Sokobanja: Raj na istoku Srbije

08.10.2023. 21:26 | Salex | sokobanja

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger 0 komentara

Pitate li se gde pronaći utočište od svakodnevnog stresa i gradske vreve, Sokobanja je pravo mesto za vas. Ovaj biser istočne Srbije često se naziva "Banjski dragulj" zbog svoje neodoljive lepote i bogate istorije.

Oblast inspiracije: Branislav Nušić i njegova čuvena krilatica

Sokobanja nije samo banja, već i neiscrpna inspiracija za velikane srpske književnosti kao što je Branislav Nušić. Njegova čuvena krilatica, "Soko – banja, Soko – grad, odeš mator, dođeš mlad," jasno ilustruje lekovitu moć ovog mesta.

Prirodna lepota: Okruženi moćnim planinama

Sokobanja se smestila u srcu istočne Srbije, na 400 metara nadmorske visine, okružena impozantnim planinama sa svih strana. Sa zapada se pružaju Rožanj i Bukovik, sa istoka Krstatac i Slemen, na jugoistoku je planina Devica, a na jugu Ozren, dok na severu čuva mistični Rtanj. Kroz Sokobanju teče reka Sokobanjska Moravica, koja izvire u selu Vrelo na Ozrenu i puni Bovansko jezero u Bovanskoj klisuri, nedaleko od lečilišta.

Lepterija: Ljubav i legende

Lepterija, popularno izletište, dobio je ime po tragičnoj ljubavi između vladara Soko-grada i kćerke gospodara Vrmdža-grada. Legenda kaže da su se njihovi očevi sukobljavali oko vlasništva, a ljubav je završila tragično. Danas, Lepterija je prelepa sokobanjska plaža Župan, nazvana po nesrećnom vladaru Soko-grada.

Svedoci Rimskog carstva

Sokobanja je mesto bogate istorije koje datira još iz vremena Rimskog carstva. Rimljani su pre 2000 godina izgradili svoje lečilište ovde, koristeći lekovite izvore i razvijajući kulturu kupanja. Rimski put kroz dolinu reke Moravice povezivao je gornju i donju Meziju, čineći Sokobanju važnim centrom. Rimljani su prvi koristili termalne vode Sokobanje za lečenje bolesti i povreda, kao i za opuštanje i rekreaciju.

Arheološko blago: Trebič i Soko-grad

Sokobanja krije arheološka blaga, uključujući ostatke rimskog kupatila i grobnice iz drugog i trećeg veka. Osim toga, blizu Trebiča i Soko-grada otkrivene su zlatne i bronzane draguljeve, predmete za kozmetiku i druge artefakte. Legenda kaže da su Rimljani pokušali osvojiti Sokograd, ali nisu uspeli, pa su promenili tok reke Moravice i poplavili naselje, koje se tada nazivalo Trebič. U čast knjaza Miloša Obrenovića, koji je zahvaljujući sokobanjskoj lekovitoj vodi poboljšao svoje zdravlje, podignuta je česma koja i danas stoji kao spomenik.

Ivo Andrić: Nobelovac u Sokobanji

Sokobanja je očarala i nobelovca Iva Andrića, koji je pronalazio inspiraciju u njenim prirodnim lepotama. Ovde je zabeležio svoje misli o romantizmu i provodio dane šetajući Sokobanjom. Andrić se sprijateljio sa slikarom Dušanom Miškovićem i često je boravio u apartmanu 144 u hotelu Moravica, gde je, legenda kaže, nacrtao skice za svoj roman "Na Drini ćuprija". Sokobanjci su renovirali ovaj apartman u čast Andrića, opremivši ga knjigama, nameštajem i telefonom iz njegovog vremena. Ispred hotela Moravica stoji i bista ovog velikog pisca.

Soko-grad: Legende o isceliteljskoj vodi

Soko-grad je takođe prepun legendi. Jedna od njih govori o gospodaru Soko-grada koji je ozdravio nakon što je popio vodu iz kladnca, nakon što su ga munje i gromovi prestravili. Ova voda postala je poznata po svojoj isceliteljskoj moći, a legenda se širila na sve strane sveta.

Sokobanja ostaje verna svojoj istoriji i tradiciji kao izuzetno lečilište i turistička destinacija. Posetite ovu predivnu banju i osetite njenu čaroliju na vlastitoj koži. Sokobanja je više od mesta - to je iskustvo koje se pamti.

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger

Predlažemo da pogledate

 • 28.02.2024. Salex

  Zeleno srce Srbije - Vaša oaza zdravlja i odmora

  Sokobanja, smaragdni dragulj Srbije, nudi idilično bekstvo od gradske vreve. U zagrljaju prelepih planina, grad vas mami da udišete svežinu čistog vazduha i ponovno se spojite sa prirodom. Lakše dostupna nego ikada, zahvaljujući…

 • 08.10.2023. Salex

  Sokobanja: Oaza Raznolikosti i Atraktivnosti u Srbiji

  Dragi posetioci Sokobanje, Dok mnoge banje širom sveta mogu biti sinonim za mir i tišinu, Sokobanja se ističe kao prava oaza raznolikosti i atraktivnih sadržaja. Ovde, vaši dani mogu brzo proleteti, ispunjeni brojnim…

 • 08.10.2023. Salex

  Sokobanja - Vaša Idealna Letnja Oaza

  Dragi ljubitelji putovanja i odmora, ovog leta donosimo vam izvanrednu destinaciju koja će vam pružiti sve što vam je potrebno za potpuni opuštajući odmor. Sokobanja je mesto gde se tradicija i modernost sjedinjuju, stvarajući…

 • 08.10.2023. Salex

  Zašto treba istražiti Sokobanju ?

  U potrazi za skrivenim draguljem daleko od gradske užurbanosti? Sokobanja je tvoje odredište. Smještena u istočnom dijelu Srbije, ovo malo čudo često se naziva "Biserni dragulj" zbog svoje izvanredne ljepote i bogate…