Jubilarno Evropsko prvenstvo mažoretkinja u Sokobanji

26.07.2018. 12:35 | EP | mažoretkinje, prvenstvo

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger 1 komentara
mažoretkinje


Generalna skupština mažuro asocijacije, ove godine je imala zadatak da izabere najpovoljniju destinaciju za organizovanje Evropskog prvenstva mažoretkinja. Za ulogu domaćina razmatrani su Široki Brijeg u Bosni i Hercegovini, Jaromjerž u Češkoj i naša banja pod Ozrenom. Delegacija Evropske mažoret asocijacije, odlučila se nakon prve posete Sokobanji da baš ona bude domaćin ove manifestacije. Ovome je doprineo izuzetno pozitivan utisak cele delegacije ali i njenog predsednika Alena Šćurica. On je istakao da je srdačnost i ljubaznost sokobanjčana ostavila najjači utisak na njega a da će se tehnički nedostaci rešiti u hodu uz dobru organizaciju.

Time je odlučeno da će jubilarno 20. Evropsko prvenstvo mažoretkinja biti organizovano u Sokobanji krajem ovog leta, od 5. do 9. septembra, čime će Sokobanja postati evropska prestonica mažuro plesa. U Srbiji će po prvi put biti organizovano međunarodno prvenstvo ovog tipa i obima.

Neki od parametara koji su prevagnuli da baš Sokobanja bude izabrana, po rečima predsednika delegacije Šćurica, su – gostoprimstvo, odlična hrana, divni ljudi koji se zaista trude i uprkos skromnim sredstvima nude svojim gostima mnogo više od očekivanog. Razlika između standardnih stvari za Srbiju, koje predstavljaju navedeni utisci i nekih evropskih zemalja poput Češke ili Francuske, je u tome što je njihova infrastruktura na daleko naprednijem nivou, tamo je sve blještavo, putevi su asfaltirani, imaju ogromne dvorane ali im nedostaje ono što kupi svakoga ko dođe ovde, ti krajevi nemaju dušu.

Tehnički nedostaci će uz dosta improvizacije i kreativnosti biti nadomešteni, a Šćuric veruje da su sokobanjčani i te kako sposobni da sprovedu u delo sve što bude neophodno. Sokobanja je takođe mnogo bolji izbor za organizatore i zbog cena, pre svega hrane i smeštaja, koje su znatno niže nego u ostalim gradovima, kandidatima za organizovanje prvenstva. Najuočljiviji nedostatak ogleda se ipak u prilaznim saobraćajnicama, mada je uzeto u obzir i to da su one trenutno u fazi renoviranja.

Sokobanja je ozbiljno shvatila svoju ulogu budućeg domaćina, što se ogleda i u činjenici da je ubrzo nakon potpisivanja ugovora sa Evropskom mažuro asocijacijom oformljena komisija za organizaciju ovog prvenstva. Osim radova, koji su već započeti, na otklanjanju infrastrukturnih nedostataka, odmah se pristupilo i analizi smeštajnih kapaciteta. Sazvan je sastanak hotelijera i ugostitelja Sokobanje na kome je ustanovljeno da opština ima mogućnosti da ugosti predviđenih 2.000 učesnika i posetilaca ove manifestacije.

U sportskoj dvorani počeće se sa izgardnjom tribina, a defile na otvorenom će biti organizovan u centru Sokobanje. Isidor Krstić, predsednik opštine Sokobanja, smatra da će se ova međunarodna manifestacija višestruko pozitivno odraziti na razvoj turizma kako u samoj Sokobanji tako i u ovom delu Srbije.

Mažuro ples nije naročito popularan u našoj zemlji. Ipak, da imamo potencijala, dokazuje činjenica da su belocrkvanske mažoretkinje osvojile zlatnu medalju u kategoriji šou, na prošlogodišnjem Evropskom prvenstvu. Ovaj uspeh je svakako doprineo da se naša zemlja nađe u užem izboru za domaćina ovog jubilarnog Evropskog prvenstva u mažuro plesu i služiće na dalje kao podsticaj za formiranje Sokobanjskog mažuro tima.
 

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger

Komentari

Valentina, 05.09.2018.
Zašto nije spomenuta Sonta?! I zbog čega jd ona manje bitna od Bele Crkve?!
Sonćanske mažoretkinje već 12 godinq aktivno učestvuju na svim evropskim prvenstvima, i aktuelne su prvakinje države! Takodje, mazoretkinje iz Sonte su prosle godine donele zlatnu medalju u svoju zemlju sa istog prvenstva, i ne vidim zbog cega se u prvi plan stavlja Bela Crkva.
Jako je zalosno, kad te svoji toliko sabotiraju...

Predlažemo da pogledate

 • Mažoretkinje Sokobanja
  03.09.2018. Mažoretkinje

  20. Evropsko prvenstvo mažoretkinja

  Jubilarno 20. Evropsko prvenstvo mažoretkinja biće održano u Sokobanji u periodu od 6. do 9. septembra. Kako naša zemlja ima svega pet registrovanih mažoro timova, od kojih su samo tri aktivna, za ovaj uspeh je dobrim delom zaslužan…

 • Audicija za mazoretkinje
  19.09.2018. Audicija

  Audicija za sokobanjski mažoret tim 21. septembra u OŠ „Mitropolit Mihailo”

  Na inicijativu Evropske mažuro Asocijacije, nakon uspešnog organizovanja evropskog prvenstva, Sokobanja će oformiti svoj tim mažoretkinja. Predsednik Inicijativnog odbora „Sokobanjskih mažoretkinja”, Vladica Minić,…

 • Mažoretkinje
  12.09.2018. Mažoretkinje

  Savršeno proteklo Evropsko takmičenje u mažoret plesu u Sokobanji

  Proteklog vikenda Sokobanja je bila domaćin 20. Evropskog takmičenja mažoretkinja . Ovim povodom ugostila je više od 1200 mažoretkinja iz osam zemalja i još skoro isto toliko posetilaca i pratilaca ekipa. Po mnogima, ova…

 • Mažoretkinje Sokobanja - foto Nikola Brkljač
  10.09.2018. Mažoretkinje

  Mažoretkinje obeležile vikend u Sokobanji

  U subotu 8. septembra, više od 1000 mažoretkinja održalo je defile u centru Sokobanje, tokom otvaranja 20. Evropskog prvenstva u mažoret plesu. Predstavnice klubova iz osam zemalja: iz Crne Gore, Hrvatske, Bosne i Hercegovine,…