Rtanj - srpski Olimp

09.08.2018. 11:33 | Rtanj | rtanj

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger 0 komentara
rtanj

 

Rtanj ve─ç dugi niz godina privla─Źi posetioce iz raznih oblasti nauke i duhovnih sfera. Naime, svojim piramidalnim oblikom, prirodom koja je specifi─Źna, matematikom zlatnog preseka, poja─Źanim elektromagnetizmom koji povoljno uti─Źe na ljudski organizam on je interesantan kako nau─Źnicima, istra┼żiva─Źima, piscima tako i ljudima ┼żeljnim avanture.

 

Rtanj su u davna vremena smatrali sedištem starih slovenskih bogova što je u svojim delima sa─Źuvao od zaborava naš veliki pesnik Miodrag Pavlovi─ç. Njegova knjiga pesama „Divno ─Źudo”, objavljena još 1971. godine proširila je ovo narodno predanje ne samo u našoj zemlji ve─ç i van njenih granica. Poznat je fenomen „smaka sveta”, koji je predstavljao kraj jednog perioda po majanskom kalendaru, kada su se mnogi zainteresovali za Rtanj, za koji su smatrali da i ako dodje do globalnog uništenja, ne─çe biti zbrisan sa lica Zemlje.

Šta je navelo ljude iz razli─Źitih sfera društva da do─Ĺu na ovu pomisao? Osim predanja koja ga ─Źine nekom vrstom srpskog Olimpa, Rtanj je do te mere jedinstven i zagonetan da je privukao i stru─Źnjake iz oblasti poput fizike, lingvistike, filozofije i poezije. Prošlog vikenda, u Etno hotelu Rtanj Balaševi─ç, na nau─Źnom skupu na temu „Decenija istra┼żivanja Rtnja u funkciji piramidalne gra─Ĺevine”, naš filozof i pesnik Pra Milan od Lu┼żice (dr Milan Mladenovi─ç) je uspostavio vremenski most sa periodom kada je Miodrag Pavlovi─ç govorio o Rtnju, svojim „Slovom o rtanjskom bi─çu”.

Centar za istra┼żivanje i ekologiju „Duh Rtnja”, kojim rukovodi Saša Na─Ĺfeji, organizovao je ovaj skup i ostvario saradnju sa istra┼żiva─Źkim centrom „Nikola Tesla” iz Beograda, istra┼żiva─Źkim centrom „Kazan─Źev” iz Novosibirska, udru┼żenjem „Dobri duh Rtnja” kao i sa centrima „Pra Milanijum” i „Teslijanija” sa Rtnja.

U─Źesnike skupa su dok su dolazili na odredište do─Źekali niski, tamni oblaci iznad auto-puta, pljuskovi i munje kod Jagodine da bi se odmah posle skretanja ka Rtnju uz munje i gromove po─Źeli da ocrtavaju piramidalni obrisi ove ─Źudesne planine.

Na uvodnom predavanju Saše Na─Ĺfejija, na kome je on dokumentovano izlagao istra┼żivanja ove planine i njenih fenomena u poslednjih deset godina, bilo je više od ─Źetrdeset u─Źesnika. Najja─Źi utisak na prisutne ostavilo je izlaganje o kanalu koji iz unutrašnjosti Rtnja vodi do vrha Šiljak, na nadmorskoj visini od 1.570m i koji slu┼żi kao baza vanzemaljskim letelicama.

Na─Ĺfeji je istakao da je Rtanj mnogo više od obi─Źne planine jer svim onim što ga ─Źini karakteristi─Źnim (piramidalna geometrija, matematika zlatnog preseka, elektromagnetizam, frekvencije, energetska zra─Źenja, posebni klimatski uslovi, luminoscentne pojave na nebu) zalu┼żeno predstavlja predmet istra┼żivanja i neizmernog poštovanja. ─îak bi se u današnje vreme lakše mogla potkrepiti teza o tome da je nastao ciljanim uticajima drevnih graditelja, nego da je slu─Źajno nastao, tako pravilno geometrijski oblikovan, nasumi─Źnim geološkim uticajem.
 

Prenos misaonih slika

Nakon Na─Ĺfejijevog izlaganja, posetioci i u─Źesnici skupa su u─Źestvovali u interesantgnom me─Ĺunarodnom eksperimentu koji je podrazumevao prenošenje misaonih slika na daljinu, pod vo─Ĺstvom dr Aleksandra Trofimova, direktora Me─Ĺunarodnog nau─Źnog instituta za kozmoplanete i antrpoekologiju „V.P. Kazan─Źeva” iz Novosibirska. Istovremeno, na drugim mestima u Francuskoj, na Sardiniji, u Melburnu i Njujorku, u─Źeš─çe su dali i ista┼żiva─Źi iz tih oblasti.

Cilj je bio da u─Źesnici nakon dvadesetak minuta promatranja stati─Źnog snimka na video-bimu, zabele┼że svoje utiske na papiru - opišu ili nacrtaju impresije koje je taj snimak izazvao u njima, što je bilo prosle─Ĺeno centru u Novosibirsku.

