Izvor reke Moravice u Vrelu - Skriveni dragulj nedaleko od Sokobanje

05.05.2023. 09:25 | Salex | moravica, izvor, vrelo

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger 0 komentara
izvor reke Moravice

Sokobanja je poznata kao turističko mesto u Srbiji, ali malo ko zna da se nedaleko od nje nalazi predivan izvor reke Moravice. Izvor se nalazi u selu Vrelo, na samo nekoliko kilometara od Sokobanje.

Reka Moravica je desna pritoka južne Morave i dugačka je čak 60,4 kilometara. Njen izvor se nalazi ispod planine Device, a specifična je po tome što je izvor razlivenog toka i nastaje od nekoliko dubinskih izvora. Na izvorištu se ona koristi za piće, a tu se nalazi i kaptaža.

Osim izvora, u Moravicu se uliva i jedan izvor koji izvire iz pećine udaljene samo 200 metara, uzvodno. Pećina je jama koja ima dva otvora, jedan horizontalni i drugi vertikalni, a do nje se može stići istasiranom i obeleženom stazom. Ulaz u pećinu se ne preporučuje neiskusnim turistima.

Meštani Vrela kažu da u Moravici ima raznih vrsta riba, poput rečnih rakova, pastrmki, krkuša, klenova, ali su viđene i lovljene mrene.

Izvorište reke Moravice je vrlo lepo uređeno, čisto i prostrano. Ima dosta mesta za izletnike, a posebno su predviđena i mesta za roštiljanje. Nekoliko uređenih venjaka pruža divan ugođaj i prijatan boravak u prirodi, gde i kada su najveće letnje vrućine, ovde je prijatno boraviti.

Iako je izletište vrlo pristojno uređeno i prilagođeno velikom broju turista, oni koji posete Sokobanju radije se odlučuju da odu na Ozren, na Soko grad ili odu do Rtnja. Ipak, za one koji traže mir i skrovito mesto za uživanje u prirodi, izvor reke Moravice je idealno mesto.

Izvorište Moravice se lako nalazi, a put do tamo je odličan. Možda nedostaje još koje parking mesto više, ali to ne umanjuje čar ovog mesta. Izletište je odlično za boravak porodica sa malom decom, ali i za avanturiste koji žele da istraže prirodu i uživaju u lepotama ovog dela Srbije.

Ako tražite mesto za beg od gradske vreve i gužve, a niste daleko od Sokobanje, izvor reke Moravice je pravo mesto za vas. Uživajte u prirodi, ribolovu ili jednostavno opuštanju uz zvuke žubora reke.

Ukoliko ste avanturističkog duha, pećina pored izvora pruža mogućnost istraživanja i uživanja u prirodnim lepotama. Međutim, ulaz u pećinu nije preporučljiv za neiskusne turiste, tako da je neophodno biti oprezan prilikom posete.

Pored predivne prirode, izvorište reke Moravice nudi i odlične mogućnosti za piknik ili roštiljanje. Uređeni venjaci i prostrane površine su idealne za porodične izlete i druženja. Posebno tokom letnjih meseci, kada su vrućine najveće, ovaj raj u prirodi pruža prijatan i osvežavajući boravak.

Iako je izvorište Moravice prilično uređeno i prilagođeno velikom broju turista, većina posetilaca Sokobanje se ipak odlučuje za druge turističke atrakcije u okolini. Ipak, ukoliko želite da se izdvojite iz gužve i uživate u predivnoj prirodi uz čistu i osvežavajuću vodu, izvor reke Moravice je pravo mesto za vas.

Na kraju krajeva, izvor reke Moravice u selu Vrelo nedaleko od Sokobanje je idealno skrovište za uživanje u prirodi i odmor od gradske vreve. Ovde možete doživeti mir i tišinu koji su potrebni za punjenje baterija i povratak pun snage za nove izazove.

 

 

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger

Video

Foto galerija

Predlažemo da pogledate

 • Bombardovanje 6 kaca
  26.10.2022. Moravica

  Reka Moravica

  Reka Moravica će imati poseban efekat na vas ako vikend ili odmor provedete u Sokobanji. Duge šetnje duž reke biće prijatne. Samo treba da poslušate uputstva koja su postavljena pored puta da biste pronašli određene…

 • Izvor reke Moravice
  26.04.2019. M

  Sesalačka pećina i izvor reke Moravice

  Sesalačka pećina i izvor reke Moravice, izletišta su koja bi turisti trebali da obidju prilikom boravka u Sokobanji. Do izvora reke Moravice dolazi se magistralnim putem koji vodi prema Knjaževcu, na 13. kilometru od Sokobanje, skreće…

 • 30.05.2009.

  Izvor reke Moravice - Vrelo

  Selo Vrelo Selo Vrelo u podnožju planine Device u čijem podnožju se nalazi izvor reke Moravice - Vrelo udaljeno je oko 14 km od Sokobanje u pravcu istoka odnosno prema Knjaževcu. Postoje dva puta kojim se može doći do centra sela u kojem se…

 • 28.04.2024. Salex

  Čistije reke i zdraviji turizam uz podršku EU

  Sokobanja će uskoro dobiti modern sistem za prečišćavanje otpadnih voda i novu kanalizacionu mrežu, zahvaljujući sredstvima Evropske unije. Ovo je samo jedan od 300 projekata zaštite životne sredine u Srbiji koji se finansiraju…