Kako doći do Sokobanje ?

20.05.2019. 21:09 | Sax | dolazak, putovanje

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger 0 komentara
Sokobanja

U središnjem delu istočne Srbije, krije se jedinstveni dar prirode, jedna od najstarijih banja u Srbiji - Sokobanja.

Sokobanja je sa svih strana okružena visokim planinama, nalazi se na nadmorskoj visini od 400m a okružuju je planine: Rožanj (897m), Bukovik (894m), Krstatac (1069), Slemen (1099), Devica (1116m), Ozren (1174) i mistični Rtanj (1566m). Zahvaljujući ovakvom geografskom položaju, Sokobanja je zaštićena prirodnim bedemima koji čuvaju njeno prirodno bogatstvo. Ovi prirodni bedemi (planine) graniče se sa susednim opštinama. Sa zapadne strane graniče se sa opštinom Ražanj, sa južne strane graniče se sa opštinom Aleksinac, sa jugoistočne strane graniče se sa opštinom Svrljig, na istočnoj strani graniče se sa opštinom Knjaževac i na severu sa opštinom Boljevac. Dolinom Velike i Južne Morave dolazi se do Niša koji je udaljen svega 60 km od Sokobanje i tu se nalazi najbliži aerodrom. Aleksinac je udaljen 30 km od Sokobanje, u blizini Aleksinca je selo Žitkovac u kojem se nalazi najbliža železnička stanica.

Iz Zaječara do Sokobanje se može doći magistralnim putem Paraćin-Zaječar, prolazi se kroz Boljevac i nastavlja preko Rtnja do Sokobanje ili preko Knjaževca (preporučuje se u zimskom periodu pošto je preko Rtnja otežan prolaz zbog snega).

Iz Beograda do Sokobanje dolazi se autoputem Beograd - Niš E75 isključenje je na naplatnoj rampi Aleksinački rudnik ili Aleksinac, prolazi se kroz Aleksinac i vozi se 30 km bez skretanja do Sokobanje. Na polovini puta imeđu Aleksinca i Sokobanje nalazi se i prelepo Bovansko jezero dužine 9 km. Do Sokobanje se moze doći i direktnom autobuskom linijom gotovo iz svih gradova u Srbiji. Autobuska stanica je udaljena  stotinak metara od centra.

Tokom letnje turističke sezone u Sokobanju autobusom možete doći iz Novog Sada, Beograda, Niša, Leskovca, Aleksinca, Žitkovca (železnička stanica), Jagodine, Ćuprije, Paraćina, Smedereva, Kovina, Pančeva, Negotina, Zaječara, Knjaževca i mnogih drugih gradova..Tokom letnje turističke sezone broj autobuskih linija se drastično povećava kako bi se izbegle gužve i olakšao dolazak turistima u Sokobanju.

Tokom sezone, poželjno je da gosti koji dolaze imaju rezervisani smeštaj u Sokobanji, ali i da nemate, prilikom dolaska, na autobuskoj stanici će vas dočekati stanodavci koji nude smeštaj. Pored stanodavaca, na autobuskoj stanici će vas dočekati i taksisti koji će vam pomoći oko prtljaga i odvesti do željene destinacije. Takođe postoje i organizovane linije koje saobraćaju do najpoznatijih izletišta u Sokobanji. Više informacija  o polascima i dolascima autobusa možete dobiti na autobuskoj stanici 018/830-946

Za one koji vole da putuju železnicom i uživaju u pogledu na gradove i predele kroz koje prolaze, mogu vozom doći do Žitkovca koji je udaljen par kilometara od Aleksinca i tridesetak kilometara od Sokobanje. Od Aleksinca do Sokobanje autobus putuje oko pola sata. Više informacija možete dobiti na železničkoj stanici Žitkovac 018/846-317 i autobuska stanica Aleksinac 018/ 804-530

Udaljenost nekih gradova od Sokobanje: Beograd 235 km, Novi Sad 321 km, Kruševac 59 km, Kragujevac 149 km, Zaječar 66 km, Boljevac 27 km, Knjaževac 40 km, Aleksinac 30 km, Kraljevo 118 km, Niš 60 km.

Iz bilo kog kraja Srbije da krenete, do Sokobanje ćete lako doći. Kao najstarija banja i poznato turističko mesto, Sokobanja je nadaleko poznata i dobro povezana saobraćajnicama sa svim većim gradovima u Srbiji. Za one koji dolaze iz inostranstva, avionom mogu stići mnogo brže nego autobusom ili kolima. Najbliži aerodrom "Car Konstantin" nalazi se u Nišu i udaljen je svega 58 km od Sokobanje.

Ukoliko se ipak odlučite da dođete automobilom i idete autoputem E75 Beograd- Niš, ako dolazite iz pravca Beograda najbolje je da se isključite na naplatnoj rampi Aleksinački rudnik, dok oni koji dolaze iz pravca Niša treba da se isključe na naplatnoj rampi Aleksinac. Razdaljina između Beograda i Aleksinca je 210 km , a između Niša i Aleksinca je 30 km. Od Aleksinca do Sokobanje je 30 km i magistralni put vodi pored prelepog Bovanskog jezera.

Oni koji dolaze iz prvca Beograda i koriste Garmin GPS navigaciju ne treba da koriste predloženu maršutu preko Paraćina do Rtnja je je put u veoma lošem stanju i dosta se duže putuje. Treba ići do naplatne rampe Aleksinac ili alternativno ići preko Ražnja, pa kod sela Rutevac skrenuti ka Mozgovu, i potom se uključiti na regionalni put Aleksinac-Sokobanja.

Od Kruševca do Sokobanje razdaljina je 60 km i najlakše se stiže preko sela Parunovac, Kapidžija, Gaglova i Ekotinog brega, uključiti se na put koji vodi ka manastiru Đunis. Nakon prolaska kroz Đunis uključujete se na put za Deligrad gde se skreće ka Aleksincu i nastavlja kroz Vukašinovac i Rutevac, zatim posle oštre krivine skrećete levo i idete putem koji vodi preko nadvožnjaka i autoputa E75. Nakon pređenog mosta na reci Moravici skrećete levo i idete pravo do Sokobanje.

Razdaljina između Sokobanje i Zaječara je oko 70km . Iz pravca Zaječara do Sokobanje se najlakše stiže magistralnim putem koji vodi prema Paraćinu i isključuje se kod Boljevca na put koji vodi preko Rtnja. Nakon prolaska kroz naselje Rtanj, prolazi se kroz selo Nikolinac i stiže do Sokobanje, drugi put vodi preko Knjaževca i koristi se kao alternativni tokom zimskih dana kada je put preko Rtnja zavejan.

sokobanja

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger

Predlažemo da pogledate

  • Prevalac
    29.11.2018. M

    Gde se nalazi Sokobanja?

    Sokobanja je najstarija, najpoznatija, i najposećenija banja u Srbiji. Jedan od razloga za to je položaj Sokobanje. Dolazak u Sokobanju je jednostavan i lak, kako domaćim tako i stranim turistima. Sokobanja se nalazi u kotlini između Timočkog…