Izložba ratnih fotografija – sećanje na Bizertu

26.08.2018. 22:23 | Rat | izlozba, bizerta, rat, galerija, biblioteka

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger 0 komentara
Izložba

 

Izložba ratnih fotografije, kojom se obeležava stogodišnjica Prvog svetskog rata, biće otvorena do srede 29. avgusta, u maloj galeriji u Sokobanji u periodu od 18 do 21 sat.

Organizator ove izložbe, pod nazivom „Srbija pamti savezničku Bizertu (1915-1919)” je Narodna biblioteka „Stevan Sremac” u saradnji sa beogradskim udruženjem uz podršku opštine Sokobanja.

Ovu izložbu, čijem je otvaranju prisustvovao i predsednik opštine Sokobanja Isidor Krstić, otvorila je Dragana Kostić, narodni poslanik dok je pozdravnu reč dala Jasmina Ilić Paljević, direktor Narodne biblioteke Stevan Sremac.

Autor izložbe je Luka Nikolić iz Beograda, potpukovnik u penziji i član Udruženja ratnih dobrovoljaca od 1912-1918.

Izložba svedoči o svesrdnoj pomoći naroda Tunisa, Alžira i Maroka, koji su nakon Albanske golgote prihvatili na desetine srpskih vojnika i boraca i pomogli njihovom oporavku.

Nikola Pošić Malešević, član udruženja, predočio je da je u Bizerti, gradu na krajnjem severu Tunisa, inače francuskoj bazi, nadu u spas pronašlo 40.000 ranjenika. U okviru 36 bolnica i bolničkih sabirnih centara, nih 36.000 je izlečeno o čemu svedoče i izloženih 85 fotografija u 12 istorijskih celina.

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger

Predlažemo da pogledate