Sokobanja bi se mogla nazvati kraljicom turizma Srbije

25.10.2022. 13:09 | Admin | sokobanja, zdravstvo

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger 0 komentara

Uz dužno poštovanje, Sokobanja bi se mogla nazvati kraljicom turizma Srbije i majstorom banjskog turizma.

Tursko kupatilo Amam

Počeli smo da shvatamo koliko nam je priroda zaista potrebna i koliko nam nedostaje u ovo doba tehnološkog napretka i virtuelne (ne)stvarnosti, kada smo sve više odsečeni od nje. Mogućnost da zadovoljimo svoju urođenu želju da budemo u prirodi na način koji će nas obnoviti, pa čak i izlečiti, pruža Sokobanja, sa svom lepotom reljefa, lekovitih voda, ruže vetrova, biljnog i životinjskog sveta.

Preporučuje se za relaksaciju i rekreaciju. Čist vazduh ovog kraja, vrhunski termalni izvori i mnoštvo parkova čine je odličnom lokacijom za lečenje plućnih oboljenja, reumatskih poremećaja, nervoznih ljudi i drugih stanja.

Uprkos 180-godišnjoj istoriji turizma, Sokobanja je u poslednje vreme doživela nagli rast zahvaljujući prilivu zdravog kapitala i izgradnji Akva parka i velnes centra Podina. Kao rezultat toga, pored zdravstvenog turizma, koji ima stopostotnu uspešnost lečenja, Soko Banja sada nudi i rekreativni i poslovni turizam.

Broj noćenja po turističkoj sezoni u hotelima, privatnim vilama, apartmanima u banji pod Ozrenom iz godine u godinu značajno je povećan.

U Sokobanji postoji šest glavnih izvora ove vrste lekovite vode i svi sadrže veoma primetnu radioaktivnost. Od 28 do 45°C je raspon njihove temperature. Svaki posetilac će doživeti manje efekte udisanja zbog izraženog prisustva radioaktivnih gasova u Sokobanji, što blagotvorno deluje celom organizmu.

Poremećaji poput bronhijalne astme, hroničnog bronhitisa, pneumokonioza, psihoneuroze, blagih slučajeva visokog krvnog pritiska, hroničnog reumatizma, išijasa, post-povrednih stanja, hroničnih ženskih bolesti, anemije, fizičkog umora i dr. indikacije su za boravak u Sokobanji. Poremećaji uključuju aktivnu i početnu tuberkulozu, ozbiljne srčane mane, zarazne bolesti su kontraindikovane.

Terapeutske upotrebe medicinske radioaktivne vode kreću se od kupanja i pijenja do stavljanja obloga i upotrebe inhalatora. Međutim, kupanje u ovim izvorima je nesumnjivo najpopularnija upotreba, posebno tokom leta kada je prirodni odgovor organizma na prisutne minerale pojačan.

Ove vode obično sadrže jod, mangan, brom, kobalt, bakar, gvožđe, sumpor i druge hemijske elemente. Na osnovu njihovog hemijskog sastava i ishoda, oni su klasifikovani u kategorije sa ugljenom kiselinom, sumporom, hloridom, termičkim, mehaničkim i elektrodinamičkim karakteristikama. Sami minerali u termalnim vodama pomažu u promeni ravnoteže tečnosti u tkivima, a njihova sposobnost da stimulišu cirkulaciju krvi u telu može dovesti do povećanja izlučivanja otpadnih materija kroz urinarni sistem.

 

 

Čineći to, telo eliminiše zagađivače koji su se nakupili, a manifestuje se čuveni energični uticaj vode. Jod, koji utiče na štitnu žlezdu, brom, sulfid i radon, koji utiču na zglobove i žlezde, udišu se u telo preko radioaktivne pare, što izaziva oslobađanje opasnih jedinjenja i njihovo eliminisanje, najčešće kašljanjem.

U Sokobanji postoji šest glavnih izvora toplotno-radioaktivnih, a mi ih kategorišemo u dve grupe na sledeći način:

 • Hipertermalni izvori, poput onog koji se pojavljuje u toaletu „Park”, imaju vodu koja je između 39 i 45 stepeni Celzijusa.
 • Hipotermalni izvori, poput onog koji se pojavljuje u kupatilu „Banjica”, sa vodom koja je između 28 i 34 stepena Celzijusa.

Činjenica da ove mineralne vode spadaju u kategoriju alkalnih radioaktivnih tečnosti je karakteristika svih izvora u ovom regionu.

 

Pročitajte još:

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger

Video

Predlažemo da pogledate

 • Sokobanja
  26.03.2023. Opanak

  Sokobanja - raj za decu i odrasle: Udahnite lekoviti vazduh

  Sokobanja , najstarija banja u Srbiji, nalazi se u centralnom delu istočne Srbije, smeštena u dolini između sliva Timoka i Morave. Smeštena u jugoistočnoj Srbiji na nadmorskoj visini od 400 metara, okružena planinama Rtnj i…

 • Sokobanja
  08.01.2023. Saša

  Sokobanja - Kraljevstvo netaknute prirode

  Sokobanja je jedna od najpopularnijih turističkih destinacija u istočnoj Srbiji. Značajno je ne samo zato što je jedno od najpopularnijih odmarališta, već ima i značajan kulturni značaj. Njena netaknuta priroda, hladna bistra voda, vodopadi,…

 • Sokobanja
  08.01.2023. Saša

  Karakteristike Sokobanje

  Sokobanja se nalazi u centru istočne Srbije, na nadmorskoj visini od 400 metara. Nalazi se u istoimenoj kotlini, okružena nizom srednje visokih planina: Rtanj (1560 m) na severu, Ozren (1174 m) na jugu, Devica (1116 m) na jugoistoku, Slemen…

 • Sokobanja Nova Godina 2023.
  31.12.2022. Saša

  Sokobanja obara sve rekorde!

  Sokobanja, poznata banja u Srbiji, ove godine je postavila više novih rekorda u turizmu. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, turisti su boravili u Sokobanji ukupno 755.000 noći od januara do novembra, što je…