Rtanj planina i porodica Minh: Otkrivanje prirodnih lepota i inspiracije

15.05.2023. 13:00 | Salex | rtanj, rudnik, minh

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger 0 komentara
Rozarijum

Ovo nije priča o rudniku, o bogatstvu. Ovo je priča o ljubavi, onoj o kojoj svi maštaju, a ne veruju da postoji, o miru, poštovanju i dobroti, onome što je postalo retkost.

U središtu ove priče nalazi se "Kupola" koja se može videti, a zapravo je Rozarijum ili Ružičnjak. Nekada je pripadala vlasnicima Rudnika "Rtanj" - Greti i Juliusu Minhu. Nedaleko od nje, u trnju, nalazila se i česma koja je takođe pripadala njima i bila je deo njihovog velikog parka. U blizini se nalazila i njihova vila koja i danas postoji, iako sa izmenjenim krovom i drugačijom namenom. U kućici u šumi sa trešnjarom pozadi živeli su vrtlari. Nekada je ta šuma bila deo Minhovog imanja i sve je izgledalo drugačije.

rozarijum

Greta i Julius Minh su bili izuzetno bogati ljudi. Rudnik "Rtanj", vila, park šuma sa Rozarijumom, sve je to bilo u njihovom vlasništvu. Greta je bila austrijska Jevrejka koja je živela u Sloveniji i radila kao bolničarka. Sudbina je htela da Julius bude smešten u bolnicu gde je Greta radila, i tako su se upoznali. Ljubav ne poznaje granice, pa je Greta napustila Sloveniju i došla na Rtanj postavši članica porodice Minhu, koja je već bila poznata i poštovana u tom kraju.

Julius je ubedio svog oca da uloži kapital u otvaranje rudnika u Srbiji, što je rezultiralo otvaranjem rudnika kod Aleksinca i Ćićevca. Rudnik u podnožju Rtnja postao je vlasništvo Minhovih. Rudari su s mukom obavljali svoj posao, a ugalj se prevozio volovskim kolima sve do 1912. godine, kada je izgrađena pruga Paraćin-Zaječar.

Minhovi su bili odgovorni i vredni ljudi. Izgradili su žičaru, planinsku železničku prugu kojom su prevozili vagonete s ugljem, kao i parnu električnu centralu. Takođe su imali i separaciju uglja te razne radionice. Bili su dobri poslodavci koji su se brinuli o svojim radnicima i celom naselju Rtanj.

 

Greta i Julijus Minh

Međutim, 1915. godine, rudnik je zauzet od strane Nemaca, a Minhovi su morali napustiti Srbiju. Rudnik je bio pod nemačkom vlašću tri godine.

Nakon turbulentnih godina i gubitka mnogih dragocenosti, porodica Minh ostavila je neizbrisiv trag na području Rtnja. Iako su se suočili s izazovima i nedaćama, njihova posvećenost i ljubav prema prirodi, umetnosti i ljudima ostaju neizbrisivi deo istorije.

muzej Greta

Danas, kada posetite Rtanj, možete pronaći ostatke tog nekadašnjeg bogatstva i veličanstvenosti. Rozarijum, koji je nekada bio oaza cveća i mira, polako obnavlja svoj stari sjaj. Možete se prošetati kroz predivan vrt pun ruža i drugog šarenog cveća i doživeti mir i spokoj koje je Greta Minh osetila dok je posmatrala vagone koji prevoze ugalj.

Dok uživate u tihom okruženju Rozarijuma, možete zamisliti Gretu kako brine o biljkama i svojoj porodici, kao i o svim radnicima i njihovim porodicama u naselju Rtanj. Minhovi su se trudili da poboljšaju uslove života svojih radnika, gradeći stanove, pružajući medicinsku pomoć i podržavajući obrazovanje mladih.

Osim toga, na samom vrhu Rtnja, Greta je izgradila kapelu kao simbol ljubavi i poštovanja prema svom preminulom suprugu. Iako je kapela uništena, ostaci dva zida i dalje svedoče o njihovoj dubokoj vezi i želji da očuvaju sećanje na Juliusa.

crkvica na rtnju    crkvica na rtnju

Priča o porodici Minh na Rtanj ima svoje uspone i padove, ali ostaje kao podsjetnik na snagu ljubavi, posvećenosti i izdržljivosti. Iako su se suočili s gubicima i teškoćama, Minhovi su ostavili nasleđe koje i danas inspiriše ljude da cene prirodu, ljubaznost i pažnju prema drugima.

