Učitelju Goranu Petroviću „vratili” pesmu

10.02.2023. 18:45 | ULLUS | učitelj, goran

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger 0 komentara
Goran Petrović

Učitelj iz Sokobanje, Goran Petrović, bio je iznenađen kada je saznao da njegova pesma "Ne traži zvezdu", koju je napisao 2001. godine, dve decenije kasnije, biva pripisana hrvatskom akademiku Slavku Mihaliću. Pesma, koja je postala popularna i planetarno poznata, bila je prepisivana, kopirana i recitovana nebrojeno puta. Međutim, kada se pojavila na internetu 2016. godine sa naslovom "Ne osvrći se", neko ju je pripisao Mihaliću.

Petrović se prvi put o ovome setio kada mu je telefonom zazvonila Radmila Katalina Keti, predsednica beogradskog Društva „Izletnik”, koja ga je pitala da li je video šta se dešava s njegovom pesmom. Kada je pogledao na internet pretraživač, Petrović je saznajao da pesma "Ne osvrći se" pripada Slavku Mihaliću i da ju je recitovao Zrinko Kapetanić. Iako je Petrović bio šokiran ovim otkrićem, brzo se uključio u ispravljanje greške i isticanje svojih prava na pesmu.

Zahvaljujući dobroj volji i istrajnosti Petrovića, stihovi koje je on napisao u trenutku nadahnuća 2001. godine vraćeni su njemu. Sada, "Ne traži zvezdu" pripada isključivo Goranu Petroviću, učitelju iz Sokobanje, članu Književnog kluba „Sokolovo pero”.

Ova priča pokazuje nam koliko je važno naglasiti svoja autorska prava, a ukoliko dođe do zabune ili neke vrste zloupotrebe, neumorno raditi na ispravljanju grešaka i stavljanju stvari na svoje mesto. Uz malo dobre volje, sve se može ispraviti.

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger

Video