Sokobanja pamti Stojana Živadinovića

16.01.2020. 15:15 | Lj | spomen, stojan, muzej, pripovedke

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger 0 komentara

Između dva svetska rata, jedan od najznačajnijih pisaca u Srbiji  bio je poreklom iz Sokobanje, Stojan V Živadinović.

U Sokobanji je 27. decembra 2017. godine otvorena spomen soba u čast ovom autoru. U ovoj sobi mogu se videti sto i stara harmonika.

Stojan V  Živadinović, posle Drugog svetskog rata pao je u zaborav zbog bliskih rodbinskih veza sa Ratkom Živadinovićem koji je bio Ljotićev šofer. Sam Stojan sa Ljotićevcima nije imao nikakve veze i nepravedno je pao u zaborav. Turistička organizacija Sokobanje u zgradi Zavičajnog muzeja otvorila je spomen sobu ovom piscu da bi se bar malo umanjila nepravda koja mu je učinjena.

Ljubinko Milenković direktor TOS kaže da je trilogija "Karađorđe" koje je izdata tridesetih godina prošlog veka nešto najvrednije što je ovaj pisac ostavio iza sebe. U ovoj trilogiji spadaju raomani "Karađorđe" , "Hajduk Veljko" i "Vujica Vulićević". Mileković dodaje da su od velike istorijske vrednosti i značaja za Sokobanju  romani i zbirka pripovedaka "Pod Ozrenom" čija se radnja odvija na ovim prostorima i u kojima su autentično opisani događaji i ličnosti iz predratne Sokobanje.

Živadinović je rođen 1889.god. u Sokobanji, apreminuo je 1942.god. u Beogradu.

 

Izvor: Megafon. Novinar, kamera, montaža: Sonja Urošević

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger

Video