Gde se nalazi Sokobanja?

29.11.2018. 15:47 | M | sokobanja, putevi, dolazak, sokobanju

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger 1 komentara
Prevalac


Sokobanja je najstarija, najpoznatija, i najposećenija banja u Srbiji. Jedan od razloga za to je položaj Sokobanje. Dolazak u Sokobanju je jednostavan i lak, kako domaćim tako i stranim turistima. Sokobanja se nalazi u kotlini između Timočkog i Moravskog basena. Turistima je veoma lako da dođu do Sokobanje jer je veoma dobro povezana sa svim većim saobraćajnicama. Turisti koji dolaze autoputem iz pravca Beograda (oznaka autoputa je E 75 ili autoput Beograd-Niš) najlakše će stići do Sokobanje tako što ce se isključiti sa autoputa na naplatnoj rampi kod Aleksinca, proći kroz Aleksinac i zatim nastaviti vožnju regionalnim putem Aleksinac-Sokobanja-Knjaževac. Oznaka ovog puta na karti je R 121. Ovim regionalnim putem vozite pravo, bez skretanja sa puta i nakon 30 km dolazite u Sokbanju. Na 14. kilometru ovog puta iz pravca Aleksinca počinje Bovansko jezero. Ovo je veštačko akumulaciono jezero koje je nastalo izgradnjom brane na reci Moravici, dugačko je desetak kilometara i veoma je privlačno turistima koji u letnjim vrelim danima baš tu nalaze osveženje i spas o vrelih dana.

Sokobanja pripada Zaječarskom regionu. Od grada Zaječara, Sokobanja je udaljena 70 km, od Knjaževca 40 kilometara,od Boljevca 30 kilometara. Najbliži veći grad u blizini Sokobanje je Niš i udaljen je 60 km od Sokobanje. Prestonica republike Srbije Beograd udaljen je 240 km od Sokobanje dok je Novi Sad udaljen oko 333 km.

Ukoliko u Sokobanju dolazite iz pravca Zaječara, Bora, Boljevca, Knjaževca onda ćete ići regionalniom putem R 120 Boljevac-Sokobanja-Aleksinac. Sa bilo koje strane sveta da dolazite u Sokobanju stići ćete veoma lako i relativno brzo zbog blizine autoputa i relativno dobrim putevima od autoputa do Sokobanje.

Sokobanja je zbog svoje geografske pozicije zanimljiva i stranim turistima. Poslednjih godina zabeležen je veliki broj gostiju iz susedne Bugarske. Od glavnog grada Bugarske, Sofije, Sokobanja je udaljena svega 200km. Ove godine je zabeležen i veliki broj "Vikend" turista iz Bugarske. Bugarska granica je udaljena svega 70 km od Sokobanje tako da su tokom leta mnoge grupe Bugara dolazile u Sokobanju da provedu vikend. Sokobanja je interesantna i Rumunima jer je i rumunska granica veoma blizu Sokobanje a glavni grad Rumunije udaljen je 450 km od Sokobanje. Za turiste koji planiraju iz Hrvatske da poste Sokobanju S.Brod je udaljen 430 km dok je prestonica Hrvatske udaljena 625 km.

Za goste iz inostranstva koji dolaze u Sokobanju značajan je i podatak da je aerodrom "Car Konstantin" u Nišu udaljen svega 58 km od Sokobanje. Za ljubitelje zeleznice i putovanja vozovima, reći ćemo da je najbliža železnička stanica udaljena 35 km od Sokobanje i nalazi se u Žitkovcu.

Sve u svemu Sokobanja je grad do koga se veoma lako stiže.

tablice sokobanja

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger

Komentari

6 1

STANKO., 29.11.2018.
nemam komentara samo me zanima koliko košta 10 dana puni pansion za nas dvoje ja i moja žena.slobodan bazen sauna i teretana.to mi recite.

Predlažemo da pogledate