Rtanj: Prelepa Planina sa Mističnim Pogledom

11.03.2024. 13:07 | Salex | rtanj

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger 0 komentara

Rtanj, "simetričan i veličanstveno izolovan" kako ga je opisao slavni geograf Jovan Cvijić, uz Suvu planinu predstavlja poslednje izdanke Karpatsko-balkanskih planina u Srbiji. Oštra krečnjačka masa Rtnja deli dve različite klimatske zone - Timočku krajinu i Moravski basen. Timočka krajina često ima drukčije vreme od ostatka Srbije, a sa Rtnja se ta razlika najbolje vidi.

Rtanj je omiljeno izletište zbog svoje dostupnosti. Kad god nemate vremena za daleke vožnje, Rtanj je tu da vas nagradi predivnim pogledom. U jesen, usamljeni vrh pruža idealne uslove za šetnju - uz malo sreće i dobro procenjene vremenske prilike, možete hodati iznad mora oblaka.

Najviši vrh Rtnja je Šiljak (1565m) na kome se nalaze ostaci stare kapele. Sa druge strane grebena nalazi se Kusak (1380m), a između njih je Preslo (1405m). Prelazak celog grebena je atraktivniji od samog uspona na Šiljak jer pruža fantastičan pogled na piramidalni oblik Rtnja, njegov zaštitni znak.

Većina planinara ide na Rtanj sa istoimene strane, gde se nekada nalazio rudnik. Popularne su tradicionalne staze severnom i južnom padinom. U poslednje vreme, sve je više adrenalinskih planinara koji se odlučuju za strmiji uspon bočnim grebenom - Sitnom stenom.

Ako želite brzo da stignete do prelepog grebena ili ste na putu sa decom, idealan je uspon sa sokobanjske strane. Uspon od Tomićeve kolibe (selo Mužinac) je lakši i brži, zahvaljujući odličnom kolskom putu do polazne tačke.

Klasičan uspon podrazumeva penjanje po najlakšem terenu sa minimalnom visinskom razlikom. U slučaju Rtnja, to je upravo sokobanjska strana. Iako vožnja do početne tačke odvraća mnoge planinare, put nudi prelep pogled i brzo vas dovodi do cilja.

Na vrhu nas je dočekala prava magija - oblak sa severne strane se zadržao ispod ivice grebena, dok je sunce sa juga sprečavalo da pređe preko. Tek kad je sunce prešlo preko grebena, oblak je opao stotinjak metara niže.

Oduševljeni ovim spektaklom, krenuli smo najpre ka zapadu, prema vrhu Kusak, da bismo se potom popeli i na Šiljak. Na celom grebenu nismo sretli nikoga osim nas, dok je Šiljak vrveo od planinara koji su stizali skoro svakih pet minuta.

Rtanj ima raznovrsnu floru i faunu, a posebno se izdvaja rtanjski glog. Takođe, zanimljiv je efekat "Glorije" koji se javlja na Rtnju kada je sunce nisko na horizontu. Zajednice smrče su posledica pošumljavanja nakon sečenja bukove i hrastove šume.

Sa Kuska se pruža prelep pogled na ostatak grebena Rtnja, a možete se spustit i u selo Vrmdža. Sa Šiljka se pruža panorama na ceo greben, a tamo se nalaze i ostaci stare kapele koju je sagradila jevrejska porodica Minh, vlasnici nekadašnjeg rudnika.

Rtanj je planina sa bogatom istorijom i prelepom природом (prirodnom) lepotom. Bez obzira da li ste iskusni planinar ili tražite laganu šetnju, Rtanj ima nešto za svakog.

rtanj

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger

Foto galerija

Predlažemo da pogledate

 • pyramid festival
  17.03.2024. Salex

  Najava za Pyramid festival 2024. godine

  Festival održavanje: 5. - 11. avgust 2024. godine Lokacija: selo Ilino, planina Rtanj Sajt festivala: https://pyramidfestival.com/ O festivalu Dobrodošli u mistično srce istočne Evrope, gde se drevne legende isprepliću sa neobičnim.…

 • 01.03.2024. Salex

  Planina Rtanj: Piramida Srbije, misterije i divljina

  Istočna Srbija krije mnoštvo prirodnih dragulja, a među njima kraljuje planina Rtanj, poznata i kao "srpska piramida". Rtanj se uzdiže iz ravnice poput trapeza, naglo prelazeći u gotovo savršenu kupu na vrhu. Ovaj…

 • 28.02.2024. Salex

  Ртањски мед: Слатки дар планине

  Планина Ртањ, позната по својим бројним лепотама, крије још једно благо - Ртањски мед. Овај изузетан мед, заштићен као географска ознака, истиче се богатим укусом и аромом, као и бројним здравственим предностима. Шта чини Ртањски мед…

 • biljoberi
  12.07.2023. Salex

  Održana nezaboravna manifestacija - Adonisova Škola o lekovitom bilju na planini Rtanj

  Dragi posetioci, Imamo veliko zadovoljstvo da vam predstavimo izveštaj o nedavnoj manifestaciji koja je oduševila sve prisutne - Adonisova Škola o lekovitom bilju na planini Rtañ. Ova jedinstvena manifestacija…