Obilazak planine Ozren

28.06.2018. 02:45 | Marko Lukić | ozren, planinarenje, manastir

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger 0 komentara
Manastir Sveti Ranđel

 

Da biste obišli planinu Ozren i videli je malo bolje od prosečnog turiste, to je moguće ostvariti na dva (2) načina.

Krenete iz Sokobanje i pratite asfaltni put za bolnice na Ozrenu, očnu i grudnu. Kada prođete Restoran“ X“, nailazite na uzbrdicu posle koje se put račva na dva dela. Pravo se ide za grudnu, a levo na gore za očnu bolnicu.

Prvo ćemo krenuti putem za bolnicu grudno. Idući pravo od raskrsnice asfaltni put vas dovodi direktno do bolnice. Prođete kapiju i pratite put koji se penje ka bolnici. Ispred same bolnice skrećete desno , to je i jedini put , gde prestaje asfalt i krećete se šumarskim putem, koji je prilično dobar jer se koristi često,  a proširen je i sređuje se zbog obnove manstira Sveti Ranđel. Upočetku je uspon balgo zahtevan.

Odmarajte po potrebi, prolazite preko livada i pašnjaka i jasno vidite suprotnu stranu planine i Očnu bolnicu. Prolazite pored brda Koviljača na kome je bio Tatomirov grad i antene mobilne telefonije koja je jasno vidljiva. Nailazite na kraći ravni deo gde možete da slikate prirodu, a i jasno vidite Jovanov kamen, koji je ustvari stena do koje ćete doći. Put zatim kreće kroz šumu gde se penje u serpentinu prema Svetom Randjelu. Iako ima sporednih staza i puteva , ne skrećite osim ako ne idete sa nekim ko dobro zna teren. Uskoro nailazite na manastir Sveti Randjel  i odvajate se od glavnog puta desno. Ne brinite jer ćete prolsakom kroz manastir ponovo izaći na glavni put. Od bolnice grudno do manstira Sveti Randjel  treba vam od 20min. do 40 min. , što zavisi od doba godine, kondicije, društva itd.

Manastir Sveti Randjel  je idealno mesto za odmor. U dvorištu manastira, na prostranoj  livadi, nalaze se klupe i stolovi na kojima se može odmoriti. Hladna manastirska voda sa česme,  koja teče tokom cele godine,  je idealna da se odmorite , popijete vodu i dopunite zalihe vode. Priroda je ovde prelepa i ljudi često dolaze da odmaraju. 

Od crkve manastira staza koja je jasno vidljiva ide ka česmi, a od česme nastavlja pravo i izlazi na glavni put sa koga ste se odvojili. Put vas dalje vodi kroz bukovu šumu i ide prema Jovanovom kamenu. Prvi deo puta je manje više bez uspona a drugi sa blagim usponom. Možete da stanete i da slikate jer se sa više  mesta otvara pogled na sokobanjsku kotlinu. Za nekih 15 minuta stižete na Jovanov kamen (postoji tabla sa nadpisom).

košavsko

Vidikovac je prelep i vidite jasno planinu  Ozren, deo Device, sokobanjsku kotlinu, Rtanj i sva sela u zapadnom delu Sokobanje. Na Jovanovom kamenu  izlaziite na put koji dolazi sa severne strane iz sela Resnik. Put je jasan i širok , nastavljate da ga pratite ka izvori “Svinjci“. Put je sa blagim usponima i prelepim predelima. Upočetku ćete videti sa desne strane nekoliko pojata koje pripadaju Resničanima.

Duž celog puta,  koji ovde opisujemo,  imate divlje voće koje možete da berete kao i raznovrsne biljke za poznavaoce biljaka. Dalje nailazite na Jermenske livade, prostor je otvoren , prepun pašnjaka i lavada koje su uvek impresivne bez obzira koliko puta da ih vidite.S desne strane se uzdižu strme stene nekih 100m a ispod njih sa suprotne strane je put Resnik-Crna Trava. Napomenućemo  da preko stena postoji put koji vodi u Crnu Travu, ali ovo je već za planinarske grupe sa vodičem, i fizički spremne ljude. Put kojim idete vas direktno vodi do izvora“ Svinjci“ , stanite i predahnite, tu ima klupa i vikendica- pojata  koje koriste meštani za odmor. Oko izvora ima trešanja ali i drugog voća.

Pogled celim ovim putem je prelep,  gleda na severni i zapadni deo sokobanjske kotline i Rtanj. Zbog akustičnosti noću se čuje muzika iz centra grada. Tokom puta moguće je da vidite srne ili poleglu travu  gde su odmarale. Put vuče ulevo samo ga pratite i počinje blago  da se penje jer prelazite deo Ozrena koji se zove Troroga. Nailazite na šumsku raskrsnicu puteva . Jedan put ide levo na dole , drugi desno na gore .  Vi  idete pravo pratite glavni put. Ovo je šumovit predeo, vrlo lep i takođe uz put ima divljeg voća u izobilju. Put se dalje  račva na dva dela,  ali ne brinite u pitanju je samo malo veći grm i ponovo je put jedinstven. Nailazite na još jedno skretanje gde vi idete pravo , a put levo izlazi na Vlasinu koja je spomenuta u tekstu na ovom sajtu.

svinjci

Ovo je šumski put, do  Vlasine se lako dolazi asfaltnim putem. Pošto nastavite pravo put počinje da se spušta nizbrdo. Šuma je gusta i raznolika. Kada se prostor ponovo otvori , vi ste na mestu Košavske pojate,  idete levo pratite glavni put, spuštate se nizbrdo, a sa leve strane ćete videti pojate.  Put vas pravo vodi do izletišta i izvora Kalinovica. Tu imate stolove , klupe , mesta za roštiljanje i pitku vodu koju možete da pijete. Odmorite ovde.

Od Kalinovice šumski put,  jedan jedini, vas vodi do asfaltnog puta i raskrsnice gde vi idete desnim , lošijim putem, prema Grudnoj bolnici a levo će biti opisan put u narednom tekstu. Celim putem idete nizbrdo i videćete i Grudnu bolnicu  ispod vas,  ali i Jovanov kamen i  Jermenske livade u daljine. Pored puta su pašnjaci, a u jednom delu divlje naselje nastalo zadnijh 20 –tak godina. Spuštate se na Grudnu bolnicu  napravili  ste krug od nekih 17 km. Ako ste gladni možete da jedete u Restoranu "Relax" na Grudnom pored malog jezera.

grudno

Asfaltnim putem, kojim ste i došli, spustite se u Sokobanju. Za ovakav obilazak Ozrena vam treba bar 4 do 6 sati u zavisnosti od zadržavanja i kondicije.

Napomena: prilikom bilo kog obilaska planine, bez obzira na doba godine i vašu fizičku spremnost i iskustvo obratite pažnju na sledeće:

 1. Obavezno nosite sa sobom vodu i hranu (makar čokoladu)
 2. Obavezno nosite mobilni telefon ili radio stanicu
 3. Obavestite nekoga o svojim namerama gde idete
 4. Idite sa nekim ko poznaje teren
 5. Imajte na umu da u planini sve izgleda blizu, a potrebno je mnogo više vremena da se stigne,  tako da ako procenite da vam do negde treba 10 min. to pomnožite sa 3, a vrlo često i sa 5, tako da će vam trebati pola sata do pedeset minuta.
 6.  U tekstu su opisani samo glavnu putevu koji su široki i jaki, sve staze i putiće je skoro nemoguće opisati bez obimnijeg teksta koji bi bio kao mala knjižica.

 

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger

Foto galerija

Predlažemo da pogledate

 • TREKING LIGA SRBIJE 4. kolo Sokobanja 2018
  01.07.2018. PK Ozren

  4. kolo treking lige – Sokobanja

  U subotu 30. juna ove godine, održano je 4. kolo treking lige – Sokobanja, koje je organizovao PK Ozren – Sokobanja. Održano je na teritoriji planine Ozren i Device a od zaštićenih područja Sokograd-Lepterije , Ripaljke i…

 • 30.06.2018. PK Ozren

  Održani Dani planinara Srbije

  “ Dane planinara Srbije “ su ove godine organizovali PSK “Brđanka“ iz Aleksinca i PK “Ozren“ iz Sokobanje i ugostili više od 600 planinara iz Srbije i inostranstva. Ovaj događaj, koji je organizovan…

 • 08.10.2023. Salex

  Očaravajuća Planina Ozren: Prirodna Lepota i Kulturno Nasleđe

  Planina Ozren – Prirodni Biser Jugoistočne Srbije Planina Ozren, smeštena u jugoistočnom delu Srbije, blizu Sokobanje, predstavlja pravu oazu prirodne lepote i kulturnog nasleđa. Ova izuzetno šumovita planina, poznata po…

 • vrmdža
  12.06.2023. Salex

  Izvanredna planinarska avantura u slikovitom okruženju Vrmdže

  Dok je prošle subote sunce polako izranjalo iznad horizonta, Sokobanja je bila domaćin jedinstvenog događaja - devete tradicionalne planinarske akcije posete "sokobanjskom San Marinu". Organizovana od strane lokalne…