Reka Moravica - Dragulj Sokobanje

07.06.2023. 22:56 | Salex | moravica, reka

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger 0 komentara
reka moravica

Ako se ikada nađete na istoku Srbije, blizu prelepe banje Sokobanje ili u blizini grada Aleksinca, očekuje vas mnoštvo lepih atrakcija koje vredi posetiti.

Ovaj deo zemlje nije slučajno jedna od najpopularnijih turističkih destinacija u Srbiji - ima svoje dobre razloge za to. Priroda ovde je prelepa i ima toliko toga da se vidi, pa ne čudi što tokom sezone privlači turiste iz raznih zemalja, posebno iz Rumunije i Bugarske.

Sokobanja sama po sebi je veoma atraktivna destinacija jer ima sve što je potrebno za ozbiljno turističko mesto - bogatu kulturno-istorijsku baštinu, odličnu ponudu smeštaja, razne atrakcije i još mnogo toga.

Ali, kada je reč o prirodi, koja je ovde zaista predivna u svojoj punoj lepoti, ne možete da propustite posetu jednoj reci koju će vam sigurno preporučiti meštani.

Ta reka je zapravo simbol ovog područja i jedno od prirodnih blaga kojima je ovaj kraj bogat, pored mnogih planina, pašnjaka, livada, brda, pećina, jezera i vodopada. Ta reka je Moravica.

izvor reke moravice

Možda ste čuli za nju pod nazivom "Biser Sokobanje", ali njen izuzetan izgled i značaj koji ima za ovo područje, kako u turističkom, tako i u prirodnom smislu, su nesporni.

Gde se nalazi reka Moravica?

Da bismo bili precizni, treba da definišemo ime ove reke, jer postoje različita imena za nju, iako se zapravo radi o istoj reci.

Reka Moravica, poznata i kao Sokobanjska Moravica zbog blizine mesta Sokobanja na istoku Srbije, izvire na mestu koje se naziva Vrelo Istoci, smeštenom podnožju planine Devica. Nastaje spajanjem dve rečice, Tisovika i Izraga. Sokobanjska Moravica izvire blizu Sokobanje, tačnije samo 12 km udaljena u pravcu Knjaževca. Ukupna dužina reke je 60,4 km.

reka moravica

Ona protiče kroz Aleksinac i Sokobanju, dva najveća grada na svom toku, što je takođe pokazatelj da se lako stiže do nje jer su povezana putevima sa ovim gradovima, između ostalih.

Može se reći da je Moravica prirodni fenomen jer je jedinstvena na mnogo načina. A na liticama koje je okružuju možete uživati u prelepim pejzažima i panoramskom pogledu na okolinu.

džentlmen plaža

Pored uživanja u prirodnim lepotama reke Moravice, možete se posvetiti i brojnim aktivnostima koje su dostupne na ovom području. Ako volite avanturu, možete se oprobati u splavarenju ili kajakarenju niz reku, doživljavajući uzbuđenje brzih vodotoka. Takođe, pecanje je popularna aktivnost među posetiocima, s obzirom na bogatstvo ribe u reci. Možete uhvatiti mrenu, klena, gavčicu i čak pastrmku. Za ljubitelje prirode, šetnja duž obale reke pruža priliku da se opuste i uživaju u miru i tišini.

Ako želite da istražite bliže okolinu, u blizini reke Moravice nalaze se neke značajne atrakcije. Soko grad, poznat po svojim impresivnim zidinama, takođe je vredan posete. Za avanturiste, Hajduk Veljkova pećina pruža mogućnost istraživanja podzemnog sveta i otkrivanja skrivenih prolaza. Srednjovekovni grad Bolvan, smešten na litici iznad reke, pruža vam priliku da se upoznate sa bogatom istorijom ovog područja. Takođe, Bovansko jezero je mesto gde možete uživati u miru i tišini okruženi netaknutom prirodom.

župan

Poseta reci Moravici je nešto što treba da doživite prilikom posete Sokobanji i okolini. Uz prirodnu lepotu reke i raznovrsne aktivnosti koje možete uživati, ovo područje će vam pružiti nezaboravno iskustvo u prirodi. Bez obzira da li ste ljubitelj avanture, ribolova ili jednostavno želite da se opustite u prelepom okruženju, reka Moravica će vas očarati svojom lepotom i bogatstvom.

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger

Video

Foto galerija

Predlažemo da pogledate

 • Bombardovanje 6 kaca
  26.10.2022. Moravica

  Reka Moravica

  Reka Moravica će imati poseban efekat na vas ako vikend ili odmor provedete u Sokobanji. Duge šetnje duž reke biće prijatne. Samo treba da poslušate uputstva koja su postavljena pored puta da biste pronašli određene…

 • Bombardovanje Župana i Džentlmena
  03.08.2018. Šes kace

  "Bombardovanje" Župana i Džentlmena

  U subotu 4. avgusta biće održano osmo tradicionalno"bombardovanje" plaža Džentlemen i Župan. Početak okupljanja biće u 13h kod plaže "Šest kace". Preporučena oprema su patike u kojima ćete moći da se kupate, skačete…

 • 28.04.2024. Salex

  Čistije reke i zdraviji turizam uz podršku EU

  Sokobanja će uskoro dobiti modern sistem za prečišćavanje otpadnih voda i novu kanalizacionu mrežu, zahvaljujući sredstvima Evropske unije. Ovo je samo jedan od 300 projekata zaštite životne sredine u Srbiji koji se finansiraju…

 • izvor reke Moravice
  05.05.2023. Salex

  Izvor reke Moravice u Vrelu - Skriveni dragulj nedaleko od Sokobanje

  Sokobanja je poznata kao turističko mesto u Srbiji, ali malo ko zna da se nedaleko od nje nalazi predivan izvor reke Moravice. Izvor se nalazi u selu Vrelo , na samo nekoliko kilometara od Sokobanje. Reka Moravica je desna pritoka južne…