Povređeni rudari u Rudniku "Soko"

24.07.2018. 11:04 | Rudnik Soko | rudnik, rudari, povreda, incident

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger 0 komentara
rudnik soko


Povređeni rudari u nesreći koja se dogodila u rudniku mrkog uglja "Soko", Dragiša Veselijević, Darko Srećković, Miljan Janković i Stanko Marinković, su hospitalizovani i van životne opasnosti.

Četvorica rudara su oko 16 časova ušli u korpu, kojom je trebalo da se spuste do dna. Iz još uvek nepoznatih razloga korpa, koja se kretala brzinom od šest metara u sekundi, se nije postepeno zaustavljala već je pri velikoj brzini udarila o dno.

Ovom prilikom rudari su mogli biti životno ugroženi budući da su pali sa visine od preko deset metara ali su zadobili lakše telesne povrede. Najteže je prošao Miljan Janković, koji je podvrgnut repoziciji zgloba jer je prilikom udarca pretrpeo iščašenje kolena.

Dragiša Veselijević, kome je brat pre dvadeset godina poginuo u rudniku, kaže da je udarac bio strašan i toliko jak da ih je razbacao po korpi a njemu se već javio osećaj da će i on neće živ izaći odatle.

Kao i svakog dana trebalo je da lift počne sa zaustavljanjem na 25 metara od kote 170, međutim, iz nekog razloga, ovog puta se to nije desilo već je nastavio nekontrolisano da pada. Osetio je jak bol u nozi, začuo jauke drugih rudara i shvatio da je Miljan verovatno teže povređen. Tek kada su se našli van okna, shvatili su koliko su sreće imali i da je čudo što su uopšte ostali živi a najteže povređeni nije imao prelom već samo iščašenje kolena.

Darko Srećković nije primetio ništa neuobičajeno sve do samog trenutka udarca u dno, što ga je dodatno užasnulo uz toliko jak bol u nozi da je mislio da će se onesvestiti.

Stanko Marinković je shvativši da osim povrede noge, nije zadobio teže povrede, samo mogao da zahvali bogu. Kaže da je nakon početne utrnulosti, osetio jak bol koji je postao najjači prilikom izvlačenja, jer su ih nosili na rukama a svaki pokret im je bio bolan.

Miljan Janković, koji je na odeljenju intenzivne nege, biće zadržan do nedelje zbog saniranja iščašenog kolenog zgloba. Ostalu trojicu rudara, zadržaće na posmatranju još par dana – izjavio je Vidić.

U ovom rudniku nije bilo velikih nesreća od 1998. godine kada je zbog eksplozije gasa poginulo 29 rudara a povređeno njih 27.

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger

Predlažemo da pogledate

  • Hotel zdravljak - foto Danijela Vasiljevic
    14.04.2019. S

    Izgoreo Hotel Zdravljak u Sokobanji

    Par minuta posle ponoći 13.4.2019. izbio je požar u Hotelu Zdravljak u Sokobanji. Za sada se ne zna koji je uzrok požara, a stepen oštećenja biće utvđen naknadno. Ekipe vatroganske službe dežuraju pored hotela zbog mogućnosti izbijanja…