(FOTO) ISTORIJA SOKOBANJE: Živopisna i šarenolika, baš kao i danas

21.07.2020. 08:46 | Stefan Sofronijević |

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger 0 komentara

Kao što znamo, Sokobanja je zeleno srce Srbije. Poznata po svojim prirodnim bogatstvima, lepotama, a i po turizmu. Ali, kako je Sokobanja zapravo nastala? I kakvu je ulogu odigrala u istoriji?

Bilo je to veoma davno i rađanje Sokobanje vezuje se još za doba Neolita, koje datira hiljadama godina pre naše ere. Naime, 1968. godine Arheološki institut Srpske akademije nauka otkrio je praistorijske predmete nedaleko od današnje Sokobanje. Zapravo, većinski deo arheoloških iskopina pronađen je u Sokogradu, udaljenom svega nekoliko kilometara od Sokobanje. A nedugo potom, s početka naše ere, pronađeni su i ostaci rimskih grobnica.

U 14. veku, pak, događa se preokret koji je obeležio dolazak Turaka i okupaciju Sokobanje. Pa ipak, kako je vreme odmicalo, a zahvaljujući Knjazu Milošu Obrenoviću, 1833. godine naše zeleno srce Srbije je oslobođeno. Sam Miloš Obrenović posebno se zaljubio u ovo mesto i znatno doprineo obnavljanju Sokobanje. Štaviše, izgradio je i sopstveni konak u samom centru. Godine 1837. su, zapravo, nastali prvi počeci organizovanog turizma.

Tako, Sokobanja postepeno nastavlja da se razvija, a sedamdesetih godina 20. veka uzdiže se na zavidan nivo sa više od 100.000 posetilaca. I upravo taj period predstavlja početak jednog prirodnog, istorijskog i kulturnog bogatstva. Početak, koji je vremenom prerastao u nešto veličanstveno. U banju kakvu poznajemo danas.

Ono što je posebno interesantno je to što je Sokobanja čak nekoliko puta menjala svoj naziv kroz istoriju. Prvi naziv joj je bio, ni manje ni više, nego jednostavno Banja. Zatim Velika banja, pa Aleksinačka banja, potom Sokol-Banja. Na kraju, 1859. godine dobija danas svima dobro poznato ime – Sokobanja. A složićemo se svi da joj je to ime, baš kao i ona, najlepše.

ripaljka

Možemo slobodno zaključiti da Sokobanja ne prestaje da nas iznenađuje svojim bogatstvima, kako istorijskim, tako i prirodnim. Oni koji su već bili, to će i potvrditi. Oni koji nisu... verovatno je idealno vreme da počnu da pakuju kofere i dožive ovaj čudotvorni mali svet svojim čulima. 

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger