Idealna destinacija za odmor i razonodu

23.04.2019. 17:12 | M | odmor, razonoda

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger 0 komentara

Poznata Nušićeva krilatica "Sokobanja, Sokograd, dođeš star, odeš mlad" dočarava sve blagodeti ove banje smeštene u  kotlini između planina Ozrena, Device, Bukovika, Rtnja i udaljena 220 km od Beograda i 60 km od Niša. Za razliku od banje iz Nušićevog vremena, ovo više nije banja samo za one koji dolaze na lečenje, ovo je sada mesto u kojem dolaze i stari i mladi i bolesni i zdravi, dolaze turisti i zbog provoda i zbog odmora ali najviše zbog čistog vazduha, čiste vode, zdrave i prirodne hrane.

sokobanja
centar Sokobanje

 

Sve veći broj turista u Sokobanju dolazi da bi peške ili biciklima osvojili okolne planine, ljubitelji ptica u samoj Sokobanji mogu videti veliki broj raznovrstnih ptica, Sokobanja je i pravo mesto za turiste koji vole prirodu i branje lekovitog bilja, a za one koji vole provod i kafanu postoji veliki broj ugostiteljskih objekata, diskoteka, kafića, kafana, letnjih bašti. Za gurmane tokom celog leta okreće se jagnje na ražnju, tu su domaći punomasni sirevi i mnogi drugi specijaliteti iz ovg kraja.

 

Osim za turiste koji su željni avanture i provoda, Sokobanja je idealna destinacija i za porodice sa malom decom. U samom centru, odmah pored mermernog šetališta je i gradski park koji ima igralište za najmlađe, ljuljaške, klackalice, penjalice, tobogane...Na samo dvesta metara nalazi se i park "Borići" koji je isto opremljen raznim rekvizitima za najmlađe i što je najbitnije nema saobraćaja, tako da su mališani potpuno bezbedni. U blizini "Borića" nalazi se i park "Čuka II" koji je isto idealno mesto za igru mališana.

Park Čuka II
Park Čuka II

 

Destinacija koju bi turisti svakako trebali da obiđu kada dođu u Sokobanju je i izletište Lepterija i srednjevekovni grad Sokograd koji se nalazi na dvadesetak minuta laganog hoda od Lepterije. Do Lepterije se može doći asfaltnim putem ili stazama kroz prirodu ili uz samu reku Moravicu  koje  počinju iz parka Banjica. Staze su obeležene putokazima a Lepterija je udaljena oko 2 km od centra grada. Za one koji se odluče da idu pored reke Moravica treba napomenuti da do Lepterije ima više omanjih plaža koje pružaju neophodno osveženje u vrelim letnjim danima.

 

Preporučujemo da obiđete i izvor reke Moravice koji je udaljen oko desetak kilometara od Sokobanje i popijete ledenu vodu iz samog izvora koji je u obliku manjeg  jezerca, za ljubitelje piknika postoje klupe, stolovi i mesto za loženje vatre.

izvor reke Moravice
izvor reke Moravice

 

Takođe možete posetiti i Sesalačku pećinu, ide se istim putem kao i za izvor reke Moravice, samo što se za pećinu skreće kod sela Sesalac, ima putokaz na magistralnom putu. Ova pećina je veoma bogata pećinski nakitom , a poznata je i po kolonijama slepih miševa.

 

Na nepunih deset kilmetara od Sokobanje prema Aleksincu nalazi se Bovansko jezero, idealno mesto za kupanje u letnjim danima i pravo mesto za sve ljubitelje sportskog ribolova.

Bovansko jezero
Bovansko jezero

 

Destinacija koju svakako treba posetiti prilikom boravka u Sokobanju je i selo Vrmdža koja je udaljena 9 km od Sokobanje. Ovo selo nalazi se u podnožju čuvene planine Rtanj. U blizini sela nalaze se ostaci vizantijskog grada Vrmdže a tu je i prirodno Vrmdžansko jezero. U blizini Vrmdže je i etno restoran u kom se sprema zdrava hrana iz prirode.

 

U blizini Sokobanje nalazi se i selo Jošanica (banja Jošanica) koje je bogato izvorima termalne i lekovite vode i lekovitim blatom.  Ovo selo je okruženo gustom bukovom šumom kroz koju protiču kristalno bistri i čisti potoci u kojima se mogu videti rakovi.

Banja Jošanica
Banja Jošanica

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger

Predlažemo da pogledate