Sokobanja bi se mogla nazvati kraljicom turizma Srbije

25.10.2022. 13:09 | Admin | sokobanja, zdravstvo

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger 0 komentara

Uz dužno poštovanje, Sokobanja bi se mogla nazvati kraljicom turizma Srbije i majstorom banjskog turizma.

Tursko kupatilo Amam

Počeli smo da shvatamo koliko nam je priroda zaista potrebna i koliko nam nedostaje u ovo doba tehnološkog napretka i virtuelne (ne)stvarnosti, kada smo sve više odsečeni od nje. Mogućnost da zadovoljimo svoju urođenu želju da budemo u prirodi na način koji će nas obnoviti, pa čak i izlečiti, pruža Sokobanja, sa svom lepotom reljefa, lekovitih voda, ruže vetrova, biljnog i životinjskog sveta.

Preporučuje se za relaksaciju i rekreaciju. Čist vazduh ovog kraja, vrhunski termalni izvori i mnoštvo parkova čine je odličnom lokacijom za lečenje plućnih oboljenja, reumatskih poremećaja, nervoznih ljudi i drugih stanja.

Uprkos 180-godišnjoj istoriji turizma, Sokobanja je u poslednje vreme doživela nagli rast zahvaljujući prilivu zdravog kapitala i izgradnji Akva parka i velnes centra Podina. Kao rezultat toga, pored zdravstvenog turizma, koji ima stopostotnu uspešnost lečenja, Soko Banja sada nudi i rekreativni i poslovni turizam.

Broj noćenja po turističkoj sezoni u hotelima, privatnim vilama, apartmanima u banji pod Ozrenom iz godine u godinu značajno je povećan.

U Sokobanji postoji šest glavnih izvora ove vrste lekovite vode i svi sadrže veoma primetnu radioaktivnost. Od 28 do 45°C je raspon njihove temperature. Svaki posetilac će doživeti manje efekte udisanja zbog izraženog prisustva radioaktivnih gasova u Sokobanji, što blagotvorno deluje celom organizmu.

Poremećaji poput bronhijalne astme, hroničnog bronhitisa, pneumokonioza, psihoneuroze, blagih slučajeva visokog krvnog pritiska, hroničnog reumatizma, išijasa, post-povrednih stanja, hroničnih ženskih bolesti, anemije, fizičkog umora i dr. indikacije su za boravak u Sokobanji. Poremećaji uključuju aktivnu i početnu tuberkulozu, ozbiljne srčane mane, zarazne bolesti su kontraindikovane.

Terapeutske upotrebe medicinske radioaktivne vode kreću se od kupanja i pijenja do stavljanja obloga i upotrebe inhalatora. Međutim, kupanje u ovim izvorima je nesumnjivo najpopularnija upotreba, posebno tokom leta kada je prirodni odgovor organizma na prisutne minerale pojačan.

Ove vode obično sadrže jod, mangan, brom, kobalt, bakar, gvožđe, sumpor i druge hemijske elemente. Na osnovu njihovog hemijskog sastava i ishoda, oni su klasifikovani u kategorije sa ugljenom kiselinom, sumporom, hloridom, termičkim, mehaničkim i elektrodinamičkim karakteristikama. Sami minerali u termalnim vodama pomažu u promeni ravnoteže tečnosti u tkivima, a njihova sposobnost da stimulišu cirkulaciju krvi u telu može dovesti do povećanja izlučivanja otpadnih materija kroz urinarni sistem.

 

 

Čineći to, telo eliminiše zagađivače koji su se nakupili, a manifestuje se čuveni energični uticaj vode. Jod, koji utiče na štitnu žlezdu, brom, sulfid i radon, koji utiču na zglobove i žlezde, udišu se u telo preko radioaktivne pare, što izaziva oslobađanje opasnih jedinjenja i njihovo eliminisanje, najčešće kašljanjem.

U Sokobanji postoji šest glavnih izvora toplotno-radioaktivnih, a mi ih kategorišemo u dve grupe na sledeći način:

 • Hipertermalni izvori, poput onog koji se pojavljuje u toaletu „Park”, imaju vodu koja je između 39 i 45 stepeni Celzijusa.
 • Hipotermalni izvori, poput onog koji se pojavljuje u kupatilu „Banjica”, sa vodom koja je između 28 i 34 stepena Celzijusa.

Činjenica da ove mineralne vode spadaju u kategoriju alkalnih radioaktivnih tečnosti je karakteristika svih izvora u ovom regionu.

 

Pročitajte još:

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger

Video

Predlažemo da pogledate

 • 28.02.2024. Salex

  Zeleno srce Srbije - Vaša oaza zdravlja i odmora

  Sokobanja, smaragdni dragulj Srbije, nudi idilično bekstvo od gradske vreve. U zagrljaju prelepih planina, grad vas mami da udišete svežinu čistog vazduha i ponovno se spojite sa prirodom. Lakše dostupna nego ikada, zahvaljujući…

 • 08.10.2023. Salex

  Sokobanja: Oaza Raznolikosti i Atraktivnosti u Srbiji

  Dragi posetioci Sokobanje, Dok mnoge banje širom sveta mogu biti sinonim za mir i tišinu, Sokobanja se ističe kao prava oaza raznolikosti i atraktivnih sadržaja. Ovde, vaši dani mogu brzo proleteti, ispunjeni brojnim…

 • 08.10.2023. Salex

  Sokobanja - Vaša Idealna Letnja Oaza

  Dragi ljubitelji putovanja i odmora, ovog leta donosimo vam izvanrednu destinaciju koja će vam pružiti sve što vam je potrebno za potpuni opuštajući odmor. Sokobanja je mesto gde se tradicija i modernost sjedinjuju, stvarajući…

 • 08.10.2023. Salex

  Zašto treba istražiti Sokobanju ?

  U potrazi za skrivenim draguljem daleko od gradske užurbanosti? Sokobanja je tvoje odredište. Smještena u istočnom dijelu Srbije, ovo malo čudo često se naziva "Biserni dragulj" zbog svoje izvanredne ljepote i bogate…