Otkrijte Sokobanju: Neodoljive destinacije koje morate posetiti

03.06.2023. 15:57 | Salex | izletište

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger 0 komentara
Sokobanja

Sokobanja, biser prirode koji će vas osvežiti i podmladiti! Postoje mesta koja vam uvek izmame osmeh na lice, a Sokobanja je definitivno jedno od njih.

Smestila se na visini od oko 400 metara nadmorske visine, Sokobanja je poznata turistička destinacija u Srbiji, posebno popularna za rekreativni i banjski turizam. Nalazi se između planine Rtanj i planine Ozren. Prvi put se pominje u XVII veku, ali organizovani banjski turizam je počeo 1837. godine za vreme vladavine Miloša Obrenovića.

U samoj banji možete posetiti Milošev konak, nekadašnju kuću u kojoj je Miloš Obrenović boravio tokom posete Sokobanji. Danas je to popularna kafana koja se nalazi tik pored šetališta. Šetalište je srce Sokobanje, mesto gde se odvija kulturni život i gradski događaji. Pored šetališta nalazi se i predivno uređeni Gradski park, koji je oaza mira, prepuna cveća i idealna za beg od letnje vreline.

U samom Gradskom parku, preko puta Miloševog konaka, možete posetiti tursko kupatilo, poznato kao hamam. Ovo kupatilo je izgrađeno u XV veku za vreme vladavine Turaka, ali na temeljima koji datiraju iz doba Rimljana. Iako je hamam tri puta srušen, prvi koji ga je obnovio bio je Miloš Obrenović, a u samom kupatilu se i danas nalazi Miloševa kada koju je koristio tokom svoje posete Sokobanji. Hamam ima veliku muzejsku vrednost i pod zaštitom je države Srbije.

Takođe, u centru banje nalazi se i crkva Preobraženja Gospodnjeg, koja je prvobitno podignuta 1835. godine, ali je nakon rušenja izgrađena nova crkva 1892. godine. Crkva je posvećena po nalogu mitropolita Mihajla, rođenog Sokobanjca. Nakon šetnje mermernim šetalištem i kroz Gradski park, toplo preporučujem da uživate u domaćim specijalitetima i rakiji u kafani Zelengora koja se nalazi neposredno pored šetališta.

Sokobanja je destinacija koja ima mnogo toga da ponudi kako ljubiteljima prirode, tako i onima koji žele da se opuste i uživaju u banjskim blagodetima. Osim već pomenutih lokacija, tu su i brojni izletišta, planinarenje, biciklizam, vožnja čamcem po jezeru, kao i razne sportske aktivnosti. Takođe, Sokobanja je poznata po svojoj zdravoj klimi, koja je idealna za sve one koji žele da poboljšaju svoje zdravlje i osveže um.Uz sve ove prirodne lepote, Sokobanja ima i bogatu kulturnu baštinu koju vredi istražiti. Park je uređen kao prostor za odmor i rekreaciju, ali i kao mesto koje čuva sećanje na ovog poznatog novinara i njegov doprinos srpskom novinarstvu.

Uživanje u lokalnoj kuhinji je takođe neizostavan deo posete Sokobanji. Restorani i kafane nude bogat izbor tradicionalnih jela i domaćih specijaliteta. Uz obrok, ne propustite priliku da degustirate domaću rakiju ili sok od borovnice, koji su karakteristični za ovo područje.

Sokobanja je jedno od onih mesta koja osvajaju svojom lepotom i prijateljskom atmosferom. Bilo da ste zaljubljenik u prirodu, avanturista koji traži adrenalin, ili jednostavno želite da se opustite i uživate u miru i tišini, ova banja će vam pružiti sve što vam je potrebno. Ne čekajte, posetite Sokobanju i doživite sve čari ovog prelepog mesta koje će vas osvojiti na prvi pogled.

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger

Video

Predlažemo da pogledate

 • Sokobanja
  03.06.2023. Salex

  Soko Banja - Prirodni raj u srcu Srbije

  Dozvolite da vam predstavimo Sokobanju, skriveni dragulj koji se nalazi usred predivne prirode Srbije. Ovaj slikoviti kutak sveta krije netaknutu prirodu, očaravajuće pejzaže i biser reke Moravice. Ali to nije sve - Sokobanja vam nudi dva…

 • Izletišta u Sokobanji
  27.10.2022. Sokospa

  Šta treba posetiti u Sokobanji ?

  Naša najpopularnija i najlepša banja je Sokobanja. Turističke atrakcije u Sokobanji su raznovrsne. U prirodi postoji mnogo fantastičnih mogućnosti za aktivan odmor. Pomenute lokacije u turističkom itineraru Sokobanje su uveliko…

 • 22.07.2020. Stefan Sofronijević

  (FOTO) ČAROLIJE SOKOBANJE Opravdano najpoznatija turistička atrakcija u Srbiji, čija čarolija leži u prirodnom bogatstvu – u melemu za telo i dušu.

  Vremena se stalno menjaju – nekada nas prijatno iznenade, a nekada pak vrlo neprijatno. U doba kada vlada epidemija opasnog virusa, situacija deluje prilično beznadežno, zar ne? Ljudi su zarobljeni u okvirima svojih granica i često zbog…

 • Sokobanja
  13.04.2019. S

  Turisticke atrakcije Sokobanje

  Osim lekovitih voda i lekovitog vazduha, Sokobanja turistima nudi mnogo više. Sokobanja ima veliki broj izletišta , istorijskih spomenika , zatim su tu i ostaci srednjevekovnog grada " Sokograda ", veliki broj planina,…