Meteoriti nad Sokobanjom

28.10.2022. 09:57 | SGD | meteor, meteorit, pojava

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger 0 komentara

Iz gustog oblaka koji se pojavio na nebu izletela su tri meteora. Seljani su se uplašili, a Sokobanja se proslavila. Neki su pomislili da ih Turci napadaju, dok su drugi verovali da je uspavani vulkan eruptirao.

meteor sokobanja


Fascinantna je istorija prvog zabeleženog meteora koji je sleteo u Srbiju. Radnja je smeštena u 1877. godini, kada se krajem septembra nekoliko vatrenih svemirskih stena obrušilo na naselja oko Sokobanje. Seljani su kamenje u džaku isporučili Radivoju Milojkoviću, ministru unutrašnjih poslova Kneževine Srbije, ali je on odbio da ih pogleda i umesto toga ga je prosledio Srednjoj školi na pregled.

U ovom trenutku na scenu dolaze Josif Pančić i njegovi saradnici Simon Lozanić i Ljuba Klerić. Zajedno putuju na lokaciju u Sokobanju, gde su ih meštani obližnjih sela informisali uz mnoštvo svedočenja i izjavili da se „pucnjava“ čula posle tri ogromne eksplozije.

U vreme pada meteorita, meštani sela nisu bili svesni njegovog značaja. Neki su verovali da ih Turci napadaju, dok su drugi verovali da je uspavani vulkan eruptirao. Samo najhrabriji su iz daljine posmatrali rupe u zemlji; oni koji su se zatekli u blizini kamenja nisu smeli da priđu. Oni iskusniji su verovali da to tamno kamenje ne predstavlja dobro, a nekolicina je tvrdila da su njihove životinje od straha bežale na sve strane. S druge strane, „srdačna baba sa Device“ izjavila je da je „vruće kamenje odlično za srpski narod“ u komentaru koji je zabeležio Pančić.

meteorit   meteorit sokobanja

Najveći meteorit, težak 38 kilograma, pao je 4-5 kilometara severno od Sokobanje u polje Đoke Živkovića, ispod šume Radine. Pošto je Đoka tri puta preorao područje, Pančić i njegove kolege nisu mogli da izmere dubinu i širinu kratera.

Meteoriti su preneti u Beograd, teški ukupno 49 kilograma, a Josif Pančić je pripremio analizu na 30 stranica koja je objavljena u Glasniku srpskog učenog društva 1880. godine pod naslovom "Soko-banja, prvi meteorit u Srbiji".

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger

Video

Predlažemo da pogledate

  • 11.12.2010. Branislav Krivokapić, Blic

    Sokobanjski meteorit

    Blizu Aleksinačke Banje čula se žestoka pucnjava. Neki naðahu da su Turci, drugi da je vulkanska sila zemlju provalila, a mnogi se setiše vreloga kamenja za koje naš narod iz predanja zna da po kadšto s neba na zemlju…