Raskošna sokobanjska priroda i izletišta

24.12.2018. 15:31 | M | izletište, priroda

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger 0 komentara
izletišta sokobanje


Poslednjih godina veliki broj turista odlučuje se da poseti Sokobanju, ne zbog lečenja, već zbog odmora i rekreacije. Veliki broj takvih turista želi da svoj odmor provede u prirodi u zdravom okruženju, daleko od gradske buke i zagađenog vazduha. Sokobanja je idealno mesto za takav odmor, planine je okružuju sa svih strana i pružaju posetiocima uslove za nezaboravan odmor.

Ono što najviše privlači takve turiste je veliki broj izletišta koji okružuju Sokobanju. Veliki broj turista koji godinama letnji odmor provode u Sokobanju još uvek nisu uspeli da obiđu sva izletišta i sve prirodne lepote ove banje.

Veliki broj izletišta je prelepo uređen. Tu su klupe, stolovi , na nekim izletištima ima i terena za igru , a nisu zaboravljeni ni najmlađi, za njih su napravljene ljuljaške, klackalice, kućice za igru, tobogani.

Neka od najpoznatijih uzletišta u Sokobanji su "Borići", "Park Čuka", "Kalinovica", "Očno", "Šopur", "Vodopad Ripaljka"...

 

borićiIZLETIŠTE ILI PARK"BORIĆI" udaljeno je nekih 500 metara od samog centra Sokobanje. Ovo izletište se nalazi u borovoj šumi, bogato je kiseonikom i čistim vazduhom. Ovo izletište je veoma pogodno i za najmlađe posetioce Sokobanje, tu je veliki broj klackalica, ljuljaški, drvenih kućica i drugih rekvizita za igru. Takođe postoji i veliki broj klupa i stolova gde mogu da sede njihovi roditelji, bake i deki dok se mališani zabavljaju. Veliki broj turista baš u ovom izletištu nalazi spas od velikih letnjih vrućina jer drveće koje je starije više od pola veka pruža odličnu zaštitu od sunčevih zraka.

 

park cuka 2PARK "ČUKA" još jedno izletište koje se nalazi u samoj Sokobanji, udaljeno je od centra nekih 1000 metara. I ovaj park je pogodan za pronalaženje spasa od letnjih vrućina, pogoodan je za izlete, u parku postoji veliki broj stolova i klupa ispod" drvenih pečurki", postoji i igralište za decu a napravljen je i odbojkaški teren. Veliki broj borova u ovom parku pruža hladovinu i daje čist vazduh.


 

kalinovicaIZLETIŠTE "KALINOVICA" nalazi se na planini Ozren. Udaljeno je  oko 7 km od Sokobanje. Karakteriše je prelepa priroda, stogodišnja stabla zimzelenog i listopadnog drveća, staze za šetnju kroz šumu, izvor čiste planinske vode koja je u najtoplijim letnjim danima ledena, a odlična je i za hlađenje piva koje izletnici ponesu sa sobom prilikom spremanja roštilja. Upečatljiva je i prelepa velika livada koja je u sklopu ovog izletišta a postoje i tereni za fudnal i odbojku.

 

očnoIZLETIŠTE "OČNO" udaljeno je 2 km od "Kalinovice". Nalazi se u krugu bolnice za lečenje očnih oboljenja. Izletište "Očno" je livada velike površine okružena šumom. Na ovom izletištu veoma je velika koncentracija negativnih jona koji lekovito deluju na organizam i preporučuje se da ovo izletište što češće posećuju ljudi koji imaju problema sa astmom i disajnim organima. 

šopurIZLETIŠTE "ŠOPUR" nalazi se na desetom kilometru od Sokobanje kada se ide za selo Jezero. Ovo izletište je smešteno u "srcu šume". Poznato je po česmi na kojoj teče ledena planinska voda. Oko česme nalaze se klupe i stolovi za izletnike,  vazduh na ovom izletištu je svež, a neretko se dešava da se u vrelim letnjim danima na ovom izletištu u večernjim satima ne može sedeti u kratkim rukavima.


 

"VODOPAD RIPALJKA" udaljen je 5 km od Sokobanje. Ovaj vodopad formira reka "Gradašnica", visok je 17.5 metara i spada u jedan od najlepših vodopada u Srbiji. Tokom zimskih meseci dešava se da vodopod presuši. Ovaj vodopad je najbolje posetiti tokom prolećnih meseci kada se sneg na planinama topi i formira veliku količinu vode. Iza samog vodopada nalazi se i pećina. Priroda oko ovog vodopada je prelepa.

ripaljka

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger

Video

Predlažemo da pogledate

 • Kalinovica
  29.04.2011.

  Sokobanjska izletišta spremna za turiste

  Sokobanjski parkovi, šetalište i izletšta uredjeni su za predstojeće prvomajske praznike. Gosti i meštani će u nedelju uveče imati priliku i da posete koncert grupe „Apsolutno romantično“ koji OTKS…

 • 14.01.2010.

  Sunce sija, priroda se budi

  Na ovogodišnjem književnom konkursu Književnog kluba "Rujno" drugo mesto osvojila je nada sokobanjske poezije Živanović Milica iz Poružnice. Milica ima samo 12 godina, a pisanjem pesama se bavi još od svoje sedme…

 • zalazak
  30.05.2009.

  Sokobanjska izletišta

  Sokobanja je mesto s najdužom turistièkojm tradicijom u bivšoj Jugoslaviji - prvi zabeleženi vauèer izdat je 1837, i njime se poruèuje "starešini Sreza Banjskog g. kapetanu Milovanu…

 • zalazak sunca iznad sokobanje
  09.05.2008.

  Priroda Sokobanje - Novi stil života

  Organizacija za turizam, kulturu i sport, Sokobanja raspisuje konkurs za izbor najlepše fotografije Sokobanje na I Foto izazovu - Sokobanja 2008. Obrazac Prijava - saglasnost za učešće može se preuzeti u Organizaciji za turizam,…