Neki od istra┼żiva─Źa, koji pristupaju fenomenima ove planina sa strogo nau─Źnog aspekta, suo─Źeni su tako─Ĺe sa njenim grani─Źnim osobinama. Tako je primarijus dr Ran─Ĺel Petrovi─ç, naš najbolji balneoklimatolog, izneo da je Rtanj, okru┼żen sa ─Źetiri strane banjama (na severu Gamzigradskom i Brestova─Źkom, na jugu Sokobanjom i Jošani─Źkom banjom). Ono što pretpostavlja je da bi nova istra┼żivanja, usmerena na temu uticaja Rtnja kao katalizatora klime, dokazala – svrstala bi Rtanj u par zna─Źajnih raritetnih podru─Źja ne samo kod nas ve─ç i u svetu.

Ovom prilikom, dr Petrovi─ç se osvrnuo i na po─Źetke zvani─Źnog banjskog turizma još u vreme Miloša Obrenovi─ça 1837. godine. Ova planina ima usled ja─Źeg elektromagnetizma veoma povoljan uticaj na ljudski organizam, dok banje koje ga okru┼żuju imaju sli─Źna lekovita svojstva usled prisustva lekovitih mineralnih voda i gasa radona, koji jonizuje vazduh i stvara idealnu sredinu za ─Źoveka.

U svom izlaganju, osvrnuo se i na endemski – rtanjski ─Źaj (Saturea montana) koji deluje bronhodilatatorno, antisepti─Źno, antioksidativno a ima uticaja i na stvaranje testosterona.

Ista┼żivanja o specifi─Źnostima Rtnja traju ve─ç dugi niz godina. Tako je in┼żenjer elektrotehnike Goran Marjanovi─ç, upoznat sa Teslinim izumima i sam autor nekih ure─Ĺaja zasnovanih na njegovim tehnologijama, otkrio nakon preciznih merenja, da su u podno┼żju Rtnja vrednosti elektri─Źnog polja dva do tri puta ve─çe od proseka. Na osnovu još nekih istra┼żivanja, name─çu se zaklju─Źci da se neki drugi efekti mogu dovesti u vezu sa prisustvom tzv. Teslinih talasa na Rtnju. Tako u svom izlaganju navodi in┼ż. Marjanovi─ç, Teslin transformator iz Kolorado Springsa ima dosta sli─Źnosti sa ovom planinom, i to ne fizi─Źkih ve─ç se u analizi geometrije i proporcija uvi─Ĺaju isti funkcionalni mehanizmi, zasnovani na kosmi─Źkim principima.

U eksperimentu koji je sproveden u saradnji sa u─Źesnicima iz Novosibirska, Pra Milan od Lu┼żice (Milan mladenovi─ç) je bio nadahnut i kao utisak je zapisao sonet koji je odmah postao veoma popularan i neka vrsta himne ovog skupa, a stihove prenosimo u celosti:

Vedski rod Slovena

Dvostuki krst – osmokraka Zvezda

Lice je Peruna koji nebom tutnji

Rtanjski soko izle─çe iz gnezda

U oda Šiljak ule─çe i ─çuti

Pre grmljavine Tesla šalje munje

Svetlosne strele paraju nebo

Iako samo zvezdano smo trunje

Deo smo svebo┼żanskog urnebesa.

Kukavni krste dodaj sebi kuke

Pa osmotri predvaskrsne muke

Sibir i Sabir, Rusiju Rasenu

Prastari Srbi Vin─Źom da pokrenu

Pa da Lepence slavi Vaseljena.

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger

Predla┼żemo da pogledate

 • mount of artan
  20.02.2019. S

  17. Mount Of Artan Fest

  Sedamnaesti po redu Mount Of Artan Fest najavljen je za 28. i 29. jun, na tradicionalnoj lokaciji, naselju Rtanj, ispod istoimene planine. Za dve ve─Źeri, festival ─çe ugostiti 9 bendova, šest sa Balkana i tri iz…

 • Rtanj NLO
  24.11.2018. M

  Misterije Rtnja i vanzemaljci

  Planina Rtanj je vekovima obavijena velom tajni i mistike, ─Źak se smatra i najmisterioznijim mestom u Evropi. Za Rtanj kazu i da je najve─ça svetska piramida iako nema dokaza da su ovde u prošlosti boravili Egip─çani i faraoni. Mnogi…

 • Rtanj
  11.09.2018. Rtanj

  Rtanj kao zaštićeno prirodno dobro sa tri zone zaštite

  Javna prezentacija i rasprava o Nacrtu uredbe o proglašenju kao i Studiju zaštite za „Specijalni rezervat prirode Rtanj“, odr┼żana je proteklog meseca na inicijativu Ministarstva zaštite ┼żivotne sredine u…

 • Rtanj
  13.08.2018. Rtanj

  Rtanj ÔÇô trostrana piramida nastala u praskozorje civilizacije

  Centar za istra┼żivanje i ekologiju „Duh Rtnja“ došao je do zanimljivih podataka o poreklu Rtnja. Naime, sprovedena nau─Źna istra┼żivanja ne ostavljaju mesta sumnji da je Rtanj nastao slu─Źajno, ve─ç više upu─çuju na…