Ртањски мед: Слатки дар планине

28.02.2024. 23:34 | Salex | rtanj, med

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger 0 komentara

Планина Ртањ, позната по својим бројним лепотама, крије још једно благо - Ртањски мед. Овај изузетан мед, заштићен као географска ознака, истиче се богатим укусом и аромом, као и бројним здравственим предностима.

Шта чини Ртањски мед посебним?

 • Богатство флоре: Ртањ се може похвалити изузетном флористичком разноврсношћу. На њеним падинама вирее чак 17,55% укупног броја врста и подврста флоре Србије! Ово богатство биљака се одражава и на Ртањски мед, у којем је анализом идентификовано чак 96 типова полена.
 • Уникатан укус и мирис: Ртањски мед варира у боји од светло окер жуте до светло ћилибарне. Његов укус се креће од умерено киселог до интензивно слатког, пружајући правац укуснu доживљај. Мирис овог меда је хармонична комбинација биљних, воћних и цветних нота, чинећи га још пријатнијим за чула.
 • Заштићена географска ознака: Ртањски мед може да се производи само на строго дефинисаном подручју планине Ртањ. Ово гарантује његов квалитет, аутентичност и порекло.

Први овлашћени корисник

Удружење Локална акциона група Ртањ из Сокобања је почетком ове године добило звање првог овлашћеног корисника заштићене географске ознаке "Ртањски мед". Ово удружење окупља 30 индивидуалних произвођача који су прошли процес сертификације и гарантују квалитет и аутентичност овог изузетног меда.

Ртањски мед - више од слаткоће

Поред укусног уживања, Ртањски мед је познат и по својим здравственим предностима. Његово богато састављање га чини одличним природним леком за јачање имунитета, ублажавање респираторних проблема и побољшање варења.

Доживите Ртањски мед

Ако желите да осетите чари Ртња и његове богате флоре, пробајте Ртањски мед. Његов јединствен укус и здравствене предности ће вас сигурно освојити.

Где пронаћи Ртањски мед?

Ртањски мед можете пронаћи у локалним продавницама сувенира и пољопривредних производа у Сокобањи и околини. Такође, можете га купити директно од произвођача који су чланови Локалне акционe групе Ртањ.

Ртањски мед - доживите слатки дар планине!

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger

Predlažemo da pogledate

 • Rtanjski med
  25.10.2022. Rtanj

  Odobreno je geografsko poreklo rtanjskog meda

  Rtanjskom medu je dato ovlašćenje da koristi geografsko poreklo; proizvodi se u dve opštine Sokobanja i Boljevac. Rtanjski med je dobio dozvolu da identifikuje mesto porekla i proizvodi se u dva različita grada. Kako prenosi…

 • pyramid festival
  17.03.2024. Salex

  Najava za Pyramid festival 2024. godine

  Festival održavanje: 5. - 11. avgust 2024. godine Lokacija: selo Ilino, planina Rtanj Sajt festivala: https://pyramidfestival.com/ O festivalu Dobrodošli u mistično srce istočne Evrope, gde se drevne legende isprepliću sa neobičnim.…

 • 11.03.2024. Salex

  Rtanj: Prelepa Planina sa Mističnim Pogledom

  Rtanj, "simetričan i veličanstveno izolovan" kako ga je opisao slavni geograf Jovan Cvijić, uz Suvu planinu predstavlja poslednje izdanke Karpatsko-balkanskih planina u Srbiji. Oštra krečnjačka masa Rtnja deli dve različite…

 • 05.03.2024. Salex

  Rtanjski med: Zaštićena delicija sa planine Rtanj

  Rtanjski med, poznata delicija srpskih proizvođača meda, dobio je početkom ove godine značajno priznanje - zaštićenu geografsku oznaku . Ovo znači da se ovaj višecvetni med može proizvoditi isključivo na definisanom području…