Dok sedite u obnovljenom Rozarijumu na Rtanj, okruženi mirisima cveća i prirodnim lepotama, osetićete duh te prošlosti. Možda će vam se činiti da vreme usporava, a svet postaje mirniji. Ovaj prelepi vrt služi kao podsetnik da ljubav, poštovanje i dobrota nikada ne izlaze iz mode i da je uživanje u jednostavnim radostima života prava blagodat.

Dakle, kada se sledeći put nađete u blizini Rtanj planine, ne zaboravite posetiti Rozarijum i prošetati se kroz prelepi vrt. Osetite duh ljubavi i poštovanja koji je porodica Minh uspela da unese u ovo mesto.

Možda ćete čak pronaći inspiraciju za svoje sopstvene snove i ciljeve, baš kao što je Greta Minh pronašla svoju u stvaranju prelepih vrtova i podršci lokalnoj zajednici.

   

Osim posete Rozarijumu, na području Rtanj ima još mnogo toga za istraživanje. Planina Rtanj je poznata po svom neobičnom izgledu i legendama koje je okružuju. Mnogi veruju da Rtanj ima mistične i energetske moći, zbog čega je postao popularno odredište za avanturiste, istraživače i duhovno zainteresovane ljude.

Možete se upustiti u planinarenje Rtanjem i istraživati njegove skrivene staze i prelepe vidikovce. Uživajte u netaknutoj prirodi, šumama i mirisima svežeg planinskog vazduha. Takođe, možete istražiti i druge zanimljive lokalitete u blizini, kao što je manastir Svetog Georgija koji se nalazi nedaleko od planine.

Kada završite svoju avanturu na Rtanj planini, ne zaboravite probati i lokalne specijalitete. Ova oblast je poznata po svojim tradicionalnim jelima i gostoprimstvu. Uživajte u ukusnoj domaćoj hrani, poput domaćeg sira, kajmaka, pečenog mesa i svežih voća i povrća. Upoznajte ljude ovog kraja i dopustite im da vam pokažu toplinu svog gostoprimstva.

Porodica Minh je ostavila dubok trag na području Rtanj i njihova priča je inspirativna. Njihova ljubav prema prirodi, umetnosti i ljudima je nešto što se i danas oseća u ovom prelepom delu Srbije. Poseta Rozarijumu i istraživanje Rtanj planine će vam pružiti jedinstveno iskustvo i priliku da se povežete sa prirodom i istorijom ovog područja.

Dakle, sledeći put kada planirate svoje putovanje, razmislite o poseti Rtanj planini i otkrivanju lepote koju je porodica Minh ostavila za sobom.

Vama preporučujemo da ovaj divan kraj istražite putem ove prelepe interaktivne virtuelne ture Boljevca:

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger

Predlažemo da pogledate

 • 08.10.2023. Salex

  Nastavlja se istraga o tragediji u rudniku 'Soko' u Sokobanji

  Nastavljamo da pratimo dešavanja u vezi sa tragičnom rudarskom nesrećom u Sokobanji koja se dogodila 1. aprila prošle godine u rudniku "Soko". Danas je okončana nova faza istrage, a u Osnovnom javnom tužilaštvu…

 • biljoberi
  12.07.2023. Salex

  Održana nezaboravna manifestacija - Adonisova Škola o lekovitom bilju na planini Rtanj

  Dragi posetioci, Imamo veliko zadovoljstvo da vam predstavimo izveštaj o nedavnoj manifestaciji koja je oduševila sve prisutne - Adonisova Škola o lekovitom bilju na planini Rtañ. Ova jedinstvena manifestacija…

 • Rtanj
  21.05.2023. Salex

  Misterije planine Rtanj

  Rtanjske misterije nadaleko su rasprostranjene, uključuju i leteće objekte koji kruže iznad najvišeg vrha. Mistična planina u istočnoj Srbiji koja se nalazi u blizini Sokobanje pravo je čudo prirode i postaje sve popularnija turistička…

 • rtanj
  03.05.2023. Salex

  Rtanj - Oaza mira i ljubavi

  Planina Rtanj se nalazi iznad Sokobanje i predstavlja jednu od najpoznatijih turističkih destinacija u Srbiji. Njeni padini skrivaju tajne koje intrigiraju turiste i ljubitelje teorija o piramidama, ali i mesta na kojima je moguće osetiti…