Šetnja i rekreacija u Sokobanji

25.05.2019. 09:36 | M | pešačenje, šetnja, rekreacija, staze

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger 0 komentara
Staza zdravlja


Bez obzira da li ste u Sokobanju došli radi zdravlja, odmora ili rekreacije, šteta bi bila da ne obiđete njene prirodne potencijale i mnogobrojne staze i staze zdravlja koje vode kroz prirodu. Pored staza zdravlja koje počinju u blizini samog centra grada, zahvaljujući jednom planinarskom klubu i jednom planinarskom društvu postoje i staze koje su udaljenije od samog grada i protežu se nekoliko kilometara od Sokobanje, staze su obeležene i bezbedne za pešačenje.

Staze su veoma atraktivne i prostiru se do izletišta, vidikovca, planinskih vrhova i drugih prirodnih lepota. Za one koji žele teže staze, postoje planinarske staze i one su uglavnom kružnog tipa.

Staze kojima biste trebali obavezno da prošetate su :

 1. "Popovica" - staza spada u lakše staze i ima dužinu od 2,9 km, visinska razlika u odnosu na polaznu tačku 45m, vreme pešačenja oko sat vremena.
   
 2. "Lepterija-Sokograd" - i ova staza spada u lakše staze, dužina staze je 5,3km, visinska razlika u odnosu na polaznu tažku 95 m, vreme pešačenja oko 2 sata.
   
 3. "Vidikovci Sokobanje" -  ova staza spada u lake do srednje teške staze, dužina staze je 7,8km, visinska razlika je 420 m, vreme pešačenja je oko 4 sata.
   
 4. "Staza zdravlja" - Specijalna bolnica Sokobanja

Ova staza je kružnog tipa i nalazi se oko Specijalne bolnice Sokobanja, dužina staze je 1080 metara. Staza se nalazi na uzvišici i pod dejstvom je ruže vetrova, jedan deo staze prolazi kroz četinarsku šumicu i ima prelep pogled na Sokobanjsku kotlinu i planinu Rtanj. Projekat ove staze su radili stručnjaci (lekari, fizioterapeuti i sportski radnici) tako da se postiže pun efekat prilikom rekreacije zdravih i rehabilitacije obolelih , posebno onih sa kardiovaskularnim problemaima i problemima sa respiratornim sistemom. Sam položaj staze i ruža vetrova koja se tu nalazi blagotvorno deluju na celokupno zdravstveno stanje.

U Specijalnoj bolnici Sokobanja, možete dobiti program "Staze Zdravlja", takođe možete dobiti i medicinske usluge i tretman, wellness program i dr....

Više informacija možete dobiti ovde.

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger

Video

Predlažemo da pogledate

 • Dan pešačenja u Srbiji
  01.09.2018. Ozren

  Poziv na akciju "Dan pešačenja u Srbiji"

  Opšti poziv na akciju „Dan pešačenja u Srbiji“ , Sokobanja, subota, 15. Septembar 2018.g. Svečano otvaranje je u 9 sati. Razvoj zdravih načina života u srbiji kroz program: „pešačenje i…

 • zmajevanje
  18.04.2019. PD Oštra čuka

  Svi na "Zmajevanje"

  U nedelju 21.04.2019. godine od 14h do 19h na terenu pored hotela "Moravica" u Sokobanji biće organizovana akcija " Zmajanje ". Ovu akciju organizuje sokobanjsko ekološko društvo u saradnji sa Planinarskim…

 • virtuelna šetnja kroz Sokobanju
  03.03.2019. S

  Šetnja Sokobanjom u 360º

  Danas vas vodimo kroz centar Sokobanje.  

 • Dan pešačenja u Srbiji
  18.09.2018. Pešačenje

  U subotu održan „Dan pešačenja” u Sokobanji

  Planinarski klub „Ozren” je proteklog vikenda, u subotu 15. septembra, organizovao akciju „Dan pešačenja u Srbiji” u kojoj je ove godine učestvovalo 150 osoba. Akciju su podržali Planinarski savez Srbije i…