Rtanj planina i porodica Minh: Otkrivanje prirodnih lepota i inspiracije

15.05.2023. 13:00 | Salex | rtanj, rudnik, minh

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger 0 komentara
Rozarijum

Ovo nije priča o rudniku, o bogatstvu. Ovo je priča o ljubavi, onoj o kojoj svi maštaju, a ne veruju da postoji, o miru, poštovanju i dobroti, onome što je postalo retkost.

U središtu ove priče nalazi se "Kupola" koja se može videti, a zapravo je Rozarijum ili Ružičnjak. Nekada je pripadala vlasnicima Rudnika "Rtanj" - Greti i Juliusu Minhu. Nedaleko od nje, u trnju, nalazila se i česma koja je takođe pripadala njima i bila je deo njihovog velikog parka. U blizini se nalazila i njihova vila koja i danas postoji, iako sa izmenjenim krovom i drugačijom namenom. U kućici u šumi sa trešnjarom pozadi živeli su vrtlari. Nekada je ta šuma bila deo Minhovog imanja i sve je izgledalo drugačije.

rozarijum

Greta i Julius Minh su bili izuzetno bogati ljudi. Rudnik "Rtanj", vila, park šuma sa Rozarijumom, sve je to bilo u njihovom vlasništvu. Greta je bila austrijska Jevrejka koja je živela u Sloveniji i radila kao bolničarka. Sudbina je htela da Julius bude smešten u bolnicu gde je Greta radila, i tako su se upoznali. Ljubav ne poznaje granice, pa je Greta napustila Sloveniju i došla na Rtanj postavši članica porodice Minhu, koja je već bila poznata i poštovana u tom kraju.

Julius je ubedio svog oca da uloži kapital u otvaranje rudnika u Srbiji, što je rezultiralo otvaranjem rudnika kod Aleksinca i Ćićevca. Rudnik u podnožju Rtnja postao je vlasništvo Minhovih. Rudari su s mukom obavljali svoj posao, a ugalj se prevozio volovskim kolima sve do 1912. godine, kada je izgrađena pruga Paraćin-Zaječar.

Minhovi su bili odgovorni i vredni ljudi. Izgradili su žičaru, planinsku železničku prugu kojom su prevozili vagonete s ugljem, kao i parnu električnu centralu. Takođe su imali i separaciju uglja te razne radionice. Bili su dobri poslodavci koji su se brinuli o svojim radnicima i celom naselju Rtanj.

 

Greta i Julijus Minh

Međutim, 1915. godine, rudnik je zauzet od strane Nemaca, a Minhovi su morali napustiti Srbiju. Rudnik je bio pod nemačkom vlašću tri godine.

Nakon turbulentnih godina i gubitka mnogih dragocenosti, porodica Minh ostavila je neizbrisiv trag na području Rtnja. Iako su se suočili s izazovima i nedaćama, njihova posvećenost i ljubav prema prirodi, umetnosti i ljudima ostaju neizbrisivi deo istorije.

muzej Greta

Danas, kada posetite Rtanj, možete pronaći ostatke tog nekadašnjeg bogatstva i veličanstvenosti. Rozarijum, koji je nekada bio oaza cveća i mira, polako obnavlja svoj stari sjaj. Možete se prošetati kroz predivan vrt pun ruža i drugog šarenog cveća i doživeti mir i spokoj koje je Greta Minh osetila dok je posmatrala vagone koji prevoze ugalj.

Dok uživate u tihom okruženju Rozarijuma, možete zamisliti Gretu kako brine o biljkama i svojoj porodici, kao i o svim radnicima i njihovim porodicama u naselju Rtanj. Minhovi su se trudili da poboljšaju uslove života svojih radnika, gradeći stanove, pružajući medicinsku pomoć i podržavajući obrazovanje mladih.

Osim toga, na samom vrhu Rtnja, Greta je izgradila kapelu kao simbol ljubavi i poštovanja prema svom preminulom suprugu. Iako je kapela uništena, ostaci dva zida i dalje svedoče o njihovoj dubokoj vezi i želji da očuvaju sećanje na Juliusa.

crkvica na rtnju    crkvica na rtnju

Priča o porodici Minh na Rtanj ima svoje uspone i padove, ali ostaje kao podsjetnik na snagu ljubavi, posvećenosti i izdržljivosti. Iako su se suočili s gubicima i teškoćama, Minhovi su ostavili nasleđe koje i danas inspiriše ljude da cene prirodu, ljubaznost i pažnju prema drugima.

