Ртањски мед: Слатки дар планине

28.02.2024. 23:34 | Salex | rtanj, med

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger 0 komentara

Планина Ртањ, позната по својим бројним лепотама, крије још једно благо - Ртањски мед. Овај изузетан мед, заштићен као географска ознака, истиче се богатим укусом и аромом, као и бројним здравственим предностима.

Шта чини Ртањски мед посебним?

 • Богатство флоре: Ртањ се може похвалити изузетном флористичком разноврсношћу. На њеним падинама вирее чак 17,55% укупног броја врста и подврста флоре Србије! Ово богатство биљака се одражава и на Ртањски мед, у којем је анализом идентификовано чак 96 типова полена.
 • Уникатан укус и мирис: Ртањски мед варира у боји од светло окер жуте до светло ћилибарне. Његов укус се креће од умерено киселог до интензивно слатког, пружајући правац укуснu доживљај. Мирис овог меда је хармонична комбинација биљних, воћних и цветних нота, чинећи га још пријатнијим за чула.
 • Заштићена географска ознака: Ртањски мед може да се производи само на строго дефинисаном подручју планине Ртањ. Ово гарантује његов квалитет, аутентичност и порекло.

Први овлашћени корисник

Удружење Локална акциона група Ртањ из Сокобања је почетком ове године добило звање првог овлашћеног корисника заштићене географске ознаке "Ртањски мед". Ово удружење окупља 30 индивидуалних произвођача који су прошли процес сертификације и гарантују квалитет и аутентичност овог изузетног меда.

Ртањски мед - више од слаткоће

Поред укусног уживања, Ртањски мед је познат и по својим здравственим предностима. Његово богато састављање га чини одличним природним леком за јачање имунитета, ублажавање респираторних проблема и побољшање варења.

Доживите Ртањски мед

Ако желите да осетите чари Ртња и његове богате флоре, пробајте Ртањски мед. Његов јединствен укус и здравствене предности ће вас сигурно освојити.

Где пронаћи Ртањски мед?

Ртањски мед можете пронаћи у локалним продавницама сувенира и пољопривредних производа у Сокобањи и околини. Такође, можете га купити директно од произвођача који су чланови Локалне акционe групе Ртањ.

Ртањски мед - доживите слатки дар планине!

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger

Predlažemo da pogledate

 • Rtanjski med
  25.10.2022. Rtanj

  Odobreno je geografsko poreklo rtanjskog meda

  Rtanjskom medu je dato ovlašćenje da koristi geografsko poreklo; proizvodi se u dve opštine Sokobanja i Boljevac. Rtanjski med je dobio dozvolu da identifikuje mesto porekla i proizvodi se u dva različita grada. Kako prenosi…

 • 23.05.2024. Salex

  Najava Pyramid Festivala 2024 u podnožju Rtnja

  Pripremite se za nezaboravno iskustvo na Pyramid Festivalu 2024, jedinstvenom događaju koji će se održati od 6. do 11. avgusta podno čarobne planine Rtanj u Srbiji. Ovaj festival, poznat po svojoj transformativnoj atmosferi, privlači…

 • mount of artan
  23.05.2024. Salex

  Najava Festivala "Mount of Artan 2024" – Doživite

  Dragi ljubitelji muzike i prirode, sa velikim uzbuđenjem najavljujemo jedan od najposebnijih muzičkih događaja godine - "Mount of Artan XXII: Ascendoom" koji će se održati 5. i 6. jula 2024. godine na svetoj planini Rtanj! Ovaj…

 • pyramid festival
  17.03.2024. Salex

  Najava za Pyramid festival 2024. godine

  Festival održavanje: 5. - 11. avgust 2024. godine Lokacija: selo Ilino, planina Rtanj Sajt festivala: https://pyramidfestival.com/ O festivalu Dobrodošli u mistično srce istočne Evrope, gde se drevne legende isprepliću sa neobičnim.…