Otkrijte čuda Sokobanje: Mesta koja ne smete propustiti

08.10.2023. 21:23 | Salex |

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger 0 komentara

Sokobanja - dragulj prirode i istorije! Postoje destinacije koje vas osvoje na prvi pogled, a Sokobanja je definitivno jedna od njih. Iz ličnog iskustva, odlučili smo vam predstaviti neka od najneodoljivijih mesta koja ovde trebate posetiti.

Sokobanja se smestila na visini od oko 400 metara nadmorske visine i postala je omiljena turistička destinacija u Srbiji. Ovo mesto ima bogatu istoriju, spominje se još u XVII veku, a banjski turizam je zaživeo pod okriljem vladavine Miloša Obrenovića 1837. godine. I danas možete videti Milošev konak, sada pretvoren u kafanu, gde je ovaj vladar provodio vreme tokom svojih poseta Sokobanji.

Šetalište u Sokobanji je srce ovog grada. Ovde se odvija kulturni život i sva gradska dešavanja. Uz šetalište se prostire i Gradski park, očaravajuće uređen sa raznobojnim cvećem, idealno za beg od letnjih vrućina.

U samom centru Sokobanje, preko puta Miloševog konaka, nalazi se tursko kupatilo ili hamam, koje datira iz XV veka. Ovo mesto ima bogatu istoriju i muzejsku vrednost, s obzirom na to da ga je obnovio Miloš Obrenović. U blizini ćete takođe pronaći crkvu Preobraženja Gospodnjeg, podignutu 1835. godine.

Nakon šetnje mermernim šetalištem i Gradskim parkom, svakako svratite u kafanu Zelengora pored šetališta i uživajte u domaćim specijalitetima i rakiji.

Ali Sokobanja nije samo centar grada i šetalište. Ovo je mesto gde priroda i duša dolaze u savršeni sklad. Jedan od najpoznatijih vodopada u Srbiji, Ripaljka, nalazi se na planini Ozren, nedaleko od Sokobanje. Da biste stigli do njega, pešačenjem vam je potrebno oko sat vremena od centra grada, ili samo 10 minuta vožnje autom. Voda na vodopadu je najlepša krajem zime ili početkom proleća.

Vodopad Ripaljka je visok oko 14 metara i predstavlja simbol Sokobanje. Osim divnog prirodnog ambijenta, tu je i izletište Grudno, koje nudi idealnu oazu za opuštanje. Ovde možete naći jezero i dva izvora pitke hladne vode. Za ljubitelje aktivnosti na otvorenom, Sokobanja nudi mnogo opcija, uključujući i očaravajuće vidikovce.

Izletište Očno je drugo mesto koje ne smete zaobići. Ovde se nalazi tajanstvena stena poznata kao "Kamen ljubavi", koja privlači pažnju turista iz celog sveta. Prema lokalnom verovanju, Hajduk Veljko i Čučuk Stana su svoju ljubav krunisali tako što su preskočili ovu stenu. Mnogi parovi dolaze ovde da obiđu krugove oko stene i penju se na istu.

Leti, Sokobanja postaje raj za sve ljubitelje vodenih avantura zahvaljujući akva parku "Podina". Iako može biti gužva, ovo je idealno mesto za osveženje. Nakon što se zasitite zabave u akva parku, isprobajte hladnu i lekovitu reku Moravicu. Ova reka je najhladnija koju ćete ikada iskusiti, ali i najprijatnija tokom vrelih letnjih dana. Župan plaža je omiljeno mesto za kupanje, iako je voda izuzetno hladna, nakon plivanja noge će vam se osećati revitalizovano.

Jezero u blizini Sokobanje takođe nudi posebno iskustvo. Legenda kaže da se Župan i Lepterija bacili sa stene Vidikovac u Moravicu kako bi bili zajedno zauvek. Ovde možete osetiti duh njihove ljubavi i uživati u prirodnoj lepoti.

Sokobanja ima još mnogo toga da ponudi, uključujući i izletište Sesalac sa svojom pećinom i jezerom, vidikovac Popovica sa zadivljujućim pogledom na Sokobanju i Sokograd, te Vrmdžansko jezero sa svojim vodenicama i prirodnim lepotama.

Ovo je samo deo čuda Sokobanje, pa slobodno podelite sa nama vaše omiljene destinacije u komentarima. Ostanite uz nas jer ćemo vam uskoro predstaviti još jedno čarobno mesto u blizini Sokobanje. U međuvremenu, pogledajte naše video zapise o ovom bajkovitom mestu!

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger

Video