mogla da izgleda do 2030. godine. Njihova ideja j e futuristička i zamisao je da se primeni arhitektura koja je nekoliko stepeni, po izradi i estetskim kvalitetima  iznad aktuelne . Autori ovg rešenja razmišnjali su na svetskom nivou, inspiracija z anjihovu ideju nije bila domaća, već internacionalna arhitektonska scena. Ovo je za sada samo idejno rešenje i predlog, ali ako bi se našla sredstva ili invenstitori koji bi finansirali ovaj projekat Sokobanja bi mogal da dobije novo, futurističko priobalje reke Moravice.

sokobanja moravica konkurs

Bratislav Ilić, objasnio je da savremeni urbani sadržaj, nije rezervisan samo za velike gradove u Sbiji poput Beograda ili Novog Sada već da se može primeniti i u malim gradovima kao sto je i Sokobanja. Ovo se odnosi na savremeno uređenje pešačkih i biciklističkih staza, uređenje trgova i zelenih pijaca kao i zgrada kulture, galerije, bioskopa, muzeja. Pored ideje za sportske objekte, akcenat je posebno istaknut na luksuzne hotele, elitne restorane i ugostiteljske objekte. Prilikom izrade ovog plana vodilo se računa o spratovnosti i raznolikosti svih objekata. Ako bi se realizovala ova ideja, izgradnja novog, futurističkog gradskog jezgra, Sokobanja bi mogla da udvostruči ili utrostuči broj gostiju koji je posete tokom sezone.

sokobanja moravica konkurs

 photos: gradnja.rs

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger

Komentari

7

Nestor, 12.01.2019.
Bravo ! Konacno nesto da se desi van Beograda!

6

Vesna Branković, 12.01.2019.
A gde je drveće?

4

Lily, 13.01.2019.
Mnogo volim Sokobanju,godinama smo tu letovali i zimovali,ali taj grad ima daleko precih,bitnijih stvari za uredjenje.Infrastruktura je dno dna.Sa bilo koje strane da dolazite,kola ima da izlomite dok udjete u grad.Inace,po meni,to je nasa najlepsa banja,daleko ispred Vrnjacke i svih drugih.

4

Skbnjc, 14.01.2019.
Uradite ovako i uništili ste i Sokobanju i tu tradiciju dugu 150 godina koja se navodi u tekstu... Nije da je u nekom stanju sad.

Jedno je futurizam, drugo je zakopavanje tradicije, i ono malo što je ostalo. Sokobanja je vrlo specifična i zbog istorije i zbog lokacije, a trenutno i možda i jedino zbog prirode. Trebalo bi to iskoristiti u pravom smeru, a ne prekrivati sjajkavim nepotrebnostima. Verovatno bi bolji kurs bio razvijanje etnoloških motiva, pogotovo zbog povećanja potrebe i potražnje za time (zašto? zato što je istorija pregažena ovakvim tendencijama a sad se pati za njom i nemogućnosti da se vidi, oseti, razume). Ne radite isto što je i ostatak Srbije uradio poslednjih decenija, sačuvajte nas, a biće od toga koristi, i veće nego šljaštećim zgradama... Vreme će pokazati, kajaćete se kad ne bude bilo nazad.

Predlažemo da pogledate

 • 21.08.2018. Opština

  Proglašen pobednik konkursa za uređenje keja kod Moravice

  Završen je urbanističko-arhitektonski konkurs za uređenje keja reke Moravice, koji je nakon dužeg niza godina otvoren. Konkurs se smatra uspešnim, uprkos malom broju pristiglih radova – rešenja, jer svojim…

 • Bombardovanje Župana i Džentlmena
  03.08.2018. Šes kace

  "Bombardovanje" Župana i Džentlmena

  U subotu 4. avgusta biće održano osmo tradicionalno"bombardovanje" plaža Džentlemen i Župan. Početak okupljanja biće u 13h kod plaže "Šest kace". Preporučena oprema su patike u kojima ćete moći da se kupate, skačete…