Lekovita svojstva Sokobanje

21.05.2019. 20:50 | Sax | voda, izvor, lekovite, vode, termalne, mineralne

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger 0 komentara
Park Banjica


Na teritoriji opštine Sokobanja postoje više izvora mineralnih voda, koje su različitog sastava i različitih temperatura, tako da se ove vode dele na hipotermalne i hipertermalne. Prilikom izviranja, neke vode su tople ili mlake dok su neke hladne. Veliki broj turista koji dolazi u Sokobanju tokom letnje sezone, dolazi baš zbog ovih lekovitih voda.

Neki od izvora ovih lekovitih voda nalaze se u samom centru Sokobanje, jedan broj ovih lekovitih voda nalazi se u delu Sokobanje koji se zove Banjica, nekolicina izvora nalazi se u dolini reke Moravice, a jedan broj lekovitih voda i lekovitog blata nalazi se u selu Jošanica koje je udaljeno desetak kilometara od Sokobanje.

Izvori ovih voda nalaze se na različitim dubinama i od toga zavisi njihova temperatura. Sa dubina koje su veće od 1000 metara dolaze hipertermalne vode i one imaju višu temperaturu, dok hipoterme, vode koje su mlake ili hladne dolaze sa mnogo manjih dubina.

Davne 1908. godine urađene su prve sveobuhvatne analize lekovitosti sokobanjskih voda. Prvi čovek koiji je naučno potvrdio da sokobanjske vode imaju lekovito dejstvo bio je profesor Marko Leko. Dvadeset pet godina kasnije lekovitost ovih voda potvrdio je i profesor Dragoljub Jovanović na naučno istraživačkom radu. Profesor Jovanović je bio poznati saradnik Marije Kiri.

Mineralne vode u Sokobanji bogate su hemijskim elementima u dozama koje imaju pozitivan učinak na mnoga oboljenja i nisu štetne. Ove vode bogate su kalijumom, natrijumom, itijumom, rubidijumom, stroncijumom, kobltom, manganom, jodom, fosforom, bromom, gvožđem i bakrom.

U centru Sokobanje nalaze se 2 hipertermalna izvora koja su bila poznata još u antičkim vremenima. Ove izvore koristili su Rimljani za oporavak obolelih i ranjenih legionara ili relaksaciju zdravih, o čemu govore ostaci rimskog kupatila na čijim temeljima su Turci u srednjem veku sagradili kupatilo koje je i dans u funkciji.

Amam ili Tursko kupatilo ima dva izvora vode sa temeraturom od 39 C do 53 C . Bunar Preobraženje je jedan od izvora koji se nalazi na 10 m dubine i voda na ovom izvoru je bistra bez ukusa i mirisa i sa mnogobrojnim mehurićima gasova i vode. Temperatura vode varira od 43,8 do 53 C.

brckanje nogu u potoku

Sveti Arhanđel ili izvorište Sonda park je drugi izvor u Turskom kupatilu i karakteristike vode su slične kao i kod prvog izvora, bez boje, ukusa i iste količine gasova i radona. Za razliku od prvog izvora, u drugom izvoru temeratura vode ne varira i uvek je 43 C.

Nedaleko od centra nalazi se deo Sokobanje koji se zove Banjica. Ovaj deo Sokobanje je bogat izvorima hladnijih voda od 5 C do 33 C u odnosu na temperaturu izvora u kupatilu , tako da se temperatura kreće u rasponu od 20 C do 34 C . Ovi izvoru su kaptirani, imaju svoje nazive i mogu svi da ih koriste. Bazen I Banjica je izvor hipoterme. Temperatura vode na ovom izvoru je 27,8 C , bogata je kalcijumom i magnezijumom i karakteriše je specifičan miris sumporvodonika koji je u njenom sastavu.

U grupu zemnoalkalnih voda spada voda iz bazena Banjica II, ova voda je bistra i bez ukusa. Temperatura vode je 28,9 C . Miris sumporvodonika je slabiji u bazenu II jer ga ima u manjem procentu u vodi. Izvor Banjica II je nešto slabiji od izvora Banjica I iako ima sličan hemijski sastav, on u manjoj količini sadrži kalcijum, magnezijum, sumpor i druge hemijske elemente.

Limun banja

Najnovije otkriveni izvor nalazi se pored pijace i poznat je kao "Limun Banja". Na ovom izvoru je hipotermalna voda temperature 32,4 C i najmekša je u odnosu na vode sa drugih izvora. Ova voda sadrži sulfide, hidrokarbonate, magnezijum i kalcijum. Ovaj izvor je pored same reke Moravice, kada je vodostaj na reci nizak može se primetiti da na nekim mestima izbijaju gasovi.

Lepterija i Zdravljak imaju najhladnije oligomineralne vode i njihova temperatura ne prelazi 20 C. Ova voda je prozirna i bez ukusa.

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger

Video

Predlažemo da pogledate

 • Vodosnabdevanje
  06.12.2019. M

  Projekti za bolje vodosnabdevanje

  Ovih dana u Sokobanji uveliko traju radovi na zameni azbestno-betonskih cevi za vodu i poboljšanju vodosnabdevanja. Nedavno je Sokobanju posetila delegacija Evropske unije, preciznije delegacija razvojnog programa EU PRO, tom prilikom…

 • Izvor reke Moravice
  26.04.2019. M

  Sesalačka pećina i izvor reke Moravice

  Sesalačka pećina i izvor reke Moravice, izletišta su koja bi turisti trebali da obidju prilikom boravka u Sokobanji. Do izvora reke Moravice dolazi se magistralnim putem koji vodi prema Knjaževcu, na 13. kilometru od Sokobanje, skreće…

 • sokobanja bez vode
  10.04.2019. Laser TV

  Problem sa vodosnabdevanjem u Sokobanji

  Sokobanja je opština poznata po turizmu. Turizam je jedna od najrazvijenijih privrednih grana koja doprinosi razvoju i drugih privrednih grana. Međutim, zbog problema u vodosnabdevanju pate i gosti i meštani Sokobanje.…

 • JKP Napredak Sokobanja
  06.05.2018. JKP

  JKP „Napredak”: Ove sezone bolje vodosnabdevanje

  Snabdevanje vodom će ove sezone biti mnogo bolje nego prethodnih sezona. Saša Drljača direktor JKP „Napredak” kaže da će u jeku turističke sezone Sokobanja imati daleko bolje vodosnabdevanje nego u prethodnom periodu, te će…