Planina Rtanj: Piramida Srbije, misterije i divljina

01.03.2024. 08:46 | Salex | rtanj

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger 0 komentara

Istočna Srbija krije mnoštvo prirodnih dragulja, a među njima kraljuje planina Rtanj, poznata i kao "srpska piramida".

Rtanj se uzdiže iz ravnice poput trapeza, naglo prelazeći u gotovo savršenu kupu na vrhu. Ovaj jedinstveni oblik podstakao je fascinantne teorije da je planina zapravo drevna piramida. Čak i ako niste skloni verovanju u misterije, Rtanj vas očarava bogatom florom i faunom, bogatom istorijom i spektralnim pogledima.

Istražite Rtanjske visine

Najviši vrh Rtnja je Šiljak, koji se diže na 1565 metara nadmorske visine. Severna strana planine prekrivena je šumama i pašnjacima, idealnim za planinare i ljubitelje prirode. Južna strana je blaža i vodi ka Sokobanji, poznatom banjskom mestu.

Pored Šiljka, Rtanj ima preko 20 vrhova, od kojih većina nudi prekrasne panorame.

Putopis kroz istoriju i legende

Istorija Rtnja isprepletena je sa porodicom Minh, vlasnicima rudnika uglja na planini u prošlosti. U čast preminulog supruga, Greta Minh je 1936. godine na vrhu Šiljka podigla crkvu-kapelu. Na žalost, kapela je srušena 1992. godine, ali njena fascinantna priča i dalje živi.

Rtanj je obavijen legendama i misterijama. Mnoge govore o vanzemaljcima, zvezdanim kapijama i vremenskim kapsulama skrivenim u planini. Verovat ili ne, one doprinose čarobnom velu Rtnja.

Rtanj - dom prirode

Planina je proglašena Specijalnim rezervatom prirode zbog bogatstva biljnog i životinjskog sveta. Flora obuhvata endemične vrste kao što je čuveni Rtanjski čaj, poznat po svojim lekovitim svojstvima.

Životinjski svet je takođe impresivan. Možete sreti razne vrste sisara, gmizavaca, vodozemaca i ptica, uključujući surog orla, šarenog daždevnjaka i alpskog mrmota.

Šta videti i doživeti na Rtnju?

Osim planinarenja, Rtanj nudi mnoštvo aktivnosti za avanturiste i ljubitelje prirode. Možete istražiti pećinu Ledenicu, prošetati se uređenim stazama ili uživati u vožnji biciklom.

U okolini Rtnja se nalaze i zanimljiva kulturna i istorijska sela kao što su Boljevac i Sokobanja. Sokobanja je poznata po svojim lečilištima i termalnim izvorima, a Boljevac vas može očarati manastirima i црквама (crkvama).

Otkrijte Rtanj i doživite neponovljivo iskustvo!

Sa svojim jedinstvenim oblikom, bogatom istorijom, misterijama i prelepom prirodom, planina Rtanj predstavlja idealno odredište za sve ljubitelje avanture i netaknute prirode.

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger

Video

Foto galerija

Predlažemo da pogledate

 • 23.05.2024. Salex

  Najava Pyramid Festivala 2024 u podnožju Rtnja

  Pripremite se za nezaboravno iskustvo na Pyramid Festivalu 2024, jedinstvenom događaju koji će se održati od 6. do 11. avgusta podno čarobne planine Rtanj u Srbiji. Ovaj festival, poznat po svojoj transformativnoj atmosferi, privlači…

 • mount of artan
  23.05.2024. Salex

  Najava Festivala "Mount of Artan 2024" – Doživite

  Dragi ljubitelji muzike i prirode, sa velikim uzbuđenjem najavljujemo jedan od najposebnijih muzičkih događaja godine - "Mount of Artan XXII: Ascendoom" koji će se održati 5. i 6. jula 2024. godine na svetoj planini Rtanj! Ovaj…

 • pyramid festival
  17.03.2024. Salex

  Najava za Pyramid festival 2024. godine

  Festival održavanje: 5. - 11. avgust 2024. godine Lokacija: selo Ilino, planina Rtanj Sajt festivala: https://pyramidfestival.com/ O festivalu Dobrodošli u mistično srce istočne Evrope, gde se drevne legende isprepliću sa neobičnim.…

 • 11.03.2024. Salex

  Rtanj: Prelepa Planina sa Mističnim Pogledom

  Rtanj, "simetričan i veličanstveno izolovan" kako ga je opisao slavni geograf Jovan Cvijić, uz Suvu planinu predstavlja poslednje izdanke Karpatsko-balkanskih planina u Srbiji. Oštra krečnjačka masa Rtnja deli dve različite…