Lokalno stanovništvo ustalo protiv projekta vetroparka "Čestobrodica"

27.03.2024. 10:13 | Salex | čestobrodica, vetropark, ustanak

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger 0 komentara

U proteklom vikendu, Sokobanja je bila poprište važnog sastanka koji je okupio brojne meštane iz različitih delova sokobanjske opštine, zajedno sa gradskim odbornicima, predstavnicima Ekološkog društva Sokobanja i JP Srbijašume. Glavna tema bila je predstojeći projekat vetroparka "Čestobrodica" i zabrinutost oko potencijalne seče šuma koja bi mogla ozbiljno ugroziti ekološku ravnotežu područja.

Na sastanku održanom u Domu Kulture MZ Rujevica, oko šezdeset meštana iz više sokobanjskih sela, uključujući Rujevicu, Vrbovac, Jošanicu, Mužinac, Vrmdžu, Žučkovac i Šarbanovac, izrazilo je duboku zabrinutost zbog nedostatka informacija i transparentnosti oko planiranih aktivnosti. Činjenica da su mnogi prisutni bili neobavešteni o projektu vetroparka "Čestobrodica" i odlukama vezanim za njegovu izgradnju, kao i nedostatak dokumentacije koja bi bila dostupna javnosti, izazvali su opravdanu sumnju u motivaciju i legitimnost projekta.

Odluka da se zaustavi seča šuma na području na kojem su predviđeni projekti, izazvala je široku podršku među prisutnima, uključujući gradsko veće i predstavnike JP Srbijašume. Svi su se složili da je očuvanje dosadašnjeg načina života i prirodnog okruženja prioritet, te da se lokalno stanovništvo mora aktivno uključiti u donošenje odluka koje ih direktno pogađaju.

U skladu sa zaključcima sastanka, planira se preduzimanje pravnih koraka radi zaustavljanja projekata koji uključuju seču šuma, formiranje radne grupe koja će se baviti ovom problematikom, kao i intenzivna javna kampanja kako bi se podigla svest o važnosti očuvanja ekosistema i lokalne zajednice.

Napomena je upućena vlastima da ignorisanje volje građana može rezultirati ozbiljnim političkim posledicama, uključujući eventualne vanredne lokalne izbore. Ovo je jasan signal da lokalno stanovništvo Sokobanje neće stati mirno dok se ne obezbedi zaštita njihovih šuma i ekološke budućnosti.

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger

Predlažemo da pogledate