Istok Sokobanje: Vaša Avantura u Planinskom Raju

08.10.2023. 21:35 | Salex |

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger 0 komentara

Planirate posetu Sokobanji, ali želite da otkrijete kako da ispunite svaki trenutak svog boravka? Nastavite da čitate... Sokobanja se odlikuje čistim vazduhom, bogatim negativnim jonima, i okružena je impozantnim planinama (Ozren u Balkanima, Rtanj u Karpatima, Bukovik u Dinarama) sa vetrovima koji igraju ključnu ulogu u kvalitetu vazduha.

Šta obići?

Sokograd - Staro utvrđenje koje nosi više od šest vekova istorije i po kojem je grad dobio ime. Deluje neverovatno monumentalno. Jedan od mojih stranih prijatelja čak ga je uporedio sa zamkom iz Gospodara Prstenova na osnovu slika koje je video. Centralno mesto u Sokobanji je Mermerno šetalište, dok gradski park pruža komad prirode uz reku Moravicu. Amam je jedino tursko kupatilo u Srbiji koje je i dalje u funkciji, a temperatura vode u njemu je izuzetno prijatna, pa vam preporučujem da se prepustite ovom doživljaju barem 20 minuta. To je nezaobilazna destinacija. Na samo dvadesetak kilometara od centra banje, nalazi se Sesalačka pećina, čiji je ulaz dobro označen i besplatan. Osim toga što je fascinantna zbog svog podzemnog sveta, poznata je i po jatima slepih miševa koji tu žive. Prvih 200 metara pećine je osvetljeno i stvoreno je prostor za piknik, što je zaista jedinstvena prilika. U ovom regionu se takođe možete diviti nekoliko prelepih vodopada, a najpoznatiji među njima je Ripaljka. Tokom mog boravka, ovo mesto je bilo izuzetno popularno zbog svoje fotogeničnosti. Za ljubitelje planinarenja, okolina Sokobanje nudi više od 500 kilometara markiranih pešačkih staza. Ovo je prava oaza za sve zaljubljenike u ovu vrstu aktivnosti, a postoji i mapa staza za one koji žele dodatne informacije.

Kako provesti letnji odmor u Sokobanji?

Sokobanja je jedno od retkih mesta u Srbiji koja su me osvojila i kojima se definitivno vraćam u budućnosti. Pitate se zašto? Jednostavno, osećam da sam se savršeno uklopio sa ovim mestom, prirodom i ljudima... Takođe, Sokobanja i okolina nude toliko raznovrsnih aktivnosti da vam sigurno neće biti dosadno. Kao zaljubljenik u aktivni odmor, ovo je za mene raj.

Sokobanja ima preko 500 kilometara markiranih pešačkih staza, što bi mnoge regije u Srbiji mogle da pozavide. Šetnje u prirodi donose brojne koristi za zdravlje, pa je ovo odličan način da se iskoristi letnji odmor. Ovog puta sam se upustio u pešačenje do vrha Rtnja, poznatog kao Šiljak. Za više detalja o mom usponu, možete pogledati moj prethodni post.

Ako želite trenutnu osvežavajuću pauzu i opuštanje, možete se okupati. Sokobanja nudi više opcija - bazeni, reke i jezera, pa možete odabrati ono što vam najviše odgovara. Reka Moravica protiče kroz sam centar Sokobanje i nudi nekoliko plaža. Najpoznatija među njima, Župan, ima plitku vodu, što ga čini idealnim izborom za porodice sa malom decom. Ostale plaže nude dublje vode (do 3 metra), privlačeći starije plivače. Imajte na umu da je voda obično prilično hladna i retko dostiže 20 stepeni Celzijusa. Bovansko jezero je udaljeno nekoliko kilometara od Sokobanje, prema Aleksincu, i nudi različite aktivnosti, uključujući ribolov, veslanje i jedrenje. Na jezeru se nalazi nekoliko uređenih plaža, ali ako tražite najbolje, posetite @aquaparksokobanja. Tamo ćete pronaći kompleks odlično održavanih bazena za sve uzraste po pristojnim cenama. Moja preporuka je da ih posetite kada nema velike gužve.

Uspon na Rtanj

Rtanj je u poslednjim godinama postao jedna od najpopularnijih planina u Srbiji. Ovo je delimično zbog neobičnih priča koje okružuju planinu, čestih poseta najboljeg srpskog tenisera, ali i porasta interesovanja za planinarenje u zemlji. Za sada nećemo ulaziti u misterije vezane za Rtanj ili razmatrati istinitost tih priča. Ono što je sigurno jeste da su na Rtanj-u otkrivene određene zone pojačane elektromagnetne aktivnosti, kao i fosili školjki u stenama, što ukazuje na to da je ova planina nekada bila pod vodom. Lično sam iskusio efekte elektromagnetnog polja (telefon mi je iznenada isključen i imao sam poteškoća sa snimanjem videa).

Postoji nekoliko staza koje vode do vrha Šiljak, koji je simbol ove planine. Ovog puta sam izabrao južnu stazu koja dolazi iz pravca Sokobanje. Ova staza je dobro označena i smatra se najlakšom stazom na Rtanj-u. Počinje kod restorana @tomiceva_koliba, do kojeg možete stići automobilom. Staza je dugačka 6 kilometara, počinje na 788 metara nadmorske visine, a završava na vrhu Šiljak, koji se nalazi na 1562 metara nadmorske visine. Za iskusne planinare, staza nije previše zahtevna, a uspon traje od 2 do 2 sata i 30 minuta. Primetio sam čak i porodice sa malom decom na ovoj stazi. Sa vrha Šiljka pruža se predivan pogled na Avalu i Avalski toranj, kao i na kopove Bora i Kopaonik.

Međutim, čak i na pitomoj južnoj stazi Rtnja, morate biti oprezni! Ovo je visoka planina i vremenske promene su česte. U roku od sat vremena možete iskusiti nekoliko različitih godišnjih doba, što sam lično osetio. Ako planirate uspon tokom letnjih meseci, preporučujem da krenete najkasnije do 6:00 ujutro kako biste izbegli najjače sunce i vrelinu. Takođe, bilo bi pametno da se obratite lokalnom planinarskom društvu za korisne informacije, a kontakt možete pronaći na njihovom sajtu. Ne zaboravite da ponesete odgovarajuću planinarsku obuću, najmanje 1,5 litara vode po osobi, odeću prilagođenu sezoni i kremu sa visokim zaštitnim faktorom.

Hrana

Kada posetite Sokobanju, možete očekivati izuzetnu ponudu hrane. Restorani ovde znaju kako da vas oduševe. Ovog puta sam ručao u restoranu @tomiceva_koliba i Etno Bašti Kalinovica, gde sam uživao u domaćim specijalitetima. Međutim, ne zaboravite da posetite Restoran Zelengora, za koji se govori da je najbolji u gradu. Mogu sa sigurnošću reći da vredi posete.

Sokobanja je ne samo mesto za odmor, već i pravo otkriće za sve avanturiste i ljubitelje prirode. Ne propustite priliku da istražite ovu divnu destinaciju i stvorite uspomene koje će vas pratiti dugo vremena.

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger