SOKOBANJA - PRIRODNA OAZA ZDRAVLJA U SRBIJI

08.10.2023. 21:19 | Salex | sokobanja

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger 0 komentara

U doba brze tehnološke ekspanzije i sveprisutne virtualne stvarnosti, sve više osećamo prazninu koju priroda može ispuniti. Sokobanja, sa svojim prelepim pejzažima, lekovitim izvorima, čarobnom prirodom i bogatstvom flore i faune, nudi nam priliku da zadovoljimo tu suštinsku potrebu za kontaktom s prirodom na način koji nas osvežava i revitalizuje.

Turizam Sokobanje može se s pravom nazvati gospodarem banjskog turizma u Srbiji i krunom turističke ponude zemlje. Ovo mesto nudi ne samo izuzetne prirodne lepote već i lekovite resurse koji su dragoceni za zdravlje. Sokobanja je srpska kraljica turizma, a doktorka iz ove prelepe banje govori o njenom značaju za zdravlje ljudi, posebno kada su u pitanju određene bolesti.

Čist vazduh, termalne vode visokog kvaliteta, prostrani parkovi - sve to čini Sokobanju idealnim mestom za lečenje respiratornih problema, reumatskih oboljenja i stresa. Takođe, Sokobanja je idealna destinacija za opuštanje i rekreaciju.

Sokobanja se ponosi tradicijom dugom 180 godina u oblasti turizma. U poslednjoj deceniji, ovaj biser Srbije se ubrzano razvija zahvaljujući ulaganjima i izgradnji akva parka "Podina" i wellness centra. Osim što je destinacija za zdravstveni turizam sa impresivnim rezultatima u lečenju različitih oboljenja, Sokobanja je postala i omiljeno mesto za rekreativni turizam. Smeštaj u hotelima, privatnim vilama i apartmanima doživljava konstantan porast u broju noćenja svake turističke sezone.

Lekoviti izvori vode u Sokobanji su poznati po svojoj visokoj radioaktivnosti, a ukupno postoji šest glavnih izvora ovog tipa. Njihove temperature se kreću u rasponu od 28 do 45°C. Zbog prisustva radioaktivnih gasova, posetioci će osetiti blagotvorno dejstvo udisanja ovog vazduha, što pozitivno utiče na celo telo.

Indikacije za boravak u Sokobanji obuhvataju bolesti kao što su bronhijalna astma, hronični bronhitis, reumatizam, išijas, hronične ženske bolesti, anemija i iscrpljenost organizma. Međutim, postoje i kontraindikacije, poput aktivne tuberkuloze i ozbiljnih srčanih mana.

Prim. dr Gordana Vidanović iz Sokobanje govori o značaju termalnih voda za zdravlje ljudi. Lekovite radioaktivne vode mogu se koristiti na različite načine, uključujući kupanje, pijenje, obloge i inhalaciju. Najčešći način korišćenja je kupanje, posebno tokom letnjih meseci, kada minerali pozitivno utiču na organizam.

Termalne vode Sokobanje sadrže različite hemijske elemente, uključujući jod, mangan, brom, kobalt, bakar, gvožđe, sumpor i druge. Ovi minerali podstiču cirkulaciju krvi, pomažu izlučivanje štetnih materija i doprinose promeni ravnoteže tečnosti u tkivima.

U Sokobanji se nalazi šest glavnih izvora termalno-radioaktivne vode, koje se dele na dve grupe: hipertermalne izvore sa temperaturom vode od 39 do 45°C i hipotermalne izvore sa temperaturom od 28-34°C. Svi ovi izvori pripadaju kategoriji alkalnih radioaktivnih voda.

Sokobanja je zaista zeleno srce Srbije koje pulsira zdravljem i vitalnošću. Posetite ovo prelepo mesto i doživite sve blagodeti koje pruža priroda i lekovite vode Sokobanje.

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger

Predlažemo da pogledate

 • 28.02.2024. Salex

  Zeleno srce Srbije - Vaša oaza zdravlja i odmora

  Sokobanja, smaragdni dragulj Srbije, nudi idilično bekstvo od gradske vreve. U zagrljaju prelepih planina, grad vas mami da udišete svežinu čistog vazduha i ponovno se spojite sa prirodom. Lakše dostupna nego ikada, zahvaljujući…

 • 08.10.2023. Salex

  Sokobanja: Oaza Raznolikosti i Atraktivnosti u Srbiji

  Dragi posetioci Sokobanje, Dok mnoge banje širom sveta mogu biti sinonim za mir i tišinu, Sokobanja se ističe kao prava oaza raznolikosti i atraktivnih sadržaja. Ovde, vaši dani mogu brzo proleteti, ispunjeni brojnim…

 • 08.10.2023. Salex

  Sokobanja - Vaša Idealna Letnja Oaza

  Dragi ljubitelji putovanja i odmora, ovog leta donosimo vam izvanrednu destinaciju koja će vam pružiti sve što vam je potrebno za potpuni opuštajući odmor. Sokobanja je mesto gde se tradicija i modernost sjedinjuju, stvarajući…

 • 08.10.2023. Salex

  Zašto treba istražiti Sokobanju ?

  U potrazi za skrivenim draguljem daleko od gradske užurbanosti? Sokobanja je tvoje odredište. Smještena u istočnom dijelu Srbije, ovo malo čudo često se naziva "Biserni dragulj" zbog svoje izvanredne ljepote i bogate…