Zašto treba istražiti Sokobanju ?

08.10.2023. 21:28 | Salex | sokobanja

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger 0 komentara

U potrazi za skrivenim draguljem daleko od gradske užurbanosti? Sokobanja je tvoje odredište. Smještena u istočnom dijelu Srbije, ovo malo čudo često se naziva "Biserni dragulj" zbog svoje izvanredne ljepote i bogate prošlosti.

Mjesto koje nadahnjuje: Branislav Nušić i njegova nezaboravna poslovica

Sokobanja nije samo obična banja, već i izvor nepresušne inspiracije za velikane srpske književnosti, poput Branislava Nušića. Njegova čuvena izreka, "Soko – banja, Soko – grad, odeš mator, dođeš mlad," savršeno prikazuje iscjeliteljsku moć ovog mjesta.

Prirodna ljepota: Okružena moćnim planinama

Sokobanja se smjestila u samom srcu istočnog Srbije, na visini od 400 metara, okružena impozantnim planinama sa svih strana. Na zapadu dominiraju Rožanj i Bukovik, na istoku Krstatac i Slemen, na jugoistoku je planina Devica, dok južno leži Ozren, a na severu se uzdiže tajanstveni Rtanj. Kroz Sokobanju teče pitoma Sokobanjska Moravica, koja izvire u selu Vrelo na Ozrenu i hrani Bovansko jezero u Bovanskoj klisuri, nedaleko od ljekovitih izvora.

Lepterija: Romantika i legende

Lepterija, omiljeno izletište, dobila je ime po tragičnoj ljubavi između vladara Soko-grada i kćerke gospodara Vrmdža-grada. Prema legendi, njihovi očevi su se sukobljavali oko teritorijalnih prava, a njihova ljubavna priča završila je nažalost tragično. Danas, Lepterija krasi predivnu Sokobanjsku plažu Župan, ime je dobila po nesrećnom vladaru Soko-grada.

Svjedoci Rimskog Carstva

Sokobanja je očuvano mjesto bogate prošlosti koja seže unatrag do vremena Rimskog Carstva. Prije više od 2000 godina, Rimljani su sagradili svoj lječilišni centar ovdje, koristeći ljekovite izvore i razvijajući kulturu kupanja. Rimski put kroz dolinu rijeke Moravice povezivao je gornji i donji Meziju, čineći Sokobanju važnim trgovinskim i lječilišnim središtem. Rimljani su prvi prepoznali blagodati termalnih voda Sokobanje za liječenje bolesti i povreda, ali i za opuštanje i rekreaciju.

Arheološka riznica: Trebič i Soko-grad

Sokobanja skriva dragocjenosti iz prošlosti, uključujući ostatke rimskih kupatila i grobnica iz drugog i trećeg vijeka. Osim toga, blizu Trebiča i Soko-grada pronađeni su zlatni i brončani nakit, kozmetički predmeti i drugi arheološki artefakti. Legenda kaže da su Rimljani pokušali osvojiti Sokograd, ali su naišli na otpor, pa su promijenili tok rijeke Moravice i potopili naselje koje se tada zvalo Trebič. U čast kneza Miloša Obrenovića, koji je zahvaljujući ljekovitoj vodi Sokobanje poboljšao svoje zdravlje, podignuta je česma koja i danas stoji kao spomenik.

Ivo Andrić: Nobelovac u Sokobanji

Sokobanja je očarala i nobelovca Ive Andrića, koji je ovdje nalazio svoju inspiraciju u prirodnim ljepotama. Ovdje je bilježio svoje misli o romantizmu i provodio dane šetajući Sokobanjom. Andrić je postao prijatelj s slikarom Dušanom Miškovićem i često je boravio u apartmanu 144 u hotelu Moravica, gdje je, prema legendi, stvarao skice za svoj roman "Na Drini ćuprija". Sokobanjci su renovirali ovaj apartman u čast Andrića, opremivši ga knjigama, namještajem i telefonom iz njegovog vremena. Ispred hotela Moravica stoji i bista ovog velikog pisca.

Soko-grad: Legende o iscjeljujućoj vodi

Soko-grad je također prepun legendi. Jedna od njih pripovijeda o vladaru Soko-grada koji se oporavio nakon što je popio vodu iz bunara, nakon što su ga munje i gromovi preplašili. Ova voda postala je poznata po svojoj iscjeliteljskoj moći, a legenda se širila širom sveta.

Sokobanja ostaje vjerna svojoj bogatoj povijesti i tradiciji kao izvanredno lječilište i turistička destinacija. Posjetite ovu predivnu banju i doživite njezinu magiju iz prve ruke. Sokobanja je više od mjesta - to je iskustvo koje će vam zauvijek ostati urezano u pamćenje.

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger

Predlažemo da pogledate

 • 28.02.2024. Salex

  Zeleno srce Srbije - Vaša oaza zdravlja i odmora

  Sokobanja, smaragdni dragulj Srbije, nudi idilično bekstvo od gradske vreve. U zagrljaju prelepih planina, grad vas mami da udišete svežinu čistog vazduha i ponovno se spojite sa prirodom. Lakše dostupna nego ikada, zahvaljujući…

 • 08.10.2023. Salex

  Sokobanja: Oaza Raznolikosti i Atraktivnosti u Srbiji

  Dragi posetioci Sokobanje, Dok mnoge banje širom sveta mogu biti sinonim za mir i tišinu, Sokobanja se ističe kao prava oaza raznolikosti i atraktivnih sadržaja. Ovde, vaši dani mogu brzo proleteti, ispunjeni brojnim…

 • 08.10.2023. Salex

  Sokobanja - Vaša Idealna Letnja Oaza

  Dragi ljubitelji putovanja i odmora, ovog leta donosimo vam izvanrednu destinaciju koja će vam pružiti sve što vam je potrebno za potpuni opuštajući odmor. Sokobanja je mesto gde se tradicija i modernost sjedinjuju, stvarajući…

 • 08.10.2023. Salex

  Sokobanja: Raj na istoku Srbije

  Pitate li se gde pronaći utočište od svakodnevnog stresa i gradske vreve, Sokobanja je pravo mesto za vas. Ovaj biser istočne Srbije često se naziva "Banjski dragulj" zbog svoje neodoljive lepote i bogate istorije. Oblast…