Sokobanja: Vaša nova destinacija za odmor u prirodi

05.06.2023. 20:51 | Salex | sokobanja

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger 0 komentara
sokobanja iz vazduha

Sokobanja, smeštena u centralnom delu Istočne Srbije, na nadmorskoj visini od 400 m, okružena vencem srednjevisokih planina, predstavlja savršeno mesto za odmor u prirodi. Kroz Sokobanju protiče reka Moravica, koja na zapadu kotline gradi Bovansku klisuru. Od Beograda je udaljena 230 km, od Novog Sada 320 km, a od Niša i niškog aerodroma 60 km.

Klima je jedan od najznačajnijih elemenata turističke valorizacije Sokobanje. Osnovne klimatske karakteristike ovog područja su hladne i oštre zime, topla i sunčana leta, i jeseni koje su toplije od proleća. Gotovo da tokom godine uopšte nema maglovitih dana. Vazdušni pritisak je stabilan i bez naglih promena. Specifične klimatske karakteristike kotline uslovljene su postojanjem planinskih masiva, koji ograđuju sokobanjsku kotlinu.

Sokobanjska lovišta, kojima gazduje LU "Soko" i JP "Srbija šume", bogata su sitnom i krupnom divljači. Strastveni lovci mogu se okušati u lovu na zeca, fazana, jarebicu, prepelicu, šumsku šljuku, divlju svinju, srnu, vuka, lisicu, šakala, divlju mačku. Obilje ribe u gornjem roku Moravice i na jezeru Bovan spada u jedno od najbogatijih srpskih jezera plemenitim vrstama ribe: som, smuđ, šaran, amur, tolstolobik, klen, grgeč, linjak i vrstama bele ribe: srebrni karaš, deverika, bodorka (žutooka), beovica. Udruženje sportskih ribolovaca "Moravica" brine o stanju ribljeg fonda u reci i jezerima.

Sokobanja je prva ekološka opština u Srbiji i ima najdužu tradiciju razvoja banjskog turizma. Pored velikog broja termomineralnih izvora Sokobanju karakteriše i specifična mikroklima, koja naročito pogoduje lečenju respiratornih oboljenja. Mineralna sokobanjska voda je čuvena u svetu. Njena lekovitost i dejstvo na organizam porede se sa vodama Bad Gaštajna u Austriji.

Poslednjih nekoliko godina u sokobanjskoj opštini intenziviran je razvoj seoskog turizma. U nekoliko sokobanjskih sela adaptirani su stari i izgrađeni novi smeštajni kapaciteti koji turistima omogućavaju potpun komfor. U sokobanjskim selima brižno se neguje tradicija, čuvaju stari zanati, pripremaju jela po starim receptima, a sve to turisti mogu da vide i ponešto nauče. Turisti takođe mogu da učestvuju u poljskim radovima i spravljanju zimnice, a neki domaćini nude i organizovani obilazak turističkih lokaliteta u okolini.

šetalište u sokobanji
šetalište u sokobanji

Sokobanja se odavno preduzimaju odgovarajuće aktivnosti i mere kako bi se očuvao ekološki kvalitet prostora, zaštitile prirodne lepote, lekovita i atraktivna svojstva banje i njene okoline. Još davne 1895. god. osnovano je Društvo za unapređenje i ulepšavanje Sokobanje, na inicijativu mitropolita srpskog gospodina Mihajla, sa osnovnim ciljem da se stvori što kvalitetniji ambijent za boravak banjskih posetilaca.

Sokobanja sa zdravom i očuvanom životnom sredinom, bez industrijskih zagađivača, i brojnim zaštićenim prirodnim i antropogenim vrednostima, sa turističko-rekreativnom, zdravstvenom i obrazovnom funkcijom, ima velike potencijale za razvoj ekološkog turizma. Što se tiče ovog vida turizma, već dugi niz godina Sokobanja je poznata kao savršena destinacija za izvođenje škola u prirodi.

Povoljni klimatski faktori, idealna nadmorska visina, čist vazduh, netaknuta priroda, brojne planine i bogatstvo hidrografskih resursa predstavljaju idealne uslove za razvoj turizma. U te svrhe izgrađeno je i više sportskih objekata. Danas u Sokobanji turistima i sportistima su na raspolaganju: fudbalski stadion "Bata Nole", kapaciteta 1.500 gledalaca, 3 igrališta za fudbal, 5 kombinovanih terena za male sportove, 4 zatvorenih bazena, 4 teniska terena, 4 teretane, streljana, kuglana, više trim i staza zdravlja u ukupnoj dužini od 20 km.

reka moravica

Posetite Sokobanju i uživajte u prirodnim lepotama koje ovo mesto pruža.

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger

Predlažemo da pogledate

 • 24.09.2023. SaleX

  Sokobanja, magična banja

  U srcu Sokobanje, između planina Ozrena i Rtnja, geotermalni izvori postaju izvor toplote za škole, bolnice i druge javne ustanove, što će se pokazati kao izvanredna investicija. Sokobanja, jedno od najlepših banjskih…

 • Sokobanja
  05.06.2023. Salex

  Sokobanja - Prirodno blago Srbije koje će vam oduzeti dah

  Predstavljamo vam skriveni dragulj Srbije, mesto koje će vas osvojiti svojom raskošnom prirodom i očaravajućim pejzažima - Sokobanju. Ušuškana u kotlini između Timočkog i Moravskog basena, ova destinacija nudi…

 • Sokobanja
  03.06.2023. Salex

  Soko Banja - Prirodni raj u srcu Srbije

  Dozvolite da vam predstavimo Sokobanju, skriveni dragulj koji se nalazi usred predivne prirode Srbije. Ovaj slikoviti kutak sveta krije netaknutu prirodu, očaravajuće pejzaže i biser reke Moravice. Ali to nije sve - Sokobanja vam nudi dva…

 • Sokobanja
  30.04.2023. Salex

  Sokobanja – biser istoka Srbije

  Sokobanja je jedno od najlepših banjskih mesta u Srbiji i nalazi se u podnožju planine Ozren, okružena bujnom prirodom i kristalnim vazduhom. Dobila je ime “Zeleno srce Srbije” jer se u njoj pružaju mogućnosti za uživanje…