Poseban status planine Rtanj

23.06.2019. 13:15 | M |

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger 0 komentara
rtanj


Planina Rtanj koja se nalazi u istočnoj Srbiji, jednim delom na teritoriji opštine Sokobanja i drugim delom na teritoriji opštine Boljevac, dobila je status zaštićenog područja i specijalnog rezervata prirode. Planina Rtanj poznata je širom Srbije i sveta po svom piramidalnom obliku i po mnogim misterijama koje se vezuju za ovu mističnu planinu.

Rtanj je ovaj zasluženi status dobio zahvaljujući Zavodu za zaštitu prirode Srbije koji je godinama istraživao prirodne vrednosti ove prelepe planine.

Zbog prirodnog bogatstva koje Rtanj ima, godinama unazad na ovoj planini se mogu sresti naučnici iz Srbije i inostranstva, zaljubljenici u prirodu, brojni berači lekovitog bilja, posebno Rtanjskog čaja po kojem je ova planina poznata. Takođe na ovoj planini mogu se sresti i posetioci koji veruju u priče o nlo objektima koji se na ovoj planini često viđaju, zatim oni koji veruju da je Rtanj mistična piramida sa čudesnim moćima i oni koji traže skrivena blaga iz davnih vremena.

Planina Rtanj ima specifičan igled sa kupastim vrhom Šiljak i vrlo strme padine sa kraškim reljefom i dubokim jamama koje ovoj planini daju posebnu vrednost, kažu iz Zavoda za zaštitu prirode. Postojalo je mnogo razloga da Rtanj dobije zaštićen  status , jedan od njih je i taj što se na Rtnju mogu naći strogo zaštićene vrste kao što su rtanjska metvica, srpska ramonda, smrdljivi kaćunak, kohova lincura, božur....

Biolog Zavoda za zaštitu prirode, Danko Jović rukovodilac je u ovom projektu. Jović kaže da je Rtanj specifična planina koja ima piramidalni oblik i dodaje da su za ovu planiinu vezane mnoge misteriozne priče koje su zanimljive za slučanje ali prava važnost zaštite Rtnja je zbog njegove prirode.

Rtanj se nalazi u jugozapadnom delu Karpatsko-balkanskog planinskog sistema i na njemu je krečnjačka podloga koja je pogodna za razvoj specifične flore koja je karakteristična za taj deo Srbije. Na Rtnju se mogu naći zaštićene vrste biljaka u velikom broju. Jedna vrsta mačije trave- Nepeta rtanjensis raste samo na Rtnju i veoma je retka. Pored velikog broja biljnih vrsta na Rtnju je prisutan i veliki broj raznih vrsta ptica, evindetirano je 89. Na Rtnju je izbrojano i 20 vrsta slepih mičeva, takođe se na ovoj planini mogu naći i  vrste riba kao što su potočna mrena, potočna pastrmka, krkuša, rečni rakovi.....

Jović dodaje da je za ovaj projekat, istraživanje Rtnja počelo još 2003. godine. Pisanje studije o ovoj planini trajalo je godinu i po, dok je istraživanje Rtnja trajalo 4 godine. Zbog izmena u zakonu i nekih procedura moralo je da se čeka do prošle godine da Rtanj uđe u proceduru  za proglašenje prirodnog dobra a ove godine zvanično je dobio poseban status.

rtanj

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger

Foto galerija