Sokobanja i Bukovik spaseni od vetroparka!

15.05.2024. 21:16 | Salex |

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger 0 komentara

Velika pobeda za zaštitu životne sredine!

Nakon dugotrajne i žestoke borbe, lokalno stanovništvo Sokobanje, uz podršku brojnih ekoloških organizacija, uspelo je da spreči izgradnju vetroparka "Čestobrodica" na planini Bukovik. Ova odluka predstavlja značajan korak u očuvanju prirodnih lepota Sokobanje i Bukovnika, kao i u borbi protiv klimatskih promena.

Zašto je izgradnja vetroparka bila problematična?

Planirani vetropark "Čestobrodica" bio bi izgrađen na ogromnoj površini od 11.120 hektara, što bi ugrozilo opstanak brojnih biljnih i životinjskih vrsta, uključujući i risa (Lynx lynx). Osim toga, izgradnja vetroparka dovela bi do uništavanja šuma, erozije tla, zagađenja voda i vazduha, kao i do brojnih drugih problema.

Kako su lokalno stanovništvo i ekološke organizacije uspele da spreče izgradnju vetroparka?

Lokalno stanovništvo Sokobanje i ekološke organizacije su se od samog početka borile protiv izgradnje vetroparka. Organizovali su brojne proteste, skupljanja potpisa i kampanje podizanja svesti. Takođe su se žalili nadležnim institucijama i tražili da se izvrše sve neophodne studije o uticaju vetroparka na životnu sredinu.

Šta ova pobeda znači za budućnost Sokobanje?

Ova pobeda predstavlja značajan korak u očuvanju prirodnih lepota Sokobanje i Bukovnika. Takođe pokazuje da je moguće da se gradjani i ekološke organizacije ujedine i uspešno suprotstave štetnim projektima. Ova pobeda daje nam nadu da ćemo ubuduće moći da efikasnije zaštimo našu životnu sredinu.

Hvala svima koji su se borili za Sokobanju i Bukovik!

Ova pobeda ne bi bila moguća bez požrtvovanosti i predanosti lokalnog stanovništva Sokobanje, ekoloških organizacija i svih koji su se borili za očuvanje prirode. Hvala vam što ste se usudili da se suprotstavite moćnim interesima i da se borite za ono što je ispravno!

Zajedno smo spasili Sokobanju i Bukovik! Sada moramo da se borimo i za ostale delove Srbije!

Ova pobeda je samo početak. Moramo da se i dalje borimo protiv svih projekata koji ugrožavaju našu životnu sredinu. Zajedno možemo da stvorimo bolju budućnost za sebe i za buduće generacije!

Ne dozvolimo da se uništi priroda Srbije!

Borimo se za čistu i zdravu okolinu!

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger