Farma svinja u Vrbovcu

14.11.2018. 09:27 | Agrosaveti | selo, vrbovac, svinja, farma

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger 0 komentara
svinje

U blizini Sokobanje nalazi se selo Vrbovac. Selo nije veliko, broji oko 500 stanovnika koji se uglavnom bave poljoprivredom. Ovih dana možemo videti kao njegovi meštani užurbano privršavaju preostale poslove na njivama da bi spremno dočekali hladne dane i zimu. U ovom selu živi i Radiša Stanojević vlasnik farme svinja. Radiša je imao prilike i da poseti farme u inostranstvu,u Nemačkoj i Austriji. Sa tih farmi done je kvalitetne neraste i poneo je i neka iskustva u proizvodnji. Na pitanje da uporedi njihove i naše farme,Radisa kaže da bi naše farme mogle parirati inostranim. Na našim farmama se uzgajaju kvalitetne svinje,problem su tržišne okolnosti koje našim farmerima prave prepreke na putu ka uspehu,dok je u inostranstvu to drugačije.

Razlog zbog kojeg je Radiša napravio baš farmu svinja a ne farmu nekih drugih životinja,je vreme koje treba da izdvoji na održavanju farme. Radiša kaže da je dovoljno izdvojiti oko tri sata dnevno da bi farma u potpunosti funkcionisala i davala rezultate. Naravno,važno je i potpunosti se posvetiti farmi.

Radiša je farmu napravio pre osamnaest godina,zajedno sa svojom suprugom.Kaže da kada su počinjali ovaj poso imali su samo teorijsko znanje,a onda je 18 godina prakse donelo prave rezultate.Trenutno na farmi imaju 40 svinja rase jokšir i landras. Na pitanje zašto baš ove dve rase,Radiša je odgovorio da su one najotprnije.

Veoma bitan faktor za farmu je ishrana. Oni vode računa da svojim svinjama daju izbalansiranu hranu. Hranu sami proizvode na svojim njivama,prerade je i njome hrane svinje. Kaze da jo to i jedan od razloga zašto su njegove svinje zdrave. Koncentrat koristi jedino za prasiće.

Razlog zbog kojeg je Radišina farma punih osamnaest godina na trzištu je kvlitet. Trenutna cena od 220 din po kilogramu žive mere za farmere nije zadovoljavajuca,ali i pored toga na ovoj farmi se kvalitet svinja zadrzao. Napominje da i sa plasmanom svinja nema problem,čak ima i kupca koji se bavi tovom i punih dvanaest godina saradjuje sa njim.

Domaćinstvo Radiše Stanojevića je jedno od najuzornijih. Iako se Radiša i njegova supruga ovim poslom bave osamnaest godina,oni rado prihvataju i primenjuju savete koji podižu nivo njihove proizvodnje. Slobodno se moze reći da Radišina farma moze parirati farmama u zapadnim zemljama.

Osim sto se bavi uzgojem svinja,porodica Stanojević je poznata i po proizvodnji domaćeg meda. Takođe ova porodica ima u planu i da se oproba u proizvodnji pčelinjeg otrova,kazu da je cena kilograma na svetskom tržištu između 40000-60000 evra.

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger

Video

Predlažemo da pogledate

 • Vrbovac
  28.10.2006.

  Seoski turizam

  Temeljnu osnovu ovog vida turizma čine zdravstveno-rekreativne, pejzažno-estetske, ekološke i ambijentalne vrednosti ruralnih prostora, kao i ostaci etno-kulture i arhaičnog načina privreðivanja. Meðutim, sa izuzetkom sela…

 • Poruznica
  16.04.2019. RARIS

  U toku prijave za trening Podrške ruralnom turizmu istočne Srbije

  Regionalna agencija za razvoj istočne Srbije - RARIS održala je više treninga domaćinstvima koja se bave rualnim turizmom na teritoriji opština Majdanpek, Negotin i Bor. Ovi treninzi održani su u okviru projekta "…

 • selo vrmdža
  05.12.2018. M

  Upoznajte Vrmdžu

  Selo Vrmdža nalazi se u blizini Sokobanje, udaljeno je nepunih deset kilometara od ove poznate banje i broji 155 domaćinstva. U ovom selu, trenutno živi oko 500 stanovnika i bave se poljoprivredom i seoskom turizmom. Iako se poslednjih godina…

 • Dragi Veljkovic, predsednik MZ Jezero
  27.11.2018. M

  Pojačavanje signala mobilne telefonije (VIDEO)

    U narednih mesec dana, na području opština Sokobanja, Aleksinac, Svrljig i Niš biće pojačan signal mobilne telefonije. Zahvaljujući novim baznim stanicama koje će biti postavljene, žiteljima sela u ovim opštinama,…