Dok sedite u obnovljenom Rozarijumu na Rtanj, okruženi mirisima cveća i prirodnim lepotama, osetićete duh te prošlosti. Možda će vam se činiti da vreme usporava, a svet postaje mirniji. Ovaj prelepi vrt služi kao podsetnik da ljubav, poštovanje i dobrota nikada ne izlaze iz mode i da je uživanje u jednostavnim radostima života prava blagodat.

Dakle, kada se sledeći put nađete u blizini Rtanj planine, ne zaboravite posetiti Rozarijum i prošetati se kroz prelepi vrt. Osetite duh ljubavi i poštovanja koji je porodica Minh uspela da unese u ovo mesto.

Možda ćete čak pronaći inspiraciju za svoje sopstvene snove i ciljeve, baš kao što je Greta Minh pronašla svoju u stvaranju prelepih vrtova i podršci lokalnoj zajednici.

   

Osim posete Rozarijumu, na području Rtanj ima još mnogo toga za istraživanje. Planina Rtanj je poznata po svom neobičnom izgledu i legendama koje je okružuju. Mnogi veruju da Rtanj ima mistične i energetske moći, zbog čega je postao popularno odredište za avanturiste, istraživače i duhovno zainteresovane ljude.

Možete se upustiti u planinarenje Rtanjem i istraživati njegove skrivene staze i prelepe vidikovce. Uživajte u netaknutoj prirodi, šumama i mirisima svežeg planinskog vazduha. Takođe, možete istražiti i druge zanimljive lokalitete u blizini, kao što je manastir Svetog Georgija koji se nalazi nedaleko od planine.

Kada završite svoju avanturu na Rtanj planini, ne zaboravite probati i lokalne specijalitete. Ova oblast je poznata po svojim tradicionalnim jelima i gostoprimstvu. Uživajte u ukusnoj domaćoj hrani, poput domaćeg sira, kajmaka, pečenog mesa i svežih voća i povrća. Upoznajte ljude ovog kraja i dopustite im da vam pokažu toplinu svog gostoprimstva.

Porodica Minh je ostavila dubok trag na području Rtanj i njihova priča je inspirativna. Njihova ljubav prema prirodi, umetnosti i ljudima je nešto što se i danas oseća u ovom prelepom delu Srbije. Poseta Rozarijumu i istraživanje Rtanj planine će vam pružiti jedinstveno iskustvo i priliku da se povežete sa prirodom i istorijom ovog područja.

Dakle, sledeći put kada planirate svoje putovanje, razmislite o poseti Rtanj planini i otkrivanju lepote koju je porodica Minh ostavila za sobom.

Vama preporučujemo da ovaj divan kraj istražite putem ove prelepe interaktivne virtuelne ture Boljevca:

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger

Predlažemo da pogledate

 • Rtanj
  21.05.2023. Salex

  Misterije planine Rtanj

  Rtanjske misterije nadaleko su rasprostranjene, uključuju i leteće objekte koji kruže iznad najvišeg vrha. Mistična planina u istočnoj Srbiji koja se nalazi u blizini Sokobanje pravo je čudo prirode i postaje sve popularnija turistička…

 • rtanj
  03.05.2023. Salex

  Rtanj - Oaza mira i ljubavi

  Planina Rtanj se nalazi iznad Sokobanje i predstavlja jednu od najpoznatijih turističkih destinacija u Srbiji. Njeni padini skrivaju tajne koje intrigiraju turiste i ljubitelje teorija o piramidama, ali i mesta na kojima je moguće osetiti…

 • 10.01.2023. Rtanj

  Misteriozni Rtanj

  Rtanj i njegove tajne su predmet mnogih priča. Mistici smatraju da je Rtanj piramida, veća i misterioznija od Keopsove piramide. Geolozi, speleolozi, antropolozi, botaničari, biologi, ali i parapsiholozi, okultisti, mistici istražuju…

 • Crkvica na Rtnju
  29.10.2022. tanjR

  Obnovimo crkvicu na vrhu Rtnja

  Dobrodošla je vest „Portala Sokobanje” od 26. juna 2019. godine autora Ljiljane Stanikić da je svetski poznata mistična planina Rtanj proglašena za specijalni rezervat prirode.   Priznanje je vredno pažnje, ali…