Partizanski heroji slobode

07.03.2023. 13:44 | admin | subnor

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger 0 komentara

Događaj koji se odigrao u Sokobanji u februaru 1942. godine predstavlja još jedan dokaz junaštva i heroizma partizanskih boraca koji su svoje živote dali za slobodu naše zemlje. Tada su u predgrađu Sokobanje opkoljeni Aleksa Markišić-Pavle, sekretar OK KPJ za srez Sokobanja, politkomesar Ozrenskog partizanskog odreda, organizator ustanka u ovom kraju i njegov verni drug, komunista Rajko Vićentijević, metalni radnik. Na njih dvojicu krenulo je i opkolilo ih preko sto neprijateljskih vojnika i domaćih izdajnika (četnika i nedićevaca) zahvaljujući izdaji Vukašina Dodića, ogorčenog protivnika partizana.

U kući u kojoj su se nalazili Rajko i Aleksa stigao je i Andrija Aleksin brat da ih upozori, ali je bio teško ranjen i čiji će se život okončati od četničke kame 23. aprila 1944. godine. U neredovnoj borbi koja je trajala više sati, herojski su poginuli Aleksa Markišić, koji je teško ranjen a ne želeći da padne u ruke izdajnicima, pucao u sebe, dok je Rajko smogao snage da pod sebe stavi bombu i tako okonča život. Ovim činom su pokazali da se komunisti nikada ne predaju.

Povodom 81. godišnjice od pogibije narodnog heroja Aleksa Markišića i Rajka Vićentijevića, SUBNOR Sokobanja organizovao je skup i na bisti heroja polaganje venaca. Vence su položile delegacije Skupštine opštine Sokobanja, SUBNOR-a Srbije, SUBNOR-a Zaječarskog okruga, Sokobanje, ORVS-a i SPS-a Sokobanja.

Prisutnima se obratio predsednik SUBNOR-a Sokobanja dr Slavoljub Jovanović koji je istakao značaj sećanja na sve slodobare i borce protiv fašizma koji nisu žalili svoje živote za čast Otadžbine i naše bolje sutra.

Obraćajući se u ime SUBNOR-a Srbije i predsednika generala Vidosava Kovačevića, potpredsednik, akademik, puk Zirojević je između ostalog rekao: "Svaki kamen Ozrena, čitavog ovog kraja i svako ko voli svoju zemlju Srbiju, odiše duhom legendarnog heroja i komesara Aleksa Markišića, Rajka Vićentijevića".

 

izvor: https://www.subnor.org.rs/sokobanja-ozrenskim-herojima-slobode

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger

Predlažemo da pogledate