Kongres hotelijera i restoratera

24.01.2010. 22:08 | | hotel, hoteli, zdravljak

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger 0 komentara
zaposleni u hotelu zdravljak

Godišnji kongres Meðunarodne asocijacije hotela i restorana (International Hotel and Restaurant Association) se održava u Beogradu od 18. do 21. januara. Kako je saopšteno, prisustvovaće oko 200 predstavnika hotelske privrede iz Srbije i inostranstva. Tema kongresa je "Novi trendovi u hotelijerstvu i Balkan kao novo turističko tržište Evrope".

Godišnji kongres Meðunarodne asocijacije hotela i restorana (International Hotel and Restaurant Association) se održava u Beogradu od 18. do 21. januara. Kako je saopšteno, prisustvovaće oko 200 predstavnika hotelske privrede iz Srbije i inostranstva. Tema kongresa je "Novi trendovi u hotelijerstvu i Balkan kao novo turističko tržište Evrope".

Prisustvovaće i predstavnici ministarstava turizma zemalja u regionu, koji će prvog dana kongresa učestvovati na okruglom stolu o mogućnostima razvoja i investiranja u sektor turizma i o mogućnostima regionalne saradnje.

Na kongresu će govoriti predstavnici meðunarodnih asocijacija, meðu kojima su Svetska organizacija za standardizaciju, Meðunarodna organizacija rada i meðunarodne asocijacije za mobilnost i migracije. Organizator kongresa je Meðunarodna asocijacija hotela i restoratera, u čijem se sastavu nalazi preko 100 nacionalnih asocijacija, 300.000 hotela i preko osam miliona restorana.

Godišnji kongres Meðunarodne asocijacije hotela i restorana u Beogradu će biti održan pod pokroviteljstvom Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja Srbije i uz podršku turističkih organizacija Srbije i Beograda.

Državni sekretar za turizam Goran Petković, govoreći danas na panel diskusiji u okviru Meðunarodnog kongresa hotelijera i restoratera, istakao je da turizam u Srbiji postaje sve značajnija privredna grana, te da u poslednje četiri godine beležimo pozitivne stope rasta u turističkoj delatnosti.

Obraćajući se ostalim učesnicima panela, kolegama iz Slovenije, Crne Gore i Bugarske, kao i ostalim učesnicima kongresa, Petković je naglasio da je meðusobna saradnja izuzetno važna kako bi se privukli turisti iz sveta, naročito udaljenih destinacija. On je takoðe kazao da su velike mogućnosti za investiranje na prostoru Balkana koji, izmeðu ostalog, karakteriše bogatstvo geografskih atrakcija i značajni koridori koji prolaze kroz balkanske zemlje.

Ministar Dinkić je najavio da će večeras u okviru skupa biti potpisan i dokument izmeðu IHRE i Meðunarodne organizacije rada, kojim će se definisati položaj zaposlenih u tim delatnostima.

Dinkić je naglasio da Srbija nastavlja da podstiče razvoj turističkih delatnosti i da je ove godine za te svrhe obezbedila dva puta veći budžet nego prošle.

On je dodao da se odobravaju i povoljni krediti za poboljšanje turističkih usluga na pet godina, uz kamatu od 7% i grejs period od godinu dana. Dinkić je podsetio da je Srbija podunavska zemlja, koja ima mogućnosti da turistima ponudi specifične ture, kao što je put rimskih careva, od kojih je 17 roðeno na teritoriji Srbije. Kroz nju prolazi i  panevropski biciklistički koridor, a u toku je stvaranje vinskih i kulturnih tura, kao i ponuda za siti brejk turizam.

Dinkić je naglasio da je posebno važno da hotelijeri i restorateri sami rade na marketingu, najavljujući da će se Srbija predstavljati i na novim tržišiima, kao što je Kina, sa kojom je poptisan ugovor o saradnji u oblasti turizma, a s obzirom na to da je Srbija mala zemlja, praviće zajedničku ponudu sa drugim državama sa Balkana.

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger

Predlažemo da pogledate

 • Sokobanja hoteli
  11.12.2018. M

  Hoteli u Sokobanji

  Počekom prošlog veka u Sokobanji je sagrađen prvi hotel pod nazivom "Evropa", posle drugog svetskog rata ovaj hotel menja ime u "Konak Park". Početkom sedamdesetih godina za Sokobanju počinju da se interesuju gosti…

 • hotel moravica
  24.01.2010.

  Hotel "Moravica" beleži pad noćenja

  Hotel "Moravica" koji posluje u okviru KPD Sremska Mitrovica u protekloj godini zabeležio je preko 20% manji broj noćenja nego lane. Po rečima Slaviše Lazanskog direktora hotela Moravica u 2009. godini broj gostiju i broj…

 • Dom zdravlja u Sokobanji
  17.06.2023. Salex

  Zdravstvena kriza u Sokobanji, Aleksincu i Ražnju: Nedostatak stručnjaka i pristupačne zdravstvene zaštite

  Ukoliko se nalazite u Sokobanji, Aleksincu ili Ražnju i život vam zavisi od zdravstvene zaštite, budite spremni da se suočite sa velikim izazovima. Pacijenti koji su nepokretni, u kolicima ili na nosilima, a koji su pretrpeli moždani…

 • hotel sunce
  31.01.2023. 360VR

  Doživite luksuz hotela "Sunce" u virtuelnom obilasku

  Sokobanja, ta misteriozna lepotica ušuškana između Ozrena i Rtnja, sada pruža još više razloga za posetu. Nov hotel "Sunce" čeka vas na samo 2,5 sata lagane vožnje od Beograda, 3,5 od Novog Sada ili 1 sat od Niša.