Tajanstvena Lepotica iz Sokobanje: Otkriće Venerine Vlasi

24.09.2023. 09:33 | Salex |

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger 0 komentara

Sokobanja, poznata po svojim blagodetima prirode, skriva u sebi pravo čudo - Venerinu vlas, koja je nedavno otkrivena u samom srcu grada. Ova retka biljka, čiji latinski naziv je Adiantum capillus-veneris, pronađena je u odličnom stanju u jednom od ventilacionih šahtova na Trgu oslobođenja.

Zvanični podaci ukazuju da se ova dragocenost može naći samo na još jednom mestu u Srbiji - na Venerinoj padini u Zvonačkoj Banji, koja je proglašena specijalnim rezervatom i stavljena pod zaštitu. Venerina vlas, poznata i kao Devojačka kosa, inače preferira sredozemna staništa. Ova nežna i dekorativna biljka, sa svojim jestivim i lekovitim listovima, često se nastanjuje na vlažnim i senovitim mestima na krečnjačkim stenama, sedrenim naslagama, zidovima i potkapinama. Njena retkost u Srbiji je dovela do toga da bude proglašena ugroženom vrstom.

Zanimljivo je da je Venerinu vlas prvi primetio Nebojša Stanojević, vlasnik fabrike čajeva "Adonis d.o.o." u Sokobanji. Nakon što ju je primetio, fotografisao je biljku i poslao fotografije stručnjacima. On je primetio da se ova biljka odomaćila u jednom od ventilacionih šahtova u okviru zgrade Legata Miluna Mitrovića, gde su uslovi pogodni za njen rast.

Stanojević ističe, "Biljka je tu pronašla idealne uslove za opstanak, sa dovoljno toplote i odgovarajućom vlažnošću staništa, što je kompenzovalo lokalnu klimu i omogućilo ovoj osetljivoj biljci da preživi daleko od svog prirodnog staništa." On takođe veruje da ljudi treba da se angažuju kako bi pomogli očuvanju ove retke biljke.

Botaničar iz Jagodine, Bogdan Nešić, potvrdio je otkriće i istakao svoju ljubav prema lokalnoj flori. Međutim, kada je upitan da li će Sokobanjci moći da "uživaju" u blagodetima ove biljke, Stanojević je bio iskren, rekavši da će konačan odgovor doći iz Beograda, od strane Zavoda za zaštitu prirode Srbije.

Inače, ovaj isti Zavod je imao ključnu ulogu u zaštiti Venerine padine u Zvonačkoj Banji, gde je trenutno jedino stanište Venerine vlasi u Srbiji. Ova borba je trajala godinama, ali je rezultirala Uredbom Vlade Republike Srbije o zaštiti Specijalnog rezervata prirode "Venerina padina". Hoće li se slična sudbina odigrati i u Sokobanji, ostaje da vidimo. Sve u svemu, ovo otkriće nam pokazuje koliko je priroda puna iznenađenja i koliko je važno zaštititi ove dragocene retke vrste biljaka. Sokobanja, sa svojom bogatom prirodom, nikada ne prestaje da nas zadivljuje.

 

  

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger