Fascinantno otkriće na Devici: Nova vrsta puževa pronađena u podzemnoj pećini

21.05.2024. 10:13 | Milan Petrović | pećina, jama, puž, otkriće

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger 0 komentara

Naša mala, ali bogata po prirodnim lepotama i neistraženim predelima, Srbija je ponovo u centru pažnje svetskih naučnih krugova. Ovaj put, razlog je otkriće nove vrste puževa u podzemnoj pećini na planini Devica, u blizini Sokobanje.

Prema informacijama koje su preneli renomirani mediji kao što su Majami Herald i NIN, tim istraživača je otkrio novu vrstu koja pripada Vitrea puževima. Ovaj neverovatni nalaz je rezultat mukotrpnog istraživanja koje je trajalo od 2021. do 2023. godine i obuhvatalo je preko 30 različitih lokacija.

Nova vrsta: Vitrea virgo – kristalni puž planine Devica

Kada su istraživači stigli do podzemne pećine na Devici, suočili su se sa prizorom koji niko nije očekivao. Na vlažnim stenama, duboko u tami pećine, kretali su se puževi neobičnog izgleda. Bili su veći nego što je to uobičajeno za ovu grupu, sa prozirnim kućicama koje su izgledale kao da su izrađene od najfinije plastike. Tela ovih puževa potpuno su lišena pigmentacije, dajući im gotovo eterealni izgled.

Nakon detaljnih analiza, potvrđeno je da je reč o potpuno novoj vrsti koja je dobila ime Vitrea virgo, ili kristalni puž planine Devica. Ovi puževi, široki oko pet centimetara, za sada su pronađeni samo na ovom specifičnom mestu, što ih čini jedinstvenim i dodatno naglašava značaj ovog otkrića.

 

Biljana Mitrović, jedna od vodećih autorki studije, izjavila je za NIN da su holotip i paratip (glavni primerci korišćeni za opis nove vrste) sada deo zbirke Prirodnjačkog muzeja u Beogradu. Upoređivanje ove nove vrste sa postojećim faunama rađeno je na osnovu fundusa u Zbirci suvozemnih puževa Petra S. Pavlovića, što je dodatno potvrdilo njihovu jedinstvenost.

Prema rečima istraživača, ovi puževi poseduju i muške i ženske genitalije, što je karakteristično za Vitrea puževe. Pronađeni su na vlažnim stenama, duboko unutar pećine, i samo na najtamnijim mestima. To ih čini posebno prilagođenim za život u ekstremnim uslovima, daleko od svetlosti.

Fotografije koje oduzimaju dah

Fotografije koje su ustupljene od strane Vukašina Gojšine dodatno ilustruju neverovatnu lepotu i unikatnost ove nove vrste. Spiralne školjke Vitrea virgo zaista izgledaju kao da su iz sveta fantazije, naglašavajući krhkost i delikatnost ovih stvorenja.

Otkriće Vitrea virgo na planini Devica nije samo veliki korak za naučnu zajednicu, već i za našu lokalnu zajednicu u Sokobanji. Ovakva otkrića podsećaju nas na bogatstvo i raznolikost prirode koja nas okružuje, ali i na potrebu za njenim očuvanjem. Sokobanja i njena okolina time postaju još značajniji deo globalne ekološke i naučne mape.

Kako istraživanja nastavljaju da otkrivaju skrivene tajne našeg podzemnog sveta, možemo samo da se pitamo koje nas još tajne čekaju u dubinama naše prelepe Srbije. Otkriće Vitrea virgo je podsetnik da su najveća čuda često skrivena tamo gde najmanje očekujemo – u tišini i tami, čekajući da budu otkrivena.

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger

Predlažemo da pogledate

 • Sesalačka pećina
  25.10.2022. Admin

  Sesalačka pećina postaje spomenik prirode

  Proces zaštite Sesalačke pećine, prirodnog regiona treće kategorije, kao spomenika prirode je počeo. Predloženo je da se zaštiti Seselačka pećina , koja se nalazi u istočnom delu sokobanjskog basena, zajedno sa delom reke…

 • Sesalački kotlić
  09.07.2019. Sesalačka pećina

  III Sesalački kotlić

 • Izvor reke Moravice
  26.04.2019. M

  Sesalačka pećina i izvor reke Moravice

  Sesalačka pećina i izvor reke Moravice, izletišta su koja bi turisti trebali da obidju prilikom boravka u Sokobanji. Do izvora reke Moravice dolazi se magistralnim putem koji vodi prema Knjaževcu, na 13. kilometru od Sokobanje, skreće…

 • Sesalačka pećina
  24.04.2019. SED

  Sesalačka pećina kao zaštićeno prirodno dobro

  Sesalačka pećina može biti proglašena za zaštićeno prirodno dobro u toku 2020. godine, zaključeno je na sastanku održanom danas u Sokobanji na inicijativu Organizacije za brigu o životinjama ORCA. Sastanku su pored predstavnika…