Sokobanja kreće u rešavanje dugogodišnjeg problema deponije smeća

24.09.2023. 09:28 | Salex | deponija, djubre

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger 0 komentara

Sokobanja, malo mesto bogato prirodnim lepotama, suočavalo se decenijama s ozbiljnim izazovom - nerešenom deponijom smeća koja je postala prava ekološka pretnja za ovu opštinu. Međutim, dobre vesti stižu iz Sokobanje - počelo je uređenje ove dugogodišnje mrlje na njenom imidžu.

Opština Sokobanja je ove godine odvojila značajna sredstva, tačnije tri miliona dinara, za sanaciju deponije smeća. Glavni cilj ovog projekta je sprečiti dalje zagađenje reke Moravice, koja je godinama bila ugrožena od strane otpada sa deponije. Vladimir Milovanović, zamenik predsednika Opštine Sokobanja, istakao je važnost ovog projekta i naglasio da je odlaganje smeća duž reke Moravice predstavljalo ozbiljan ekološki problem.

U okviru plana sanacije, planirano je izgraditi kružni put preko deponije kako bi kamioni lakše pristupali i istovarali otpad. Takođe, biće postavljena rampa i angažovana dva radnika iz Javnog komunalnog preduzeća "Napredak" koji će raditi u smenama kako bi obezbedili 24-časovni nadzor nad deponijom.

Značajna promena koja će se dogoditi jeste da će ubuduće smeće moći da se odlaže samo u prisustvu ovlašćenih radnika, uz plaćanje odgovarajuće naknade, na tačno određena mesta na deponiji. Ovo će značajno smanjiti rizik od nekontrolisanog odlaganja otpada.

Pored toga, biće preduzete sve potrebne mere zaštite od gasova i potencijalnih požara na deponiji. Ova inicijativa opštine Sokobanja predstavlja značajan korak ka očuvanju prirodne lepote ovog regiona i unapređenju ekoloških uslova za sve građane.

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger