Sokobanja - raj za decu i odrasle: Udahnite lekoviti vazduh

26.03.2023. 21:29 | Opanak | sokobanja

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger 0 komentara
Sokobanja

Sokobanja, najstarija banja u Srbiji, nalazi se u centralnom delu istočne Srbije, smeštena u dolini između sliva Timoka i Morave. Smeštena u jugoistočnoj Srbiji na nadmorskoj visini od 400 metara, okružena planinama Rtnj i Ozren, Sokobanja je poznata po svom lekovitom vazduhu za zdravlje disajnih puteva i dece i odraslih. Ovo mesto je poznato po svojoj jedinstvenoj prirodi koja oduzima dah. Ima svega - reke, jezera, pećine, planine, guste šume, koje garantuju izuzetan kvalitet vazduha.

Najveća prednost Sokobanje je njen vazduh, bogat kiseonikom i negativnim jonima, što opravdava titulu Zelenog srca Srbije. Tajna je u njenoj lokaciji - Sokobanja se nalazi na obroncima Ozrena (1.174 m), koji se kao velika prirodna pluća izdiže iznad nje. Ozren je najšumovitija planina u Srbiji i neprestani izvor kiseonika. Veći deo Ozrena je pod zaštitom države, a postoje dva parka izuzetnih prirodnih odlika, Ozrenske livade i Lepterija Sokograd. Najviši vodopad u jugoistočnoj Srbiji, Ripaljka (40m), Kamen ljubavi, izvor Šopur, izletišta Kalinovica i Vlasina neke su od prirodnih atrakcija koje vredi posetiti.

Pored fantastične prirode, Sokobanja je okružena planinama kao što su Devica, Bukovik, Slemen, Krstatac, Rtanj, koje nude razne aktivnosti za goste svih uzrasta. Pored brojnih dobro uređenih staza za duge i lagane šetnje u prirodi, tu je i prostor za brdski biciklizam, intenzivnije penjanje i osvajanje vrhova. Sokobanja je idealno mesto za one koji žele da otkriju tajne skrivenih predela u netaknutoj prirodi. Mistični Rtanj, pećina Ledenica, skriveni prolazi Sesalačke i Ozrenske pećine, Bogova vrata, divlji tereni Device, Banjički park, moravičke plaže samo su neke od prirodnih atrakcija Sokobanje i ponos čitavog kraja.

Koreni banjskog turizma u Sokobanji vezuju se za Miloša Obrenovića, a danas se u centru Sokobanje na pešačkom šetalištu nalazi Milošev konak, njegova rezidencija.

Centar Sokobanje

Lepo popločano pešačko šetalište i danas služi kao gradsko šetalište. Mnogi kafići i prodavnice, kao i gradski park, uvek su puni turista tokom sezone. Sokobanja je omiljeno odredište roditelja sa malom decom, pre svega zbog velikog broja parkova i izletišta.

Kada ste u Sokobanji, sigurno ćete prošetati pešačkim šetalištem i gradskim parkom, ali svakako posetite i druge destinacije u ovom srpskom banjskom gradu sa dugom tradicijom. U hladovini visokih borova možete uživati na svežem vazduhu, prošetati i diviti se prelepom pejzažu.

Lepterija, koja se nalazi ispod Sokograda, je najposećenije izletište u Sokobanji. Pored stolova i stolica za obrok u prirodi, ima veliki prostor za igru i neke dečije aktivnosti. Šumska staza i pejzaž pored reke do izletišta pružaju jedinstven doživljaj. Još jedna atrakcija u Sokobanji je Sokograd, udaljen 2km od grada, koji je podignut krajem 13. i početkom 14. veka na temeljima rimske tvrđave. Više puta je rušen, a poslednji put je porušen 1413. godine tokom najezde Osmanlija.

Sokobanja je savršena destinacija za one koji žele da podmlade svoje telo i osveže duh. Blagotvorno dejstvo sokobanjskih termomineralnih voda i vazduha je poznata urbana legenda da je Sokobanja mesto „gde staro postaje mlado.

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger

Video

Predlažemo da pogledate

 • 28.02.2024. Salex

  Zeleno srce Srbije - Vaša oaza zdravlja i odmora

  Sokobanja, smaragdni dragulj Srbije, nudi idilično bekstvo od gradske vreve. U zagrljaju prelepih planina, grad vas mami da udišete svežinu čistog vazduha i ponovno se spojite sa prirodom. Lakše dostupna nego ikada, zahvaljujući…

 • 08.10.2023. Salex

  Sokobanja: Oaza Raznolikosti i Atraktivnosti u Srbiji

  Dragi posetioci Sokobanje, Dok mnoge banje širom sveta mogu biti sinonim za mir i tišinu, Sokobanja se ističe kao prava oaza raznolikosti i atraktivnih sadržaja. Ovde, vaši dani mogu brzo proleteti, ispunjeni brojnim…

 • 08.10.2023. Salex

  Sokobanja - Vaša Idealna Letnja Oaza

  Dragi ljubitelji putovanja i odmora, ovog leta donosimo vam izvanrednu destinaciju koja će vam pružiti sve što vam je potrebno za potpuni opuštajući odmor. Sokobanja je mesto gde se tradicija i modernost sjedinjuju, stvarajući…

 • 08.10.2023. Salex

  Zašto treba istražiti Sokobanju ?

  U potrazi za skrivenim draguljem daleko od gradske užurbanosti? Sokobanja je tvoje odredište. Smještena u istočnom dijelu Srbije, ovo malo čudo često se naziva "Biserni dragulj" zbog svoje izvanredne ljepote i bogate…