Koekude Sokobanjo

03.12.2018. 10:48 | M | sokobanja

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger 0 komentara
Sokobanja


Između mistične planine Rtanj i prelepog Ozrena, na nadmorskoj visini od 400 metara nalazi se Sokobanja. Tokom letnjih dana, Sokobanjom se šire mirisi lekovitog bilja, oseća se svežina šuma koje se prostiru oko nje. Kroz Sokobanju protiče i omanja reka Moravica koja u vrelim letnjim danima turistima pruža spas od vrućine.
 


Audio track: Radio Beograd (Elizabeta Arsenović i Mirjana Nikić)

 

Sokobanja se može pohvaliti izvorima termalnih voda. Na teritoriji Sokobanje postoje  šest izvora termalnih voda koje leče razna oboljenja. Zahvaljujući ovim vodama Sokobanja je i postala poznata kao lečilište.

U prvoj polovini 19. veka, zajvaljujući knjazu Milošu, za Sokobanju kao lečilište pročulo se širom zemlje. Za lekovita svojstva Sokobanje znalo  se i vekovima pre toga. Na mestu današnjeg "Amama" , pvi su Rimljani sagradili terme, a zatim na temeljima termi, Turci sagradiše "Amam".

"Specijalna bolnica Sokobanja" najpoznatija ustanova za lečenje u Sokobanji, sagrađena je 1977.godine. Gosti u ovu bolnicu dolaze na lečenje ali i na rehabilitaciju.  "Specijalna bolnica" prvenstveno je namenjena za lečenje nespecifičnih plućnih bolesti. Uspešno se leče oboljenja kao što su astma, bronhitis, bronhiektazije, emfizem......

specijalna bolnica sokobanja

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger

Predlažemo da pogledate