Vetropark ‘Bukovički Breg’: Balansiranje Energetike i Očuvanja Prirode u Sokobanji

25.04.2024. 09:22 | Salex |

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger 0 komentara

Na obroncima planine Bukovik, gde se priroda i tradicija prepliću, razmatra se inicijativa koja bi mogla da transformiše pejzaž i život lokalne zajednice. Predlog izgradnje vetroparka “Bukovički Breg” otvara dijalog o budućnosti obnovljive energije i očuvanju prirodnih resursa u regionu.

Planina Bukovik, poznata po svojim šumama i izvorima vode, predstavlja srce četiri sela: Trubarevac, Jošanica, Rujevica i Vrbovac. Ovi pitoreskni krajevi, bogati prirodnim lepotama, mogli bi uskoro postati dom vetroparka koji bi proizvodio oko 260 megavata energije. Dok se energetska efikasnost i ekološka održivost ističu kao ključni motivi, postoji zabrinutost da bi izgradnja mogla uticati na lokalne vodne izvore i divlji život.

Lokalno stanovništvo, koje već godinama oseća manjak vode, suočava se s potencijalnim izazovima koje donosi ovaj projekat. Izgradnja vetroparka mogla bi zauzeti značajan deo atara sela, utičući na dostupnost vode i prirodne lepote poput Jošaničke banje, poznate po svojim lekovitim izvorima. Zajednica je pokrenula seriju sastanaka kako bi razmotrila uticaj projekta i istražila moguće korake za zaštitu svojih resursa.

Dok se razmatraju potencijalne prednosti vetroparka, kao što su obnovljiva energija i ekonomska dobit, neophodno je uzeti u obzir i glasove lokalnih aktivista i ekoloških udruženja. Oni ističu važnost očuvanja prirodnog okruženja i potrebu za transparentnošću u procesu donošenja odluka.

Sokobanja, kao zelena oaza mira i zdravlja, stoji pred prilikom da postane primer harmonije između prirode i tehnološkog napretka. Kako se javnost sve više uključuje u diskusiju, postaje jasno da je ključ uspeha u zajedničkom radu na pronalaženju rešenja koja će zadovoljiti i ekološke i energetske potrebe regiona.

Dok se vetropark “Bukovički Breg” razmatra kao potencijalni projekat, važno je da se glasovi svih zainteresovanih strana čuju i uzmu u obzir. Održivi razvoj zahteva pažljivo vaganje između potreba za čistom energijom i očuvanjem prirodnih bogatstava koje Sokobanja ponosno čuva. Budućnost je u rukama zajednice koja teži ka očuvanju svoje prirodne baštine dok istražuje puteve ka obnovljivoj energiji.

Meštani nekoliko sokobanjskih mesnih zajednica, petoro gradskih odbornika Sokobanje, predstavnici Ekološkog društva Sokobanja i JP Srbijašume, zabrinuti zbog moguće ekološke katastrofe zbog izgradnje vetroparka “Čestobrodica”, održali su sastanak na kojem je donesena odluka da se zahteva momentalno zaustavljanje svih projekata kojima se provodi seča šuma. Tokom sastanka, zaključeno je da niko od prisutnih nije bio obavešten o sprovođenju navedenih projekata i da niko nije imao uvid u dokumentaciju studije izvodljivosti projekata ili elaborata o proceni uticaja na životnu sredinu. Svi prisutni su se izjasnili da su protiv izgradnje i sprovođenja bilo kojih projekata koji dovode do ugrožavanja dosadašnjih načina života, te da se zvanično zahteva zaustavljanje svih projekata u kojima se sprovodi bilo kakva seča šuma. U skladu sa donesenim zahtevom, biće preduzeti svi potrebni pravni koraci, formirana radna grupa koja će se baviti istim, i javnost će biti obaveštena o neslaganju meštana pomenutih sela na donošenje odluke o izradi Plana detaljne regulacije za izgradnju vetroparka “Čestobrodica”.

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger