Sokobanjski noćni čuvari: Obeležavanje buljina satelitskim odašiljačima

18.03.2024. 12:01 | Salex | sova, buljina, sed

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger 0 komentara

Sokobanja nije poznata samo po svojim toplim izvorima i ljekovitom zraku, već i po bogatom životinjskom svijetu. A među njegovim najfascinantnijim stanovnjima su veličanstvene - buljine!

Znate li da su buljine zapravo najveće sove na svetu? A znate li koliko ih ima u Srbiji?

Nedavno je pet mužjaka buljina iz okoline Sokobanje obeleženo satelitskim odašiljačima. To je prvi put da se ovakva tehnologija koristi za ove ptice u našoj zemlji.

Ovaj projekt, koji je spoj nauke i zaštite prirode, ima za cilj da saznamo više o ponašanjju ovih veličanstvenih ptica grabljivica. Zanimljivo je videti kako buljine provode dane i noći. Znanje o njihovim navikama pomogace nam da ih bolje zaštimo.

Zanimljivosti koje su do sada otkrili naučnici su impresivne! Buljine izgleda vole da spavaju u šumama i na stenama blizu svojih gnezda tokom dana. Noću, prelaze u lovački modus i patroliraju okolnim poljoprivrednim površinama. Retko se udaljavaju više od nekoliko kilometara od svog doma.

Ali zašto je zaštita buljina toliko važna?

Na žalost, iako su ogromne i zakonom zaštićene, buljine često stradaju od ljudskih aktivnosti. Mogu ih strujiti struja na dalekovodima, može ih udariti automobil, ili ih čak napadnu ljudi.

Zbog toga je ovaj projekt toliko značajan. Informacije koje se prikupe će nam pomoći da razumemo kako buljine žive i kako na njih utiču ljudi.

Sokobanja, dom 300-400 parova buljina, smatra se za jedno od pet najboljih staništa za ove ptice u Srbiji. Lokalno ekološko društvo i građani su oduševljeni što mogu doprinijeti njihovoj zaštiti kroz ovaj projekt.

Rezultati ovog istraživanja će biti korisni ne samo naučnicima, već i urbanistima i šumarima. Na taj način možemo planirati naše aktivnosti tako da čovek i buljine mogu harmonično koegzistirati.

 

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger