Ministarstvo kulture najviše sredstava na konkursu Gradovi u fokusu dodelilo opštini Soko Banja

03.04.2019. 15:03 | M |

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger 0 komentara
Foto: Ministarstvo kulture i informisanja

 

 

 

"Gradovi u fokusu 2019" konkurs koji organizuje Ministarstvo kulture za dodelu sredstava, Sokobanji je za projekat "Kulturno srce Srbije" dodeljeno najviše sredstava - 17 miliona dinara.

Vladan Vukosavljević ministar kulture i informisanja rekao je na konfernciji za novinare da je ovo četvrti po redu konkurs za dodelu sredstava i da se ove godine na njemu prijavilo 11 opština sa 58 projekata i dodeljeno je 133 miliona dinara za realizaciju projekata.

Posle Sokobanje, najviše sredstava dobio je grad Čačak u iznosu od 16 milona dinara za projekat " Čačak na sceni", zatim opština Svilajnac koja je dobila 15,5 miliona dinara za projekat "SVILArt".

Ministar Vukosavljević dodao je i to da je ove godine manji broj lokalnih samouprava dobilo nešto veće iznose u odnosu na prethodne godine,  jer iskustva iz prethodinih godina pokazuju da manji iznosi ne doprinose u punoj meri jačanju kulturnih kapaciteta.

Ministar Vukosavljević je procenio da lokalne samouprave ne koriste u potpunosti potencijale Ministarstva kulture.Veoma je bitno da vidimo da i dalje postoje lokalne samouprave koje se ne prijavljuju na ove projekte, kao i da ima lokalnih samouprava koje šalju nedovoljno kvalitetne projekte .

Ministar Vukosavljević rekao je i da je princip decentralizacije veoma bitan i da ne sme da se dozvoli da se veći deo kulturnog života odvija u glavnom gradu.

Sledeći konkurs biće raspisan u januaru 2020. godine.

Pored Sokobanje, Čačka i Svilajnca sredstva za projekte u oblasti kulture  dobile su i  opštine Vršac, Doljevac, Loznica, Aranđelovac, Despotovac, Jagodina i Bački petrovac.

 

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger