Sokobanja – Prirodno čudo Srbije

08.10.2023. 21:25 | Salex | sokobanja

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger 0 komentara

Netaknuta priroda, očaravajući pejzaži, biserna reka Moravica, dva prelepa jezera, Vrmdžansko i Bovansko, četiri impozantne planine, posebno ističući Rtanj i šumoviti Ozren, izuzetna klima – ovo su samo neki od razloga zašto je Sokobanja već od davnina, pa i danas u doba kada urbanim sredinama preti zagađenje, postala izbor broj jedan za zaljubljenike u prirodu, relaksaciju i aktivni odmor.

U 2022. godini, Sokobanja je zasenila sve destinacije u zemlji i postala najposećenija sa najvećim brojem ostvarenih noćenja.

Osim što je okružena netaknutom prirodom, bogatom floru i faunom, kristalno čistim vazduhom, izvorima u planinama i impozantnim zdanjima, Sokobanja se ponosi i bogatom turističkom tradicijom dugom čak 186 godina.

Sokobanja takođe obiluje vrednim kulturno-istorijskim spomenicima i sakralnim objektima, kao što su srednjovekovno utvrđenje Sokograd, tursko kupatilo (Amam) iz XV veka, i crkve koje datiraju iz perioda od XI do XIX veka.

Ova ekološka opština, prva takve vrste u Srbiji, privlači porodice, poslovne ljude i sve zaljubljenike u aktivni odmor.

Planine su oaza tišine za šetače, dok avanturisti i ljubitelji adrenalina mogu uživati u paraglajdingu, jedrenju na Bovanskom jezeru, planinarenju, i vožnji bicikla po stazama Ozrena i Rtnja. Noćobdije će pronaći svoju zabavu u bogatom noćnom životu i raznovrsnom zabavno-umetničkom programu, dok će svi posetioci moći uživati u bogatstvu sokobanjske kuhinje.

Za one koji traže uzbuđenje, Sokobanja nudi adrenalinske sportove poput paraglajdinga, jedrenja na Bovanskom jezeru, planinarenja i vožnje bicikla. Za ljubitelje vodenih atrakcija, tu je akva park, a za one koji žele opuštanje i luksuz, moderni Spa centri sa termalnom vodom su pravi izbor. Takođe, kvadovi, bicikli, uređene biciklističke staze na Ozrenu i Rtnju, kao i kanui na Bovanskom jezeru, čekaju sve avanturiste.

Ljubitelji prirode mogu istraživati 36 uređenih izletišta u predivnom prirodnom okruženju, planinarske staze koje ukupno prelaze 450 kilometara, vidikovce, objekte za posmatranje prirodnih retkosti, panoramske puteve i staze za zdravlje.

Većina turističkih atrakcija nalazi se u zaštićenim područjima, koja su domaćin velikom broju biljnih i životinjskih vrsta, jedinstvenih geomorfoloških oblika, i raznih vrsta lekovitog i aromatičnog bilja.

Kakav god odmor da odaberete, Sokobanja će vam pružiti priliku da se opustite, poboljšate svoje zdravlje, povećate kondiciju i vratite se svakodnevnom životu puni pozitivne energije.

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger

Predlažemo da pogledate

 • 28.02.2024. Salex

  Zeleno srce Srbije - Vaša oaza zdravlja i odmora

  Sokobanja, smaragdni dragulj Srbije, nudi idilično bekstvo od gradske vreve. U zagrljaju prelepih planina, grad vas mami da udišete svežinu čistog vazduha i ponovno se spojite sa prirodom. Lakše dostupna nego ikada, zahvaljujući…

 • 08.10.2023. Salex

  Sokobanja: Oaza Raznolikosti i Atraktivnosti u Srbiji

  Dragi posetioci Sokobanje, Dok mnoge banje širom sveta mogu biti sinonim za mir i tišinu, Sokobanja se ističe kao prava oaza raznolikosti i atraktivnih sadržaja. Ovde, vaši dani mogu brzo proleteti, ispunjeni brojnim…

 • 08.10.2023. Salex

  Sokobanja - Vaša Idealna Letnja Oaza

  Dragi ljubitelji putovanja i odmora, ovog leta donosimo vam izvanrednu destinaciju koja će vam pružiti sve što vam je potrebno za potpuni opuštajući odmor. Sokobanja je mesto gde se tradicija i modernost sjedinjuju, stvarajući…

 • 08.10.2023. Salex

  Zašto treba istražiti Sokobanju ?

  U potrazi za skrivenim draguljem daleko od gradske užurbanosti? Sokobanja je tvoje odredište. Smještena u istočnom dijelu Srbije, ovo malo čudo često se naziva "Biserni dragulj" zbog svoje izvanredne ljepote i bogate…