Sokobanja i sokobanjski kraj u ratovima od 1876. godine do 2001. godine

22.11.2018. 17:58 | M | rat, ratovi, subnor

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger 0 komentara
Sokobanja i sokobanjski kraj u ratovima


U biblioteci "Stevan Sremac" u Sokobanji, pod pokroviteljstvom opštine Sokobanja i sokobanjskog SUBNOR-a održana je promocija knjige "Sokobanja i sokobanjski kraj u ratovima od 1876. godine do 2001. godine" Autor ovog dela je istoričar Nikola Tošić Malešević.

Po rečima autora,ovo delo objektivno opisuje ratna dešavanja na teritoriji opštine Sokobanja i njihove posledice.

Autor ove knjige, poreklo sa majčine strane vodi iz sela Vrmdža nadomak Sokobanje.

Po njegovim rečima, upravo to što vodi poreklo sa ovih prostora navelo ga je da napiše delo "Sokobanja i sokobanjski kraj u ratovima od 1876. godine do 2001. godine" Autoru ove knjige, bilo je potrebno 15 godina da sakupi podatke za ovo delo, podatke je nalazio u arhivama, na internetu ali i kroz razgovor sa potomcima ratnika koji se spominju u knjizi.

Ova knjiga se sastoji iz sest zasebnih celina. Počinje događajima iz 1876 godine i izbijanjem Prvog srpsko-turskog rata a završava se ratovima u SFRJ.

Slavoljub Jovanović predsednik SUBNOR-a Sokobanja kaže da je ovo udruženje veoma srećno zbog pojavljivanja ovakve knjige, koja obuhvata istorijski dug period sokobanjskih ratnika.

Jovanić takođe kaže da su događaji u knjizi prikazani na jedan kratak i jednostavan način koji je jasan čitaocu .

Predsednik opštine Sokobanja I.Krstić rekao je da će opština finansijski pomagati ovakva i slična dela koja će se baviti istorijom Sokobanje.

Pisac ovog dela Nikola Tošić Malešević rođen je u Beogradu 23.06.1983. Na Odseku za istoriju Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, 2010. godine diplomirao je Istoriju. Bio je i stručni konsultant na filmu "Rimski bunar". Od 2013. angažovan je kao spoljni saradnik naučnog časopisa "Vojno delo".

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger

Predlažemo da pogledate

 • 07.03.2023. admin

  Partizanski heroji slobode

  Događaj koji se odigrao u Sokobanji u februaru 1942. godine predstavlja još jedan dokaz junaštva i heroizma partizanskih boraca koji su svoje živote dali za slobodu naše zemlje. Tada su u predgrađu Sokobanje opkoljeni…

 • Izložba
  26.08.2018. Rat

  Izložba ratnih fotografija – sećanje na Bizertu

    Izložba ratnih fotografije, kojom se obeležava stogodišnjica Prvog svetskog rata, biće otvorena do srede 29. avgusta, u maloj galeriji u Sokobanji u periodu od 18 do 21 sat. Organizator ove izložbe, pod nazivom „Srbija…